EUR 25.265

USD 23.707

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.265

USD 23.707

S realitní kanceláří, nebo bez? Realitním makléřům nevěří skoro 80 procent Čechů

 

Když se lidé při nákupu, či prodeji nemovitosti rozhodují, zda využít služeb realitní kanceláře, půlka je pro a půlka proti. Jenže ti, co realitní kanceláře využijí, svého rozhodnutí pak litují. Samozřejmě ne všichni, ale celých 77 procent lidí hodnotí úroveň realitních kanceláří negativně. Ukázal to průzkum společnosti Zdravá nemovitost.

Loading



 


Pouhá tři procenta lidí, kteří si za poslední čtyři roky zakoupili nemovitost, mají o úrovni realitních kanceláří pozitivní mínění. Pětina respondentů má pak neutrální postoj.

Problém jsou nedostatečné informace

Důvodem negativních postojů k realitním kancelářím je neuvádění pravdivých informací včetně skutečného technického stavu prodávané nemovitosti. Až po nákupu, či prodeji lidé objevují vady, o kterých je realitní makléř neinformoval.
Nemovitost je podnikání lidí a podobně jako ostatní profese trpí různými stupni pozitivní i negativní pověsti po celém světě. Přiměřená regulace trhu na českém trhu, která vyžaduje minimální úroveň vzdělání a znalostí před udělením licence k výkonu praxe a to bez ohledu na to, zda je daný trh regulován či nikoliv, Keller Williams pevně věří v kvalitní vzdělání svých makléřů na všech trzích a již zahájil svou činnost Ignite trénink v prvním obchodním centru, Keller Williams Prague Prime, který je zdarma všem, “ řekla Jana Hrstková, řídící partner Keller Williams Czech Republic.
Problém s nedůvěrou v realitní kanceláře tedy není nic neobvyklého. Podle odborníků se v ostatních zemích se realitky potýkají se stejným problémem.
Často se například setkáváme s klienty, kteří zakoupili nemovitost s odlišnou výměrou, než jaká byla uváděna v původním inzerátu. Dokonce se stává, že pokud nemovitost nabízí více realitních kanceláří současně, uvádí každá z nich jinou obytnou plochu,“ říká Michal Flachs, jednatel společnosti Zdravá nemovitost, která zajišťuje prověření a reklamaci vadných nemovitostí, stejně tak jako jejich bezpečný nákup a prodej.
Jenže i prodej nemovitosti bez realitní kanceláře má svá úskalí. Lidé, kteří měli třeba špatnou zkušenost s nákupem, či prodejem bytu, podruhé zkouší nemovitost prodat přes inzerát sami.

S realitkou, nebo bez?

Leckdy se nedaří prodat nemovitost, tak rychle, jak by prodávající chtěl. Také se stává, že nezkontrolované kupní smlouvy mohou být nevýhodné a laikům unikne nějaká právnická klička. Ale naopak v době sociálních sítí se dá nemovitost s trochou štěstí prodat výhodně, bez poplatků realitní kanceláři a bez zainteresování třetí strany. Oba způsoby prodeje mají dvě strany mince.
Makléř by měl kupujícímu doporučit, aby si k nákupu i prodeji nemovitosti přizval technického inspektora a nechal si zpracovat Technický průkaz nemovitosti, který odborně popíše její skutečný stav. „Vinna ale není vždy pouze na straně makléře či prodávajícího. Kupující si často neuvědomuje, že kupuje věc v řádech milionů korun, místo toho k nákupu nemovitosti přistupuje, jako kdyby si kupoval boty. Kupující by měl vždy trvat na obdržení přesných a odborných informací o technickém stavu nemovitosti a nepodléhat tlakům realitních kanceláří na unáhlené rozhodnutí o koupi,“ dodává Michal Flachs.
Podle průzkumu negativní pohled na makléře vrhá touha po vlastním zisku. Prý chtějí nemovitost prodat za každou cenu, aby získali co nejvíc do vlastní kapsy. Často proto kupující nedostane kompletní informace a podléhá tlaku, aby nemovitost rychle koupil.
Bohužel na trhu je stále velký rozdíl v kvalitě a úrovni realitních makléřů. Pevně věříme, že ty největší nedostatky vyřeší realitní zákon, který by se snad mohl brzy dostat do schvalovacího procesu v poslanecké sněmovně. Nicméně i tak musím říci, že se za poslední roky zvyšuje jak kvalita makléřů obecně, tak informovanost veřejnosti/klientů. A to je dobře,“ vysvětluje Tomáš Hejda ze společnosti RE/MAX.
Lidem se také nelíbí, že realitní makléři nemají dostatečnou kvalifikaci. To by měl ale změnit nový zákon. Nedávno ministerstvo pro místní rozvoj oznámilo, že dokončilo zákon, který má práci makléřů regulovat a dát jí pevná pravidla. Podle nového zákona by makléřem nemohl být kdokoli, ale pro výkon tohoto povolání bude muset splňovat určité podmínky.
 

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje


Související články

Investice do nájemních rezidenčních projektů zaznamenávají v Česku boom

V roce 2023 se v Česku do komerčních nemovitostí investovalo celkem 1290 milionů eur, investice do nájemního bydlení činily 167 milionů eur, což je třikrát více než v roce předchozím. Vzrostl také podíl tohoto segmentu na celkovém objemu investic do komerčních nemovitostí. Zatímco v minulosti (s výjimkou roku 2020) šlo maximálně o 3,3 %, loni to bylo 13 %.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

19. 04. 2024

Během prvního čtvrtletí se v Brně prodalo nejvíce bytů za dva roky

Za první kvartál roku 2024 našlo své kupce celkem 246 brněnských novostaveb. Oproti průměru za předchozí rok, který byl poznamenán utlumenou poptávkou v důsledku vysokých úrokových sazeb, se jedná o 100% nárůst. Jak vyplývá z dat společnosti Trikaya, začátek letošního roku byl natolik úspěšný, že dokonce překonal dlouhodobý průměr. Ceny zatím stoupají pozvolna, pohybují se […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

17. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *