EUR 25.200

USD 23.143

REPO sazba ČNB 6.25 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.200

USD 23.143

Půjčka před výplatou je cesta do dluhového pekla

 


 

Většinou půjčky před výplatou využívají lidé, kteří se ocitli v prodlení se splácením s jinou půjčkou, mají záznam v negativním registru dlužníků nebo jsou bez zaměstnání. Čím víc roste oblíbenost těchto půjček, tím víc lidí se kvůli nim ocitají v dluhové pasti. Největší problém pak představují u půjček před výplatou je značné přeplacení a sankce při nesplácení.

„Poplatky, úroky a další sankce spojené s prodlením přitom činí z půjček před výplatou velice drahý produkt. Není výjimkou, že poplatky a sankce z prodlení v součtu dosáhnou, nebo dokonce překročí původní výši zapůjčené částky. Některé společnosti si navíc za zaslání upomínek účtují poplatky v řádech stokorun, aniž by jejich počet byl omezen. Věřitel tak klientovi může poslat libovolný počet upomínek a naúčtovat mu vysoké poplatky,“ podotýká šéfredaktor serveru Měšec.cz  Dalibor Z. Chvátal. Netransparentně bývá popsáno i vymáhání pohledávky. „Ve smluvních podmínkách se lze dočíst, že dlužník platí náklady za vymáhání, které ovšem nejsou nijak specifikovány. Firma tak případně po klientovi může vymáhat téměř libovolnou částku,“ varuje ředitel právního oddělení Providentu Martin Šváb.

Nízké půjčky nejsou regulovány

Půjčky do pěti tisíc korun nejsou nijak omezeny zákonem o spotřebitelském úvěru, protože jsou ve výši 4 999 korun. „Klient například nemůže využít zákonnou 14denní lhůtu na odstoupení od smlouvy. Nemůže ani využít předčasného splacení půjčky, které by mu ušetřilo peníze. Naopak firmy si mohou účtovat téměř libovolné sankce a co je důležité, nemusí kontrolovat bonitu klienta, a tím pádem mohou půjčit i předluženým klientům a dále je zadlužovat, “ říká Martin Šváb.

Půjčky pře výplatou jsou také těžko konsolidovatelné, protože náklady na splacení jsou vysoké. Naopak poplatek za prodloužení splacení půjčky o třicet dní stojí jeden až dva tisíce korun. Pokud půjčku dlužník nesplatí, tak hned druhý den ji věřitel předprodává vymahačské společnosti.

Co nelze využít u nízkých půjček

REKLAMA

  • Zákazník nemůže využít zákonnou 14 denní lhůtu na odstoupení od smlouvy
  • Nemůže využít ani předčasného splacení, které by mu ušetřilo peníze
  • Firmy nemusí kontrolovat schopnost klienta splácet. Mohou půjčit komukoliv, zákazníky mohou snadno dostat do dluhové pasti.
  • Firmy si mohou účtovat libovolné sankce

Zdroj: Provident

Podle Davida Šmejkala z Poradny při finanční tísni žádají o půjčku před výplatou především ti, kteří již mají několik půjček, z nichž alespoň část je po splatnosti. Výjimkou není ani to, že jsou některé pohledávky exekučně vymáhány. Takoví lidé se pak dostávají do fatálních problémů s rodinným rozpočtem. Kvůli svému zadlužení a momentální neschopnosti splácet nevidí jiný způsob řešení než opatřit si další půjčku. Protože jsou již v prodlení se splácením, nedosáhnou na standardní úvěr a využijí půjčky před výplatou. Vzhledem k nepříznivé finanční situaci však existuje velké riziko, že se dostanou do prodlení i s touto půjčkou, s níž jsou ovšem spojeny tvrdé sankce v případě nesplácení,“ popisuje bludný kruh Šmejkal.

