EUR 25.265

USD 23.707

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.265

USD 23.707

Prodej nemovitosti přes realitku: dražší, ale jednodušší

 

Slevy hýbou světem. Každý se snaží ušetřit a prodej nemovitosti není výjimkou. Ale i když lidé, kteří chtějí sami prodat byt či dům ušetří poplatky za služby realitní kanceláře nemusí se jim to vyplatit. Samozřejmě obě formy prodeje mají své pro a proti.

Loading



 

Lidé mají často nereálná očekávání

Majitelé nemovitostí, kteří chtějí svou nemovitost prodat, kvůli neznalosti cenových map nedokáží správně nastavit cenu. Své nemovitosti pak nadhodnocují nebo podhodnocují. Někdy majitele tlačí třeba čas a musí byt či dům prodat rychle. Nemá tedy čas zjišťovat, za kolik se podobné nemovitosti v dané lokalitě prodávají. V takových případech lidé prodávají byt či dům spíše za méně peněz, což má jistě nesporné výhody pro kupující, ale majitel bytu by mohl vydělat víc.
„Řešila jsem případ, kdy samoprodejkyně prodávala chalupu na malé vesnici za 500 tisíc korun. Ozval se jí soused s tím, že ji koupí, ale tlačil cenu o sto tisíc níže s tím, že to jinak neprodá. Paní se nakonec obrátila na nás, za 14 dní proběhlo 11 prohlídek a chalupa se nakonec prodala za 860 tisíc,“ popisuje Monika Maděrová z RE/MAX 4You.
Podle ní je také pro laiky orientovat se v listech vlastnictví či katastrální mapě. Často lidé ani neřeší věcná břemena či zevrubnou a nekvalitně sepsanou smlouvu.
„Dostala jsem se k prodeji, kdy se nabízel pozemek samostatně bez domu. Když jsem zjišťovala, jak je to možné, přišla jsem na to, že majitelé sice koupili dům i s pozemkem, bohužel si ale napsali špatně smlouvu a převedl se jen dům, což samozřejmě nevěděli a neřešili. Pozemek následně 10 let užívali, původní majitel se ale dostal do potíží, šel do insolvence a oni si museli svůj pozemek koupit ještě jednou,“ říká Monika Maděrová.
Jenže tím, že si najmete odborníka, tedy realitního makléře, platíte i za jeho služby. Například od začátku letošního roku platí novela občanského zákoníku, která při prodeji parkovacího stání v bytovém domě zavádí předkupní právo pro všechny ostatní nájemníky. Jestliže se majitel bytu rozhodne, že svůj byt prodá, musí garážové stání primárně nabídnout majitelům ostatních bytů. Tyto informace by měl kvalitní realitní makléř mít a předejít tak případným problém, které by v této situaci mohly nastat.
Realitní kancelář by měla celý prodej v podstatě vyřídit za prodejce, i když pak majitel zaplatí za služby od 3 do 5 procent, podle typu transakce. „V první řadě jde o bezpečnost daného prodeje, kvalitní RK zajistí špičkový právní servis a dobrou smluvní dokumentaci, zajistí úschovu peněz nebo ji zprostředkuje, postará se, pokud zájemce chce, o vhodné financování, což v důsledku pro prodávajícího může urychlit celý obchod. Kvalitní RK zajistí rozsáhlou inzerci a prezentaci nemovitosti. A v neposlední řadě zastupuje prodávajícího a chrání jeho zájmy,“ uvedl Martin Fojtík z Fincentrum Reality.
Záleží na případu, ale samostatnou kapitolou je pak prodej pozemků. Tam může být technické řešení prodeje dost složité. Často je třeba často řešit koordinované stanovisko, příjezdovou komunikaci atd. Další komplikací je dělení pozemků na základě geometrického plánu. „Je třeba mít na paměti, že si nevystačíte se samotným zaměřením pro geometrický plán, ale pro dělení či scelování pozemků je třeba také získat souhlas ze strany příslušného stavebního úřadu či souhlasné prohlášení o budoucím průběhu hranic a další,“ vyjmenovává Tomáš Olbrich z RE/MAX Drive.

Někteří by svůj byt přes realitku neprodali ani za nic

Jedni vidí v prodeji nemovitosti přes realitní kancelář velkou výhodu, jiní se tomu zuby, nehty brání. Argumenty proti prodeji přes realitku jsou například špatné informace a poplatky, které jsou podle zainteresovaných opravdu zbytečné.
„Nedá se říci, že přímý prodej nemovitosti svépomocí je tou nejlepší cestou vždy, rozhodně však platí, že ve většině běžných případů to může být levnější a rychlejší cesta, než využívat placeného prostředníka,“ uvádí Hendrik Meyera, CEO Bezrealitky.cz.
Některým vadí i arogance realitních makléřů, nebo právníků, kteří s realitní kanceláří spolupracují. I když se rozhodnete prodat nemovitost bez realitní kanceláře, zkuste si najmout alespoň právníka. Prodat byt na vlastní pěst nemusí být procházka růžovou zahradou.
Kupovala jsem byt, který prodávala paní bez realitní kanceláře. Nakonec se ukázalo, že na nemovitosti je věcné břemeno a paní dluží nemalé peníze společenství vlastníků. Od koupě bytu jsem tenkrát na poslední chvíli ustoupila a věřím, že jsem dobře udělala. O těchto věcech mě totiž nikdo neinformoval a přišla jsem na ně jen náhodou,“ popisuje svou zkušenost Martina z Prahy.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje


Související články

příjem z prodeje nemovitosti v roce 2023

Tři příklady, jak zdanit příjem z prodeje nemovitosti v roce 2023

Pokud jste v roce 2023 prodali nemovitost, tak příjem z tohoto prodeje budete muset zdanit. Daň z příjmu nezaplatíte jen v případech, kdy jste od této daně osvobozeni. Jinak je nutné podat daňové přiznání a zaplatit daň z příjmu? Jak se takové daňové přiznání podává a jak do něj uvést příjem z prodeje nemovitosti? 

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

19. 12. 2023

whistleblowing: realitní kanceláře

Ochrana oznamovatelů v realitních kancelářích: Jaká jsou specifika?

Od 1. srpna musí mít povinné subjekty implementován interní oznamovací systém podle zákona o ochraně oznamovatelů. Tato povinnost platí mimo jiné pro účetní nebo realitní kanceláře, kteří však museli mít oznamovací systém v rámci systému vnitřních zásad zavedený již dříve. Jaká jsou specifika ochrany oznamovatelů u těchto zaměstnavatelů?

Text: Veronika Hejná

Foto: Shutterstock

17. 08. 2023


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *