EUR 25.235

USD 23.616

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.235

USD 23.616

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

05. 01. 2023

0 komentářů

Prodeje nových bytů v Brně klesají ke dnu, cena za tři roky stoupla o 57 %

 

Ceny prodaných nových bytů v Brně v roce 2022 meziročně vzrostly. Novostavby se prodávaly v průměru za 117 000 Kč za metr čtvereční. V Brně se aktuálně nabízí celkem 56 developerských projektů, ve kterých mohou zájemci vybírat z 1398 bytů. To představuje roční nárůst nabídky o 83 %. Údaje vyplývají z analýzy brněnského trhu novostaveb, kterou připravuje společnost IMPERA styl.

Loading



 

Po několika letech vysoké poptávky a růstu cen se prodeje v Brně zpomalily o více než 60 %. Nákupy nemovitostí začali odkládat nejen lidé, kteří uvažovali o vlastním bydlení, ale také investoři.

Úspěšné jaro bylo předzvěstí poklesu

V uplynulém roce se v brněnských novostavbách prodalo pouze 758 bytů. Roční statistiky přitom zachraňuje především první čtvrtletí, které bylo pro prodejce nemovitostí nadmíru úspěšné. Znatelný pád realizovaných prodejů byl způsoben především třemi důvody, a to nejistotou způsobenou válkou na Ukrajině, růstem základních úrokových sazeb pod tlakem zvyšující se inflace a regulacemi hypotečního trhu, které v dubnu loňského roku zavedla ČNB. Pro řadu zájemců se tak investice do nemovitostí stala nedostupnou, rizikovou nebo finančně nezajímavou.

Cena prodaného bytu v brněnských developerských projektech v loňském roce dosáhla průměrné hodnoty 117 000 Kč za metr čtvereční podlahové plochy. Oproti předcházejícímu roku 2021 lze pozorovat nadále výrazný růst, a to bezmála o 17 %. Za tři roky nemovitosti zdražily dokonce až o 57 %. V realizovaných transakcích stále doznívala vlna růstu cen předchozích období.

REKLAMA

„Růst průměrných cen uskutečněných prodejů lze očekávat i v tomto roce. Roční průměr je dlouhé období a setrvačnost takového statistického údaje je vysoká. Za poslední půlrok se cena prodaných bytů drží na úrovni 129 000 Kč za metr čtvereční,“ vysvětluje František Šudřich, ředitel společnosti IMPERA styl.

Největší zájem byl v loňském roce tradičně o městskou část Brno-střed, ve které se nacházel každý třetí prodaný nový byt v Brně. Mezi další oblíbené lokality patří stabilně Brno-sever a Královo Pole. Nově se v žebříčku nejoblíbenějších částí města z pohledu prodaných bytů v loňském roce objevuje také Brno-jih.

Celkově se dle ceníků brněnských developerů prodaly v loňském roce byty za 4,8 miliardy Kč. Více než polovina z těchto prodejů proběhla v prvních třech měsících loňského roku. V průběhu rekordního roku 2021 kupující za nové byty utratili o třetinu více, tedy 6,5 miliard korun. Ještě výraznější je ale pokles pro hypoteční banky. Dle údajů České bankovní asociace propadla aktivita na hypotečním trhu v průběhu loňského roku o 62 %.

„Hypoteční trh zůstává velmi utlumený a v posledních měsících se objem nově poskytnutých hypoték pohybuje na nejslabší úrovni od začátku roku 2014. Přitom od té doby se průměrná velikost hypotéky vzhledem k růstu cen nemovitostí zdvojnásobila. Počet poskytnutých hypoték v posledních měsících je nejnižší za posledních zhruba 20 let,“ doplňuje Jakub Seidler, hlavní ekonom ČBA.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje


Související články

V Praze výrazně rostou prodeje nových bytů, ale už i ceny

Prodeje nových bytů v Praze v letošním roce výrazně rostou, developeři za první čtvrtletí prodali celkem 1520 nových bytů. To je ve srovnání se stejným obdobím loňského roku takřka trojnásobek. První čtvrtletí loňského roku však bylo z pohledu prodejů nejhorší v historii monitoringu trhu, tedy za poslední dvě desetiletí.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

22. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *