EUR 25.265

USD 23.672

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.265

USD 23.672

Jak nenaletět realitní kanceláři?

 

Kupujete nebo prodáváte byt? Rozhodli jste se využít služeb realitní kanceláře a nevíte, kterou vybrat? V džungli neregulovaných realitních zprostředkovatelů to není snadný úkol. Existuje ale řada ukazatelů, které důvěryhodnost realitky prověří.

Loading



 


Činnost realitního makléře není v České republice zatím upravena žádným zvláštním zákonem. Na realitním trhu tak může působit každý pouze na základě živnosti volné. Pro provozování této živnosti však není požadována žádná odborná způsobilost. Trh se tak jen hemží makléři, kteří nemají odpovídající vzdělání a praxi. Výjimkou nejsou ani podvodné praktiky.

Realitní zákon v nedohlednu

Změnu by měl po dvaceti letech přinést zákon o realitním zprostředkování. Přestože ministerstvo pro místní rozvoj usilovalo o schválení tohoto zákona ještě před podzimními volbami, je pravděpodobné, že realitní zákon světlo světa letos nespatří. Zákon byl sice předložen Legislativní radě vládě na začátku července, čeká ho ale ještě dlouhá cesta kritiky a připomínek.
Kupujícím a prodávajícím tak nezbývá než se zatím na realitním trhu zorientovat vlastními silami, být obezřetní a realitní zprostředkovatele si prověřit. Někdy však stačí i zdravý selský rozum.

Nedůvěřujte, ale prověřujte

Realitní kancelář vybírejte vždy v lokalitě, kde se nemovitost nachází, protože makléř z dané oblasti má vždy lepší přehled o místních podmínkách. Reference realitního kanceláře si můžete prověřit na internetu. Pověst dané společnosti si raději ověřte nejen v místě působení, ale po celé republice. Podezřele vysoký počet negativních referencí by vás měl od dané kanceláře odradit.
Na internetu najdete i reference na jednotlivé makléře. Některé realitní kanceláře mají dokonce vlastní systém hodnocení práce svých lidí. „Klienti mají po ukončení transakce možnost makléře obodovat a ohodnotit, to vše samozřejmě bez možnosti vnějšího zásahu. Hodnocení se pak zobrazí u profilu konkrétního makléře. Ten jej nemůže ovlivnit jinak než kvalitní prací,“ Milan Žák, generální ředitel RE/MAX.
Známkou dobrého realitního makléře je i certifikace. Není ale certifikace jako certifikace. „Ještě před několika lety byla certifikace realitních makléřů něco výjimečného. Dnes se jich objevuje celá řada. Vybrat si makléře, který nosí oborový titul/certifikát je vždy výhoda. Ale ověřte si, o jakou certifikaci jde. Měla by být skutečně podložená prací, aktivitou a odbornou zkouškou. Ideální případ je pak certifikace dle ISO,“ vysvětluje Milan Žák.
Kvalitní a profesionální makléř se ale pozná i podle samotné práce. Například klienta pravidelně informuje o stavu prodeje nemovitosti, aktivně vyhledává zájemce a při prohlídkách netají žádné informace.
Pokud narazíte na internetu na inzeráty tipu „Mladá rodina hledá byt v této lokalitě“ či „Lékař poptává byt 1+kk – 4+1“, můžete si být jisti, že jde o nabídky realitního makléře. „Podobné praktiky jsou z etického hlediska zcela nepřijatelné a vypovídají pouze o naprosté neprofesionalitě daného makléře,“ říká Milan Žák.

Smlouva je základ

Dobrá realitní kancelář vždy pracuje na smluvním základě. „Chtějte vidět nejen makléřovu plnou moc k zastupování realitní kanceláře, ale chtějte také smlouvu zprostředkovatelskou – ať už jako kupující nebo prodávající klient. Máte tak jasně daný rámec spolupráce,“ popisuje běžnou praxi u důvěryhodných realitních kanceláří Dominik Ženatý, makléř realitní sítě CENTURY 21.
Důvěryhodná realitka má také reklamační řád či etický kodex k dispozici k nahlédnutí. Zveřejňuje rezervační účty na webu a peníze přijímá pouze oproti dokladu, nejlépe v prostorách kanceláře.
Seriózní realitní kancelář se nesnaží na klientovi pouze vydělat, nedává nereálné sliby a rozhodně na klienta netlačí. Měla by vám ukázat všechny možnosti a nechat si vše řádně promyslet.

Loading

Vstoupit do diskuze 1 komentář

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje


Související články

spořit na bydlení

Jak si spořit na bydlení, když už nechcete stavební spoření

Podpora stavebního spoření byla omezena na pouhých tisíc korun státní podpory za rok. A to při úložce 20 000 Kč ročně. Pokud vezmeme v úvahu to, že výkonnost stavebního spoření je velmi nízká a v posledních letech nedokázala ani porazit inflaci, tak je možná čas najít si jiný způsob spoření na bydlení.

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

21. 03. 2024

příjem z prodeje nemovitosti v roce 2023

Tři příklady, jak zdanit příjem z prodeje nemovitosti v roce 2023

Pokud jste v roce 2023 prodali nemovitost, tak příjem z tohoto prodeje budete muset zdanit. Daň z příjmu nezaplatíte jen v případech, kdy jste od této daně osvobozeni. Jinak je nutné podat daňové přiznání a zaplatit daň z příjmu? Jak se takové daňové přiznání podává a jak do něj uvést příjem z prodeje nemovitosti? 

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

19. 12. 2023


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • Jan Štefek

    26 října, 2018

    Nevěřte šmejdum jako je realitní kancelář ZAFINE,hlavně né makléřce Martině Štefkové,která vám pomůže jen od peněz

    Odpovědět