EUR 25.265

USD 23.663

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.265

USD 23.663

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

21. 10. 2022

3 komentáře

Prodeje nových bytů v Praze letos propadly o dvě třetiny, třetí čtvrtletí je nejhorší za 15 let

 

Nejdražší hypotéky od 90. let minulého století, extrémně vysoká dvouciferná inflace a nejistá ekonomická budoucnost zásadně utlumila pražský rezidenční trh. Ve třetím čtvrtletí se v hlavním městě prodalo jen 410 nových bytů, což je o 69 procent méně než ve stejném období loňského roku. Jedná se o nejhorší čtvrtletní výsledek v historii zveřejňování prodejných statistik, tedy za 15 let.

Loading



 

Od začátku letošního roku se v Praze prodalo jen 1950 nových bytů, což představuje meziroční pokles o 65 procent. Vyplývá to z podrobných analýz společnosti Ekospol.

Prodeje nových bytů jsou letos nejhorší za posledních 15, tedy za celou historii monitorování trhu a zveřejňování statistik. Developeři za prvních devět měsíců letošního roku prodali stejně bytů, jako loni za první čtvrtletí.

Největší vliv na tak výrazný propad prodejů nových bytů mají extrémně drahé a takřka nedostupné hypotéky. Ty letos výrazně zdražily, oproti loňskému roku jsou úroky dražší až trojnásobně. Tak vysoké byly naposledy v 90. letech minulého století. Navíc opět platí přísnější podmínky pro žadatele. V praxi se to projevilo velkým úbytkem kupujících, kteří nový byt financují prostřednictvím hypotéky. Zatímco dříve jich dlouhodobě bývalo kolem padesáti procent, letos jejich podíl klesl pod dvacet procent. Zbytek klientů tvoří ti, kteří si byt pořizují za vlastní peníze většinou jako ochranu před vysokou inflací,“ říká generální ředitel a předseda představenstva developerské společnosti Ekospol Evžen Korec.

Zájem o nové byty byl přitom v Praze ještě loni velmi vysoký. Za celý rok 2021 developeři prodali celkem 6450 bytů. To je o 1540 prodaných bytů více než v roce 2020. Jde o nejvyšší číslo od roku 2016. Zvláště silné bylo loňské druhé čtvrtletí, kdy nového majitele nalezlo rekordních 2350 bytů. To je nejvíce za celých 15 let.

REKLAMA

Propad prodejů vede k tomu, že přibývá dostupných bytů v nabídkách developerů. Oproti konci minulého roku jich je o 1320 více. Kupující tak mají o něco lepší výběr než ještě před rokem.

Vytvářet jakékoliv predikce dalšího vývoje je v současné velmi turbulentní době nemožné. Předpokládám však, že se situace jen tak nezlepší. Inflace pod dvoucifernou hodnotu jen tak neklesne, stejně tak nebudou výrazně levnější ani stavební práce a materiál. Také na návrat hypotečních úvěrů do hodnot z minulých let můžeme na nějakou dobu zapomenout. To vše povede k tomu, že se už tak špatná dostupnost vlastního bydlení ještě zhorší a stane se nedostupným i pro podstatnou část střední třídy. Nové byty budou naopak stále více vyhledávat velcí i menší investoři, kteří budou chtít své volné finance ochránit před vysokou inflací. Nemovitosti se totiž dlouhodobě zhodnocují více, než je růst inflace,“ prohlašuje Evžen Korec.

Loading

Vstoupit do diskuze 3 komentáře

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje


Související články

Investice do nájemních rezidenčních projektů zaznamenávají v Česku boom

V roce 2023 se v Česku do komerčních nemovitostí investovalo celkem 1290 milionů eur, investice do nájemního bydlení činily 167 milionů eur, což je třikrát více než v roce předchozím. Vzrostl také podíl tohoto segmentu na celkovém objemu investic do komerčních nemovitostí. Zatímco v minulosti (s výjimkou roku 2020) šlo maximálně o 3,3 %, loni to bylo 13 %.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

19. 04. 2024

Během prvního čtvrtletí se v Brně prodalo nejvíce bytů za dva roky

Za první kvartál roku 2024 našlo své kupce celkem 246 brněnských novostaveb. Oproti průměru za předchozí rok, který byl poznamenán utlumenou poptávkou v důsledku vysokých úrokových sazeb, se jedná o 100% nárůst. Jak vyplývá z dat společnosti Trikaya, začátek letošního roku byl natolik úspěšný, že dokonce překonal dlouhodobý průměr. Ceny zatím stoupají pozvolna, pohybují se […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

17. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • deblb

    21 října, 2022

    Měnova deflace započala. Chytří prodali se ziskem, rozumný prodávají teď, blby prodají za chvíli se ztrátou. Praha, predikovaný pokles ~50%. Ceny z ʼ21 se zopakujou nejdřív tak za 15let.

    Odpovědět

  • Radek

    21 října, 2022

    Super, ja neprodam nikdy, protoze potrebuju bydlet, stejne tak ma zena a deti. Mimochodem pokles o 50% by znamenal castku skoro pod naklady na vystavbu pri soucasnych cenach materialu a prace…

    Odpovědět

  • Pavel

    1 listopadu, 2022

    Jo, to máte pravdu. Klesne totiž celkem jistě i cena materiálů a nejspíš i prací. Ten minulý rok byl celý hnaný rekordním množstvím úvěrů. A tihle milionáři na úvěr doslova vysáli veškeré materiály až tak, že si sami hnali cenu nahoru. Teď se stane to samé, co u nemovitostí, dramaticky se propadne poptávka. Některé materiály už dost klesají, najednou jsou všude dostupné. Problém může být např. s pálenými cihlami kvůli energiím, ale tak postavíte z Ytongu, který tak energeticky náročný není.

    Odpovědět