 

 

 

Loading

Vstoupit do diskuze 5 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje


Související články

Komentář: Regulační bouře prodražuje ceny bytů

Na pozadí neustálých proměn na realitním a hypotečním trhu se stále cosi děje. Jde o aktuální vývoj, trendy a dění, které ovlivňují jak cenovky nemovitostí, tak dostupnost hypotečního financování. Od nebývalého utažení úvěrových podmínek a jeho uvolnění až po očekávání budoucí inflace a role nemovitostí jako prostředku k ochraně před znehodnocením peněz – to vše […]

Text: Radovan Novotný

Foto: Shutterstock

14. 03. 2024

Zajímavosti o rezidenčních hypotékách v USA, část 4.: Obrácená hypotéka

Získání finančních prostředků pomocí tzv. obrácené hypotéky je v USA na rozdíl od české „americké“ hypotéky možné i když ještě klasická hypotéka nebyla úplně splacena a na nemovitosti stále vázne hypoteční zástava. Obrácená hypotéka se stává zajímavým finančním produktem zvláště v období, kdy tržní cena nemovitosti roste a podíl ještě nesplacené klasické hypotéky na tržní ceně nemovitosti […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

13. 03. 2024

Komentář: Chcete i u nás garantovanou hypotéku za 2 nebo dokonce 0,5 % p. a. jako v Polsku? Byla by to cesta do pekla

Obvykle lidé kritizují českou vládu, protože nevědí, co se děje v zahraničí. Nicméně v zahraničí je to často ještě mnohem horší než u nás. Příkladem může být Polsko, kde předchozí vláda Jarosława Kaczyńského garantovala dvouprocentní hypotéky. To bylo něco, co lidi milovali. Poptávka byla obrovská. Během chvilky se dotace na hypotéky vyčerpala. Přitom měla platit až do […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

11. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • Roman H.

    27 listopadu, 2014

    Je známou informací že panové StNe jsou majitelé takové úvěrové společnosti (FairCredit). Jak jim to jde v kontextu jejich poslání? Teda jestli nějaké poslání Fincentrum má? Nebo už jde prostě jsem o byznys?

    Odpovědět

  • Stanislav

    5 července, 2016

    Pořizovat si malou půjčku „narychlo“ je dle mého názoru hloupost. Rozumím tomu, pokud si někdo chce půjčit na bydlení nebo auto, protože jde o věci, bez kterých si lze život jen těžko představit. Pokud někdo potřebuje půjčit 4000 s tím, aby do konce měsíce vyšel s penězi, považuji to za osobní selhání daného člověka. Jasné, že občas se stane průšvih a objeví se neočekávané výdaje nebo ztráta příjmů, ale s tím přeci každý musí počítat a vytvořit si nějakou rezervu! Nechci zde odsuzovat půjčky jako takové, sám jsem nejednou vyhledal na internetu dlouhodobou půjčku, kterých je k sehnání spoustu a snadno, třeba tady http://www.co­olpujcky.cz/dlou­hodobe-pujcky a nevidím na tom nic špatného, zadlužení jsou dnes lidé, firmy i země, důležitý ale je důvod, proč danou půjčku potřebujete. Krátkodobé půjčky jsou dle mého nesmysl, jsou akorát pro lidi, co moc utrácejí nebo potřebují nutně na pivo.

    Odpovědět

  • Carlo Josep

    11 srpna, 2018

    Pozdravy
    Jsem pan Carlo Josep Legitimní a uznávaný finanční věřitel, jsme společností s finanční podporou. Půjčujeme peníze lidem, kteří potřebují finanční pomoc nebo potřebují peníze na zaplacení účtů, aby investovali do podnikání. Jsem rád, že vám půjčím půjčku a nabízíme půjčky od 2 000 do 500 000 000 dolarů s pevnou úrokovou sazbou ve výši 3% na ročním základě. Budete mít možnost se s vámi zabývat a také vám pomohou s uvedením finančních prostředků problémy za vámi nabízet vám půjčku prostřednictvím e-mailu Nyní přes: globalemiratesloanmortgage@gmail.com

    Odpovědět

  • FRANK DAVID

    4 října, 2018

    Poskytuji kolaterální a nezaúčtovací půjčky v rozsahu od 5 000 do 10 000 000 dolarů. Pokud chcete půjčku a máte špatný kredit, nemusíte se s žádným problémem kontaktovat prostřednictvím e-mailu: Karoliussenfinanciallink@mail.com

    Odpovědět

  • Adrian Bayford

    4 listopadu, 2018

    Ahoj Potřebujete půjčku? Nabízíme půjčky s2% úroky, kontaktujte nás prosím pro více informací (adribay0008@gmail.com)

    Odpovědět