EUR 25.165

USD 23.481

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.165

USD 23.481

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

25. 07. 2023

0 komentářů

Průzkum: Více než polovina nemovitostí nemá dostatečné pojištění

 

V průzkumu společnosti FinGO, který reprezentoval více než 3000 klientů z celé České republiky, se ukázalo, že více než polovina (53,5 %) smluv na pojištění nemovitosti, které klienti v minulosti uzavřeli, je v současné době podpojištěna. K tomu dochází nejen u hlavních budov, ale také u vedlejších staveb, jako jsou pergoly, garáže nebo zahradní domky.

Loading



 

Je důležité pravidelně kontrolovat své pojištění a ujistit se, že je v souladu se skutečnou hodnotou pojištěné nemovitosti. To zahrnuje zohlednění jakýchkoli vylepšení nebo rekonstrukcí, které by mohly zvýšit hodnotu nemovitosti, ale také vývoj ekonomické situace.

„V současné situaci vysoké míry inflace snadno dochází k tzv. podpojištění majetku. Kvůli vzrůstajícím cenám stavebních materiálů, ale také rostoucím cenám práce snadno dojde k tomu, že stávající pojistná smlouva již není aktuální. Stávající pojistné smlouvy totiž s největší pravděpodobností obsahují nízké pojistné částky, čímž k podpojištění dochází,“ vysvětluje Irena Jakobová, specialistka na neživotní pojištění společnosti FinGO.

Důležité je si uvědomit, že více než třetina (36,6 %) klientů situaci „podpojištění“ svého majetku dobře nerozumí. Podle oslovených poradců je tedy edukace klientů v této problematice v současné době zcela zásadní. Z průzkumu FinGO vyplynulo, že téměř 82 % jejich klientů má sjednané komplexní pojištění – tedy nemovitosti, domácnosti i odpovědnosti za škodu. 11,3 % klientů má uzavřené pojištění pouze na tu nemovitost, na kterou aktuálně čerpá hypotéku.

Patrný rozdíl je také mezi počtem pojištěných rodinných domů a bytů. Zatímco své domy si nepojistí jen 12,7 % majitelů, u bytů je to pak téměř 40 %.

REKLAMA

Irena Jakobová podotýká: „Principem pojištění je nahodilost a lidé obecně neradi řeší události, které ani nemusí nastat. Mít či nemít pojištění domu, bytu, chalupy, chaty nebo domácnosti je otázkou pocitu jistoty.“ Současná ekonomická situace však lidi přiměla se začít o zabezpečení a cenu svého majetku více zajímat.

Dobrou zprávou, která z průzkumu vyplývá je, že zájem o kontrolu starých pojistných smluv v rámci pojištění nemovitosti a domácnosti v průběhu roku 2022 stoupla. Čtvrtina (25,4 %) klientů se začala aktivně o své staré smlouvy zajímat.

Irena Jakobová vysvětluje: “O prodeji pojištění je obecně známo, že vyjma zákonného pojištění (povinné ručení u pojištění motorových vozidel nebo pojištění zaměstnanců) je obvykle poptávka ze strany zákazníků velmi nízká. Klienti si totiž uvědomí potřebu zajištění rizika až ve chvíli, kdy se něco zásadního stane.“

Podpojištění nemovitosti je situace, kdy je částka, na kterou je sjednáno pojištění nemovitosti nižší než hodnota na znovupořízení obdobné nové při totální škodě. Toto se může stát, když se cena nemovitostí zvýší, ale pojistné krytí zůstává stejné. Pokud je nemovitost podpojištěná a dojde k pojistné události, může to znamenat, že nedosáhnete na dostatečné odškodnění, aby se vám podařilo obnovit majetky do jejich původního stavu.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje

 


Související články

Přehled aktuálních sazeb hypoték – Fio banka je nejlevnější, některé banky dokonce zdražily

Kdo čekal, že se po březnovém snížení základní úrokové sazby ČNB o půl procentního bodu podobně zachovají i banky v případě hypotečních úvěrů, ten se nedočkal. Až na několik málo výjimek, jako v případě Fio banky, UniCredit Bank a AirBank, se všechny ostatní peněžní ústavy “zabetonovaly“ nad 5% hranicí.

Text: redakce hypoindex.cz

26. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *