EUR 25.305

USD 23.413

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.305

USD 23.413

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

27. 06. 2022

2 komentáře

Prognóza: Růst cen bytů zpomalí, developeři podpoří prodej bonusy

 

Meziročně se ceny nových bytů v metropoli zvýšily zhruba o čtvrtinu, letos ale podle odhadů porostou maximálně do 10 %. Zatímco nabídka by měla mírně růst, prodeje ve srovnání s loňskem poklesnou.

Loading



 

Loni se v metropoli prodalo rekordních 7450 nových bytů, což bylo nejvíce v novodobé historii. Letos se podle odhadů prodá maximálně 5000 nových bytů a řada developerů bude podporovat jejich prodej různými bonusy. Tak podle prognózy Central Group zareaguje trh s byty na aktuální situaci.


Zdroj : Analýzy společností Central Group, Trigema a Skanska

Trh se potýká s obrovskou nejistotou

Inflace v Česku v květnu vystoupala na rekordních 16 %, ceny stavebních materiálů, energií i pozemků prudce rostou, zdražuje úvěrové financování a zhoršuje se dostupnost hypoték. K tomu se přidává nedostatek pracovníků ve stavebnictví a další nejistota ohledně již schváleného stavebního zákona.

„Rezidenční trh se potýká s obrovskou nejistotou. Kvůli problémům na trhu a jeho nepředvídatelnému vývoji někteří developeři své projekty odkládají nebo dokonce prodávají jiným investorům. Na trhu je tak aktuálně jen okolo 3 tisíc volných nových bytů. Dříve byl přitom běžný dvojnásobný počet,“ říká šéf Central Group Dušan Kunovský.

Přestože letos bude pokračovat mírný nárůst počtu bytů v nabídce vzhledem k většímu objemu nově povolených bytů v minulém roce, nadále nebudou schopny pokrýt poptávku. Část bytů z trhu navíc stále bude odčerpávat sílící segment nájemního bydlení, takže se do prodeje ani nedostanou.

REKLAMA

Rekordní prodeje bytů v Praze střídá pokles

Loni se v hlavním městě prodalo 7450 nových bytů, to je historicky nejvíce. Letos by se podle odhadů mělo prodat maximálně 5000 bytů, tedy zhruba o třetinu méně.

„Po 4 letech kontinuálního růstu prodejů dojde v tomto roce k výraznému poklesu. Citelný propad je dán vysokou srovnávací základnou, kterou nastavil loňský rekordní rok. Zájem o nové byty je stále velký, ale výrazně ubylo kupujících na hypotéku a také cizinců,“ doplňuje Kunovský.

Meziročně se nabídková cena nových bytů v Praze zvýšila o 22,8 % na 149.255 Kč/m2 a prodejní cena dokonce o 29,9 % na 145.749 Kč/m2. V prvním čtvrtletí roku vzrostly ve srovnání s posledním čtvrtletím roku 2021 nabídkové ceny o 3,4 % a prodejní ceny o 5,7 %. Letos ceny nových bytů na trhu v Praze podle očekávání porostou maximálně do 10 %, a růst tak zpomalí.

Vývoj průměrné ceny za m2 nových bytů v Praze
Zdroj: Central Group, Trigema a Skanska

REKLAMA

Struktura kupujících se změnila, lidé častěji investují vlastní prostředky

Situace na trhu proměnila i složení kupujících. Došlo k zásadnímu poklesu klientů, kteří kupují byt na hypotéku. Lidé nyní vyčkávají, jak se situace vyvine. Úroky hypoték se se pohybují okolo 6 %, přitom ještě loni touto dobou byly na úrovni kolem 2,5 %. Zásadně se také snížil počet kupujících ze zahraničí.

Výrazně naopak vzrostl podíl lidí, kteří financují koupi bytu z vlastních zdrojů. Zvyšuje se také zájem institucionálních investorů, kteří na trhu kupují větší počet bytů nebo celé bytové domy pro následný pronájem.

„V loňském zájmu o nové bydlení se výrazně promítla snaha lidí ochránit své úspory před inflací. Stále totiž platí, že nový byt v Praze je bezpečná investice, která roste na hodnotě. Od roku 2015 vzrostla už o více než 130 %,“ vysvětluje Kunovský.

Developeři přicházejí s bonusy a zárukami pro klienty

Developeři na možné obavy lidí z dalšího vývoje trhu reagují novými bonusy v nabídce. Central Group jako největší rezidenční stavitel v zemi nabízí zvýhodnění hned několik. V rámci programu Garance vrácení peněz mohou lidé zaplatit zálohu jen 10 % z ceny bytu a uzavřenou smlouvu mají možnost ukončit kdykoliv až do termínu dokončení a předání bytu. V případě, že se klient rozhodne ukončit smlouvu, Central Group mu vrátí všechny zaplacené peníze.

Loading

Vstoupit do diskuze 2 komentáře

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje


Související články

Obrat cyklu, příliv a odliv na realitních trzích

Co se týká cen nemovitostí, čeká se růst. Aktuální prognóza ČNB naznačuje od prvního čtvrtletí tohoto roku návrat meziročního tempa růstu cen rezidenčních nemovitostí do mírně kladných hodnot. Trh s hypotečními úvěry zažil v roce 2023 útlum, objem nových hypotečních úvěrů se snížil o čtvrtinu. Trend se změnil a ČNB očekává v roce 2024 oživení […]

Text: Radovan Novotný

Foto: Shutterstock

22. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • citatel

    27 června, 2022

    Tento článok by mal byť označený ako „Komerční sdělení“!

    Odpovědět

  • Marek

    2 července, 2022

    Přesně tak, mám stejný názor. Obyčejný PR článek.

    Odpovědět