EUR 25.165

USD 23.481

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.165

USD 23.481

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

10. 11. 2023

0 komentářů

Prodeje novostaveb v Praze rostou. Prim hrají malometrážní byty

 

Pražský bytový trh zažívá za poslední půlrok postupné oživování objemu prodejů. To je způsobeno zrušením přísných limitů ČNB pro poskytování hypotečních úvěrů, nabídkou garantovaných hypoték ze strany developerů a rozšířením nabídky projektů, které byly v předchozím roce a půl staženy z prodeje a čekaly na vhodnou příležitost na opětovné nabídnutí na trh.

Loading



 

„Dříve se v Praze prodávalo v průměru okolo 1500 nových bytů za čtvrtletí. Stále jsme tedy zhruba o třetinu níže, než bývalo zvykem. Zájem o byty ale už od začátku roku výrazně roste. Podstatnou roli v tom hrají různé prodejní pobídky a marketingové bonusy,“ říká Michaela Tomášková, výkonná ředitelka Central Group.

Novostavby opět v nabídce

Na trhu se konečně znovu objevují nové developerské projekty. Roční pauza způsobená nestabilní situací s energiemi, výrazným nárůstem stavebních nákladů a vysokou inflací je u konce. Pobídky developerů, kteří na přechodné (v nejčastějším případě dvouleté) období dotují splátky hypotéky svým klientům, rozhýbaly zájemce o koupi. Podstatná část kupujících však stále financuje bydlení z vlastních zdrojů.

„Nabídková cena novostaveb se oproti předchozímu období téměř nezměnila. Cena za metr čtvereční nového bytu se pohybuje na úrovni 150 tisíc korun. Vstupní parametry nové výstavby jednoduše neumožňují developerským společnostem nabízet své produkty za nižší ceny. Klienti, kteří stále chtějí nakupovat, tyto podmínky akceptují,“ vysvětluje Kateřina Poláková, vedoucí oddělení rezidenčních nemovitostí v Knight Frank.

REKLAMA

Korekce cen starších nemovitostí je u konce

V posledním půlroce došlo na sekundárním trhu k drobnému nárůstu prodejních cen, které tak dosáhly úrovně 124 020 Kč za metr čtvereční. Tento nárůst byl způsoben novou nabídkou exkluzivních nemovitostí v prémiových lokalitách. Rozdíly v prodejních cenách kopírují situaci v předchozím období, tedy reflektují kvalitu nemovitosti v dané lokalitě. Straší byty v panelových domech a byty před rekonstrukcí zaznamenaly snížení. Prémiové nemovitosti si svou cenu udržely.

Typickým příkladem je Praha 9, kde byl zaznamenán výrazný pokles nabídkových cen o 7,1 %. Nejvýraznější nárůst cen o 5,4 % lze vysledovat na Praze 6, kde se v nabídce znovu objevily lukrativní nemovitosti, které klienti stáhli v nejkritičtějším období, aby předešli nevýhodnému prodeji. Další snižování prodejních cen není již na pořadu dne.

Nejvíce se letos prodává v Praze 9

Nejvíce bytů se letos zatím prodalo v Praze 9, na tento městský obvod připadá téměř 30 % ze všech prodaných bytů, a to zejména díky cenám, které jsou nejnižší v metropoli. Například projekty Central Group, Tesla Hloubětín a Harfa Living, se aktuálně prodávají za 130, respektive 115 tisíc Kč/m², zatímco průměr trhu činí 150.437 Kč/m². I proto oba tyto projekty patří mezi nejprodávanější v celé metropoli.

Nejvíce bytů se letos zatím prodalo v Praze 9. Průměrná nabídková cena nových bytů (133 tis. Kč/m²) je zde výrazně níže, než je průměr metropole (150 tis. Kč/m²)

Naopak úplné minimum bytů se prodalo v centru města, kde je jednak nejmenší výběr, ale také nejvyšší ceny – průměrná nabídková cena bytů v Praze 1 je 251 tis. Kč/m², v Praze 2 je to 199 tis. Kč/m². Od začátku roku se v těchto dvou obvodech prodalo dohromady pouhých 45 bytů. To je zhruba tolik, kolik se v této části metropole dříve běžně prodalo za jedno čtvrtletí.

Pokles úrokových sazeb přinese nový prodejní boom

Trend mírně rostoucího zájmu o nové byty by měl pokračovat i do konce roku. Letos by se tak celkový počet prodaných nových bytů v Praze mohl pohybovat okolo 4 tisícovek. Výraznější růst poptávky ale přinese až podstatnější pokles úrokových sazeb hypoték, ke kterému by mohlo dojít už v příštím roce.

„Česká národní banka na svém posledním jednání sice ještě ponechala úrokové sazby beze změn, zároveň ale zveřejnila novou prognózu, která již ke konci příštího roku předpovídá základní sazbu ve výši 3,4 % ročně. Hypotéky by tedy už v příštím roce měly výrazně zlevnit, což přinese ještě podstatnější nárůst zájmu o koupi bytu. Otázkou jen je, jestli bude co kupovat. Na trh se totiž především kvůli vysokým cenám stavebních dodávek dostává výrazně méně bytů než dříve,“ uzavírá Michaela Tomášková.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje

 


Související články

Přehled aktuálních sazeb hypoték – Fio banka je nejlevnější, některé banky dokonce zdražily

Kdo čekal, že se po březnovém snížení základní úrokové sazby ČNB o půl procentního bodu podobně zachovají i banky v případě hypotečních úvěrů, ten se nedočkal. Až na několik málo výjimek, jako v případě Fio banky, UniCredit Bank a AirBank, se všechny ostatní peněžní ústavy “zabetonovaly“ nad 5% hranicí.

Text: redakce hypoindex.cz

26. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *