EUR 25.200

USD 23.143

REPO sazba ČNB 6.25 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.200

USD 23.143

Vánoce už klepou na vaši peněženku. Pozor na unáhlené půjčky

 


 

„Podle našich průzkumů více než 10 procent Čechů neušetří z platu ani korunu. Při mimořádných událostech, jako jsou třeba větší výdaje v období vánočních svátků, se pak některé domácnosti mohou dostat do úzkých. Ať už plánujete utratit za vánoční svátky jakoukoli částku, vždy je dobré nejprve zhodnotit svou finanční situaci. Seřaďte si zamýšlené výdaje od těch nejdůležitějších, bez kterých se na Vánoce neobejdete. Až pak zvažte, jestli se najdou peníze i na něco dalšího,“ uvedl František Klufa, výkonný manažer útvaru Péče o klienta a interní komunikace ČSOB.

Podle jiného průzkumu tentokrát od GE Money Bank lidé letos zaplatí za vánoční dárky v průměru šest tisíc korun. Jídlo, pití a výzdoba o svátečních dnech je pak vyjde zhruba na 3 200 korun. Plánované investice do dárků ve srovnání s loňským rokem stouply. Znamená to, že se nálada spotřebitelů lepší a lidé se nebojí o trochu víc utrácet.

Téměř dvě třetiny Čechů si jako pomyslnou laťku, kterou nechtějí při nakupování dárků překročit, stanovily 5000 Kč. „Čtvrtina lidí, oproti loňsku téměř dvojnásobný počet, plánuje vynaložit na dárky 5 až 10 tisíc korun. Každý desátý Čech předpokládá, že ho dárky vyjdou na více než 10 tisíc korun,“ komentuje výsledky průzkumu Josef Libertín z GE Money Bank.

Podle Sdružení pro bankovní karty jsou poslední měsíce roku dlouhodobě nesilnější co do objemu i počtu transakcí uskutečněných platebními kartami. Zatímco v roce 2012 jsme od října do prosince zaplatili přes 83 miliard korun, loni to byly už dokonce 88,5 miliardy.

Tip na článek:
Pět rad, jak se zadlužit rozumně.

 

Dluhy kazí svátky

Jenže ne všichni mají na financování vysněných Vánoc peníze. Už začátkem listopadu začaly bankovní i nebankovní společnosti nabízet různé finanční půjčky. Některé z nich mají dokonce na čtvrtém kvartálu postaven prakticky celý svůj byznys.

„U vybraných nebankovních společností tvoří poslední kvartál až 75 % ročního objemu poskytnutých půjček! Především poskytovatelé malých půjček tedy mají před Vánoci opravdové žně. My se naštěstí na tomto období hojit nemusíme, protože jsme v půjčování peněz stabilně vytíženi po celý rok,“ říká Petr Šíma, marketingový ředitel společnosti ACEMA Credit, která je nejvýznamnějším poskytovatelem zajištěných úvěrů na českém trhu.

Oproti ostatním měsícům máme teď zhruba o třetinu víc žádostí o úvěr. Většina lidí (78 %) si půjčí více než 5 000 korun, zpravidla je použijí na nákup elektroniky nebo věcí do domácnosti,“ potvrzuje marketingový ředitel PROFI CREDIT Ladislav Pavlík.

A jak je to ve světě?

Řešit Vánoce začínáme oproti dalším národům celkem brzy. Na posledních chvíli nechává nákupy dárků jen desetina z nás. Na Slovensku už má v polovině listopadu nakoupeno 39 procent lidí, v Polsku je to jen každý čtvrtý a Bulhaři takto brzy na dědu Koledu nemyslí. Na vánoční nákupy tam většina lidí vyráží až těsně před jejich Štědrým dnem. Vyplývá to z exkluzivního mezinárodního průzkumu agentury Ipsos pro PROFI CREDIT, kterého se zúčastnilo přes 4 tisíce respondentů.

Ženy mají dárky často koupené dřív než muži. Hlavním důvodem je, že se chtějí vyhnout vánočnímu šílenství.

Z průzkumu Ipsos vyplývá, že si o Vánocích vezme půjčku každý šestý Čech a Slovák. V Polsku takto řeší dárky téměř čtvrtina lidí, v Bulharsku má Vánoce na dluh dokonce každý třetí. „Nejvíc si půjčují Slováci, v průměru 9 900 korun, Češi si půjčí na Vánoce v průměru 7 300 korun. Poláci a Bulhaři si půjčují více, ale menší sumy – něco přes 3 000 korun,“ doplňuje Ladislav Pavlík.

 

 

 

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje


Související články

Komentář: Regulační bouře prodražuje ceny bytů

Na pozadí neustálých proměn na realitním a hypotečním trhu se stále cosi děje. Jde o aktuální vývoj, trendy a dění, které ovlivňují jak cenovky nemovitostí, tak dostupnost hypotečního financování. Od nebývalého utažení úvěrových podmínek a jeho uvolnění až po očekávání budoucí inflace a role nemovitostí jako prostředku k ochraně před znehodnocením peněz – to vše […]

Text: Radovan Novotný

Foto: Shutterstock

14. 03. 2024

Zajímavosti o rezidenčních hypotékách v USA, část 4.: Obrácená hypotéka

Získání finančních prostředků pomocí tzv. obrácené hypotéky je v USA na rozdíl od české „americké“ hypotéky možné i když ještě klasická hypotéka nebyla úplně splacena a na nemovitosti stále vázne hypoteční zástava. Obrácená hypotéka se stává zajímavým finančním produktem zvláště v období, kdy tržní cena nemovitosti roste a podíl ještě nesplacené klasické hypotéky na tržní ceně nemovitosti […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

13. 03. 2024

Komentář: Chcete i u nás garantovanou hypotéku za 2 nebo dokonce 0,5 % p. a. jako v Polsku? Byla by to cesta do pekla

Obvykle lidé kritizují českou vládu, protože nevědí, co se děje v zahraničí. Nicméně v zahraničí je to často ještě mnohem horší než u nás. Příkladem může být Polsko, kde předchozí vláda Jarosława Kaczyńského garantovala dvouprocentní hypotéky. To bylo něco, co lidi milovali. Poptávka byla obrovská. Během chvilky se dotace na hypotéky vyčerpala. Přitom měla platit až do […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

11. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *