EUR 25.265

USD 23.279

REPO sazba ČNB 6.25 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.265

USD 23.279

Realitní zákon opět na stole. Vyřeší časovanou bombu?

 

Nad nepoctivými realitními makléři se stahují mračna. Ministerstvo pro místní rozvoj horlivě pracuje na novém zákonu o realitním zprostředkování. Bude myslet i na časovanou bombu, kterou původní návrh opomíjel?

Loading



 


Realitní trh již dlouhá léta prahne po regulaci. Je potřeba vyčistit trh od nepoctivců. Ekonomice se daří, nemovitosti se prodávají, hypotéky jsou stále dostupné… Proto je tady stále velký prostor, aby se na trhu objevovali makléři, kteří klientovi místo profesionální a spolehlivé služby nabídnou hochštapleřinu,“ uvedl Martin Fojtík, provozní ředitel Fincentrum Reality.

Jasná pravidla pro všechny

Nový zákon by měl stanovit jasná pravidla pro výkon činnosti realitního zprostředkovatele. Realitní činnost již nebude živností volnou, ale vázanou. Makléři budou muset mít vysokoškolské vzdělání v oblasti práva, ekonomie nebo minimálně středoškolské vzdělání s maturitou a tři roky praxe či střední vzdělání s výučním listem a pět let praxe.
Podle generálního ředitele Next Reality Roberta Hanzla se ale pouze ztíží vstup do profese: „Většina současných zprostředkovatelů splní podmínky výkonu profese nabitou praxí. Zákon by mohl mít mnohem větší ambice při zkvalitnění trhu realitních zprostředkovatelů.“
Podobně se na to dívá i Martin Fojtík: „Praxe je sice super, ale už se nikde neříká, jak ji získat. Osobně se přikláním k tomu, aby existoval statut makléřské zkoušky, tedy způsobilosti. V prvé řadě by mělo jít o vzdělání v této oblasti a ověřování schopnosti makléřů. Nikoliv jen represivně omezit a dát mantinely.“
Podle generálního ředitele realitní sítě CENTURY 21 Lubomíra Milka zkvalitnění trhu nepřijde hned: „Myslíme si, že v dlouhodobém horizontu určitě realitní zákon zásadně pomůže zlepšit trh a kvalitu služeb. Na začátku se i ti neprofesionální makléři budou ohánět praxí a okamžitě tak ke zlepšení trhu zřejmě nedojde, ale v době, kdy se bude vzdělání a úroveň lidí kontrolovat, tak to určitě vyšší kvalitu přinese.“
Odbornou způsobilost bude možné ověřit na veřejně přístupném seznamu ministerstva pro místní rozvoj. „Registrace všech makléřů v centrálním registru zase zmenší prostor pro nekalé praktiky některých jedinců,“ říká Milan Žák, generální ředitel RE/MAX ČR.

Povinné pojištění odpovědnosti

Zákon pamatuje i na povinné pojištění odpovědnosti. Asociace realitních kanceláří (ARK) je ovšem přesvědčena, že plánovaná výše pojištění až šest milionů korun neodpovídá realitě. Členové ARK jsou povinně pojištění již dvacet let a dosud tak vysokým škodám vyplývajících z činnosti čelit nemuseli. I tuto připomínku ale hodlá ministryně pro místní rozvoj v demisi Klára Dostálová s ARK projednat.
Návrh zákona také počítá s povinností realitního zprostředkovatele uvádět v inzerci, ale i ve smlouvě o realitním zprostředkování všechny informace srozumitelně a způsobem, který nevzbuzuje pochybnost. Povinnou přílohou smlouvy, která bude muset mít písemnou formu, je mimo jiné navrhován výpis z katastru nemovitostí, ze kterého budou také zřejmé případné závady a omezení, jako jsou například věcná břemena.

Časovaná bomba úschova peněz

Odborníci doufají, že se ministerstvu podaří vychytat některé slabiny, které původní návrh neřešil. Jde především o regulaci úschovy peněžních prostředků. „Neregulace úschovy peněžních prostředků a přímá možnost využití účtů realitních kanceláří je časovanou bombou. Je jen otázkou času, kdy dojde k vážným problémům v některé takové kanceláři a přímému ohrožení peněz klientů,“ uvedl Milan Žák.
Realitní kanceláře by neměly mít možnost uschovávat kupní ceny klientů na svých účtech. „Naše realitní kanceláře mají již ve zprostředkovatelských smlouvách uvedeno, že pro úschovu doporučují úschovu u notáře, advokáta či banky. Věříme, že zpřísnění a zvýšení bezpečnosti bude ve finále pokrývat celé spektrum podmínek realitních transakcí,“ uvedl Lubomír Milek.
Návrh ale s takovým opatřením počítá. Zákon by měl totiž stanovit, co realitní makléři nesmějí. Jde především o poskytování právní služeb či zajišťování finančních služeb. „To znamená, že nikdy by neměli lidé svěřovat peníze konkrétnímu realitnímu agentovi, ale měli by například zálohu dát třeba právníkovi, bance, nebo notářské kanceláři,“ uvedla ministryně Klára Dostálová pro Českou televizi.

Kdy může realitní zákon spatřit světlo světa?

Původní návrh realitního zákona vypracovala ještě minulá vláda, sněmovnou ale již nestihl projít. Ministerstvo pro místní rozvoj chce, aby nový realitní zákon začal platit již od příštího roku. „Věříme, že bude schválen, protože ho realitní trh potřebuje,“ uvedl Lubomír Milek.
Realitní kanceláře by zákon uvítaly spíše dříve než později, přesto jsou s datumem účinnosti opatrnější. „Pokud bude zákon projednám ve standardním procesu, očekáváme jeho účinnost reálně až od ledna 2020,“ míní Robert Hanzl.
Nedělám si iluze, že by to mohlo jít tak rychle, ale pokud se tak skutečně stane, bude to jen dobře. Důležité je, aby se zákon konzultoval s odbornou veřejností a dával smysl, dodal Martin Fojtík.

REKLAMA

Loading

Vstoupit do diskuze 2 komentáře

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje


Související články

whistleblowing: realitní kanceláře

Ochrana oznamovatelů v realitních kancelářích: Jaká jsou specifika?

Od 1. srpna musí mít povinné subjekty implementován interní oznamovací systém podle zákona o ochraně oznamovatelů. Tato povinnost platí mimo jiné pro účetní nebo realitní kanceláře, kteří však museli mít oznamovací systém v rámci systému vnitřních zásad zavedený již dříve. Jaká jsou specifika ochrany oznamovatelů u těchto zaměstnavatelů?

Text: Veronika Hejná

Foto: Shutterstock

17. 08. 2023


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • PetrM

    15 února, 2018

    Za chvili budou chtit vs i po uklizecce,ale pritom vs nema zadnou meritelnou pridanou hodnotu. Kdyz jsem vs nemel tak jsem svoji praci nedelal o nic hure. Na regulace jednou pojdem,s tim zapad dozenem nejdriv za 1000 let

    Odpovědět

  • Radek

    16 února, 2018

    Nebojte se, Západ reguluje stejným tempem… 🙁

    Odpovědět