EUR 25.305

USD 23.413

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.305

USD 23.413

Text: Daniel Kuchta

23. 08. 2013

1 komentář

RE/MAX chce využít pozitivní náladu

 


 

Trh s bydlením v USA zažívá po několika krizových letech opětovné oživení, čemuž napomáhá jak lepšící se situace na trhu práce, tak i stále velmi nízké úrokové sazby. Společně s relativně nízkými cenami domů je pro mnoho lidí v Americe vhodná doba k tomu, aby pomýšleli na nákup nového bydlení. Růst cen nemovitostí a nízké úrokové sazby jsou dobrým důvodem k tomu, aby lidé neodkládali nákup nemovitosti na pozdnější dobu.

Dobrou náladu na realitním trhu samozřejmě pociťují také makléřské společnosti zaměřující se na trh s bydlením, což je případ také společnosti RE/MAX. Ta patří mezi vedoucí makléře s celosvětovou působností prostřednictvím franšízových práv a od roku 2005 působí i na našem trhu, kde rovněž patří k lídrem trhu. Společnost v několika krizových letech zaznamenala poměrně výrazný úbytek makléřů, ale v minulém roce nastal v této oblasti obrat a podle společnosti dochází k poměrně zajímavému růstu.

Firma se rozhodla tento pozitivní sentiment využít k získání nového kapitálu prostřednictvím primárního úpisu akcií na akciovém trhu. Cílem je zisk 100 milionů dolarů, které pak může společnost využít k zpětnému odkupu franšízových práv na svém primárním trhu v USA a nákupu podílů ve společnosti RMCO LLC.

Společnost předala dokumenty potřebné ke zrealizování obchodu americké komisi pro cenné papíry (SEC), zatím ale neuvedla kolik akcií uvede na trh, ani za jakou cenu. Obchodovat by se měla na burze v New Yorku. Hlavními manažery emise by měly být společnosti Morgan Stanley, Bank of America Corp. a JPMorgan Chase & Co.

Že může být IPO dobrým krokem, dokazují také pozitivní skutečnosti jiných společností z realitního sektoru, které se rozhodly získat dodatečný kapitál uvedením akcií na burze. Realogy Holdings, společnost z New Jersey, která vlastní například značku Century 2, uvedla na trh své akcie v loňském říjnu a získala tak kapitál ve výši 1,08 miliardy dolarů. Od té doby hodnota jejích akcií vzrostla o 60 %.

REKLAMA

Společnost Zillow Inc., která provozuje největší webovou stránku věnující se informacím z realitního sektoru, uvedla své akcie na burzu v roce 2011 a v roce 2013 se jejich cena již ztrojnásobila. Další provozovatel realitního webu, Trulia Inc., realizovala IPO v září minulého roku a v roce 2013 její alcoie vzrostly o 170 %. Vypadá to tedy na vhodnou dobu k tomu, aby společnost RE/MAX dosáhla svůj cíl. Jediným rizikem je pak možný výprodej napříč akciovými trhy, kdyby došlo po několikaletém růstu a překonávání rekordních hodnot u akciových indexů k výraznější korekci.

Společnost RE/MAX byla založena v roce 1973 v Denveru a v 72 zemích zaměstnává ve svých 7 000 kancelářích kolem 92 000 makléřů. Na český trh vstoupila v roce 2005 a stala se lídrem na domácím trhu s nemovitostmi. Disponuje 132 otevřenými kancelářemi s více než 1 200 makléřů.

Otázkou zůstává, jestli zrealizované IPO může mít vliv na fungování společnosti v České republice. Jak říká David Krajný, šéf společnosti pro ČR a SR, „licenci pro Evropu vlastní Frank Polzler, který zatím o IPO neuvažuje. IPO se týká našeho největšího regionu – regionu USA. Zakladatelé se rozhodli pro tuto formu financování, aby mohli využít příznivého trendu na trzích a akcelerovat tak některé inovace a tím i další růst tržního podílu.

Pakliže se IPO bude zdárně realizovat, bude to znamenat další růst pro RE/MAX na celém světě, protože region USA je leaderem v inovacích a know how i pro ostatní regiony. Věřím, že i pro RE/MAX v ČR to bude znamenat pozitivní impulz, který umožní další upevnění našeho vedoucího tržního podílu díky kvalitě poskytovaného servisu, který český zákazník dnes již vyžaduje ale také i oceňuje.

Loading

Vstoupit do diskuze 1 komentář

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje


Související články

Airbnb: vstup na burzu a regulace

Airbnb jde na burzu. Pandemii navzdory

Navzdory koronaviru a propadu tržeb v letošním roce Airbnb chystá v tomto týdnu vstup na burzu. V pondělním oficiálním podání S-1/A navíc uvedla, že akcie by měly být upisovány za cenu 56 až 60 dolarů. Vyplatí se investovat do Airbnb? Jaký vliv bude mít na firmu další regulace?  

Text: Veronika Hejná

10. 12. 2020

Očima odborníků: Ceny nemovitostí do konce roku ještě vzrostou, hypotéky zdraží

Letošní rok je pro realitní i hypoteční trh hodně rušný. Ceny nemovitostí rostou, hypotéky zdražují a Česká národní banka reguluje. Jak bude vypadat konec tohoto hektického roku? Podle expertů, které oslovil odborný server Hypoindex.cz, se na lepší časy neblýská. Zvlášť pro zájemce o hypoteční úvěry a nové bydlení.

Text: Monika Lukešová

12. 11. 2018


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • Soňa

    25 srpna, 2013

    Remax by si měl přiznat, že část jejich současného úspěchu v ČR je výsledkem maléru, který se stal v Century 21 – tedy u jejich největšího konkurenta – 50 okradených klientů, které realitní kancelář neodškodnila. Této podlosti, které se Century 21 dopustila, tak Remax i jiné realitky hbitě využili a od Century 21 přetáhli klienty i makléře. Tedy jde o úspěch Remaxu založený na neúspěchu Century 21.

    Odpovědět