EUR 25.200

USD 23.143

REPO sazba ČNB 6.25 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.200

USD 23.143

Text: Milan Vodička

14. 06. 2021

1 komentář

Průzkum: Dopad energií na životní prostředí je pro většinu Čechů nepodstatný

 

Foto: Shutterstock

Zatímco více než čtvrtině Češek záleží na ekologickém dopadu energie odebírané v jejich domácnosti, pro téměř poloviční podíl mužů je to zcela nedůležité. Mladí Češi zase demonstrují silnější víru v ekologickou budoucnost a téměř pětinu z nich motivuje pro pořízení domácí fotovoltaické elektrárny primárně snižování ekologické zátěže.

Loading



 


Solární panel na každém bytovém domě by přitom nahradil středně velkou uhelnou elektrárnu. Vyplývá to z průzkumu pro projekt Domy sobě, který si nechal zpracovat company builder Creative Dock, v jejíž dílně projekt vznikl, u agentury STEM/MARK na jaře 2021.

Ženy jsou ekologičtější než muži

Co se týče míry, do jaké jsou pro Čechy určité parametry rozhodující při volbě druhu a způsobu odebírání energií do domácnosti, na prvních místech zůstává cena, investice a možnost kontroly odběru. Až za nimi jsou ekologické argumenty. Více než polovině lidí (51,9 %) záleží na tom, aby energie příliš nezatěžovala životní prostředí, přitom pro ženy je tento faktor velmi důležitý (27,5 %). Podíl mužů, pro které je míra zatížení životního prostředí velmi důležitá, je pro porovnání téměř poloviční (14,5 %). Naopak ve velké míře uvedli, že je to pro ně zcela nedůležité.
Postupně se mezi další důležité ekologické parametry řadí původ zdroje z obnovitelných zdrojů (důležité pro 41,3 % lidí), energetická soběstačnost z vlastních zdrojů energie (34 %) a původ energie z lokálních zdrojů (30,5 %). Všechny jsou důležitější pro ženy, než pro muže a jedna čtvrtina mužů (25,1 %) dokonce uvedla, že to, zda energie pochází z lokálních zdrojů, je pro ně zcela nerozhodující faktor.

Budoucnost s obnovitelnými zdroji vidí pozitivněji mladí

Podle průzkumu Domy sobě si dvě pětiny Čechů (41,2 %) myslí, že do 75 let budou české domácnosti jako primární zdroj energie využívat obnovitelné zdroje – slunce, vítr či energie zemského jádra. Jedna pětina (20 %) naopak tvrdí, že k tomu nikdy nedojde. Mladí lidé ve věku 18 – 29 let jsou ale k situaci mnohem méně skeptičtí. Najde se mezi nimi více než polovina (61,6 %), kteří věří, že se do takové fáze domácnosti v ČR do 75 let dostanou a pouze 12,1 % si myslí, že k tomu nikdy nedojde. Na rozdíl od lidí ve věku 45 – 59 let, kde necelá třetina (29,3 %) uvedla, že nevěří, že české domácnosti budou vůbec někdy využívat primárně energii z obnovitelných zdrojů.
„Je potřeba snížit uhlíkovou stopu naší civilizace na nulu, na tom už dnes existuje v podstatě vědecký konsenzus. V opačném případě nás všechny čekají dramatické dopady v podobě sucha, problémy s produkcí potravin nebo související migrace. Navíc z našeho výzkumu vyplývá, že většina Čechů, kromě těch mladých, klimatickou změnu, jako výrazné riziko nevnímá. Zejména u mužů je důležitější ekonomické hledisko. Ale současné podmínky už dokazují, že solární panely na výrobní firmu, bytový dům nebo často i rodinný dům dávají nejen ekologický, ale i ekonomický smysl,“ říká Radomil Valeš z Domy sobě.
Pouze 8,3 % Čechů uvedlo, že je k pořízení malé solární elektrárny na střechu domu motivuje hlavně snižování ekologické zátěže. I zde je znatelné silnější ekologické smýšlení mezi mladými, kterých tak odpovědělo více než dvakrát tolik (18,7 %). Se zvyšujícím věkem podíl lidí, kteří tak uvádějí, klesá. Ve věkové skupině 60 let a více už dokonce tuto motivaci k pořízení neuvedl jako primární nikdo.

Solární fotovoltaika na každém bytovém domě v Česku

Podle Domy sobě by přitom právě k snížení ekologické zátěže výrazně pomohla instalace solární fotovoltaiky na střechy bytových domů. Pokud by na každém bytovém domě v ČR, kterých je přes 200 tisíc, byla využita solární fotovoltaika o výkonu 10 kWp, pak by se každoročně zdarma a ekologicky vyrobilo tolik elektrické energie, kolik dnes za rok vyrobí jedna středně velká uhelná elektrárna, například Tušimice, Opatovice či Vřesová. Zároveň by došlo k výrazné redukci emisí oxidu uhličitého. Stejné množství plynu by za rok absorboval les o přibližné velikosti pěti Národních parků Šumava.

Loading

Vstoupit do diskuze 1 komentář

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje


Související články

Nový vzestup na trhu: Hypotéky a ceny nemovitostí nabírají dech

O českém trhu rezidenčních nemovitostí a trhu hypotečním není špatné pohovořit s někým, kdo se o dění zajímá. Zájem o hypotéky opět stoupá a s ním i ceny nemovitostí, které začínají nabírat dech. Očekávání a uvolnění parametrů obezřetnosti DTI a DSTI při poskytování úvěrů hraje svou roli. Nedostatek nabídky není jen otázkou poptávky, ale i „zelené“ […]

Text: Radovan Novotný

Foto: Shutterstock

19. 03. 2024

Komentář: Blíží se znovu do USA nemovitostní krize?

Po delší odmlce se znovu vynořují důkazy o možné krizi v sektoru amerických nemovitostí. Otřesy na tomto trhu negativně ovlivňují tamní finanční domy, které drží velké množství dluhů směrem k developerům a majitelům nemovitostí. S prudkým nárůstem úrokových sazeb má mnoho firem problémy s refinancováním svých dluhů, což některé banky nutí zvyšovat rezervy na opravné […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

18. 03. 2024

Komentář: Regulační bouře prodražuje ceny bytů

Na pozadí neustálých proměn na realitním a hypotečním trhu se stále cosi děje. Jde o aktuální vývoj, trendy a dění, které ovlivňují jak cenovky nemovitostí, tak dostupnost hypotečního financování. Od nebývalého utažení úvěrových podmínek a jeho uvolnění až po očekávání budoucí inflace a role nemovitostí jako prostředku k ochraně před znehodnocením peněz – to vše […]

Text: Radovan Novotný

Foto: Shutterstock

14. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • Luboš

    17 června, 2021

    Tak to mi přijde až skoro smutný, že se to dotýká jen někoho, přitom bychom každý měl mít zájem na tom kde a v čem žijeme. Není to otázka jen mladší generace, ke změně můžeme přistoupit každý po svém, ale nesmí nám to být úplně lhostejný, protože to se tu pak nic nezmění. Od malička žiju v bytovce a vlastní barák je moje hezká představa, ale zatím ne úplně reálná při dnešních cenách, takže fotovoltaiku asi jen tak řešit nebudu, takže to doma aspoň řešíme odběrem zelený energie od bezDodavatele, kdy nám nahrazují v podstatě to, že nemůžeme mít vlastní eko zdroj na střeše, ale snažili jsme se aspoň tak to k tomu přiblížit.

    Odpovědět