EUR 25.155

USD 23.470

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.155

USD 23.470

Průzkum: Domácnostem se daří nejlépe od revoluce

 

Ekonomika v České republice vzkvétá, nezaměstnanost je nízká a lidem se daří. Již od roku 2014 se zlepšuje pohled Čechů na finanční situaci jejich domácnosti. Počet pozitivních odpovědí na hodnocení hospodaření vlastní domácnosti je aktuálně na historickém maximu od roku 1990. Závěry vycházejí z průzkumu neziskového ústavu STEM.

Loading



 


Nadpoloviční většina dotázaných uvedla, že s příjmem jejich domácnost vychází bez větších obtíží, přičemž nejčastější odpovědí bylo „vycházíme spíše snadno“ (41 %).

Jen pětina domácností se má hůře než v loňském roce

Situace se u domácností zlepšila i v meziročním srovnání. Tři pětiny domácností považuje svou situaci za stejnou jako před rokem a u čtvrtiny dotázaných se situace dokonce zlepšila. Pouhá pětina domácností považuje svou finanční situaci za horší než v loňském roce.
Ještě v roce 2013 byl podíl odpovědí, že se situace domácnosti zhoršila, na úrovni poloviny dotázané populace.
„Myslíte si, že finanční situace Vaší domácnosti se v porovnání se situací před 12 měsíci:“

Pramen: STEM, Trendy 2013-2018
Finanční situace domácnosti je stabilnější než celkové hodnocení ekonomické situace České republiky. I tak byly od roku 2009 patrné dopady ekonomické krize ve zpětném subjektivním pohledu na situaci domácnosti. V roce 2014 došlo k výraznému zlepšení situace domácnosti, které nadále pokračovalo.

Největší nápor na ekonomiku domácností přišel hned po deregulaci cen, tedy na počátku 90. let minulého století. Druhá vlna byla ke konci 90. let (1997–98) po prvních vážnějších ekonomických problémech samostatného státu, provázených navíc politickou krizí. Naopak ekonomická krize z roku 2008 se na českých domácnostech nijak zvlášť nepodepsala.
Od roku 2014 sledujeme zlepšování pohledu na příjmovou situaci domácnosti. Aktuální data ukazují zcela jednoznačné zvýšení podílu lidí, kteří s příjmem v domácnosti vycházejí snadno (od roku 2013 celkem nárůst o 20 procentních bodů). Zároveň se snížil podíl těch, kteří mají s příjmy problémy. Současná situace je tedy zcela jedinečná a naprosto odlišná od výsledků v minulosti,“ uvádí agentura STEM ve své studii.

Chudých je „jen“ devět procent

Podíl osob ohrožených příjmovou chudobou se podle Českého statistického úřadu dlouhodobě pohybuje na úrovni 9 procent až 10 procent. V roce 2017 dosáhla tato míra ohrožení příjmovou chudobou hodnoty 9,1 procenta, čímž se přiblížila ke spodní hranici rozmezí, v němž se dlouhodobě pohybuje.
Měsíční hranice ohrožení příjmovou chudobou pro vybrané složení domácnosti v roce 2017

Zdroj: ČSÚ
Příjmovou chudobou byl vloni ohrožen zhruba každý jedenáctý obyvatel. Jde o lidi žijící v domácnostech, jejichž příjmy nedosáhly stanovené hranice. Ta se liší podle složení domácnosti. Např. pro domácnost jednotlivce činí 11 195 korun za měsíc. V případě rodičů se dvěma menšími dětmi se rovná 23 509 korunám,“ potvrzuje Michaela Jirková z odboru šetření v domácnostech ČSÚ.

Lidé spoří čím dál méně

Když se člověk má dobře, jen těžko si vybaví, že by se měl chránit proti zlým časům. Lidé usínají na vavřínech a nespoří. Rádi utrácejí a finanční problémy, které by mohly nastat, si raději ani nepřipouští.
Aby se člověk vyhnul finančním potížím a dluhové pasti, musí přemýšlet dopředu a začít včas spořit. Jak se ukázalo, téměř polovina Čechů by měla velké problémy, pokud by musela nárazově vydat větší sumu peněz. Naopak pouhá desetina lidí má velkorysou rezervu více než 200 tisíc korun,“ komentuje výsledky průzkumu Lenka Molnárová z Raiffeisen stavební spořitelny a dodává, že v ideálním případě by měl každý mít tzv. „finanční polštář“ zhruba ve výši tří platů.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje

 


Související články

Analýza: Budou v Praze nájmy opět srovnatelné se splátkami hypoték?

Doba, kdy bude v Praze opět srovnatelné splácet vlastní byt a bydlet v nájmu, se pravděpodobně rychle blíží. V následujících dvou letech by se ceny nových bytů měly zvyšovat o 5 % ročně, postupně klest sazby hypoték ke 3 % a růst nájemné v průměrně o 10 % za rok. Vyplývá to z aktuální analýzy Central Group.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

16. 04. 2024

Ceny nájmů se začínají umoudřovat, je otázka, na jak dlouho

Růst cen nájemního bydlení se za poslední rok – až na výjimky – zpomalil a v mnoha krajích přešel dokonce k poklesu nebo stagnaci. Pomohl především větší počet nemovitostí nabízených k pronájmu – bytů v podstatě všech kategorií, ale také pokojů určených ke spolubydlení nebo například částí rodinných domů. A svou roli sehrála i utlumená poptávka, která vyústila v nižší […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

11. 04. 2024

Swiss Life Hypoindex duben 2024: ČNB dynamicky snižuje úrokové sazby, banky zatím jen kosmeticky

Očekávání se zcela nenaplnilo. Průměrná nabídková sazba hypoték podle Swiss Life Hypoindexu sice o něco klesla, ale… Zatímco Česká národní banka snížila 20. března 2024 dvoutýdenní repo sazbu o pět desetin procentního bodu na 5,75 % p. a., sazby u hypoték následně zdaleka tak výrazně neklesly – v průměru o pouhých pět setin procentního bodu.

Text: Milan Vodička

Foto: Swiss Life Select

05. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *