EUR 25.025

USD 23.283

REPO sazba ČNB 5.25 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.025

USD 23.283

Text: Petr Zámečník

26. 06. 2017

0 komentářů

Rostou ceny bytů příliš? Jak kde…

 

Ceny bytů se v poslední době přetřásají ze všech stran. ČNB chladí hypoteční boom a obává se dalšího růstu cen nemovitostí. Ale… rostou ceny bytů příliš?

Loading



 


Český realitní trh je specifický. Lidé chtějí bydlet ve vlastním. Téměř za jakoukoli cenu. A jsou proto ochotni udělat téměř vše… a někdy i více. Negativní důsledky nezvládnuté touhy po vlastním bydlení se pak dotýkají nejen rodiny, ale i ekonomiky.
Lidé bydlí stísněni v malých bytech, trpí frustrací z nemožnosti cokoli si pořídit a v neposlední řadě jsou ohroženi platební neschopností v případě jakéhokoli výkyvu. Na ekonomické rovině měřitelným efektem je podíl nesplácených úvěrů, exekuce, insolvenční řízení spojené s oddlužením…

Ve vlastním bydlí, kdo může…

Nájemní bydlení v Česku je populární… ale pouze pro pronajímatele. Kdo již vlastní jeden byt pro vlastní bydlení, dříve či později začne uvažovat buď o koupi dalšího k pronájmu, nebo svůj „vymění“ za větší – a původní neprodá, nýbrž pronajme. Bez ohledu na rizika, která jsou s tím spojena.
Pronájem bytů v České republice navíc představuje vyšší riziko než jinde ještě z jedné skutečnosti: Enormnímu zájmu po vlastním bydlení. Kdo si to jen trochu může dovolit, koupí si (byť nevyhovující) vlastní byt. Kdo pak může bydlet v nájemním bytě? Buď ten, kdo o své bydlení přišel v exekuci či insolvenci, dočasně mladí lidé, než se trochu usadí a pořídí vlastní, nebo ti, kdo si vlastní byt koupit nemohou v žádném případě dovolit. Těch, kteří si nájemní bydlení volí pro jeho výhody, je, obávám se, minimum.
Graf 1: Podíl vlastního bydlení k nájemnímu bydlení
Ceny bytů rostou příliš - podíl vlastnického a nájemního bydlení
Zdroj: Sdružení nájemníků ČR, in: prezentace Golem Finance a RealityČechy.cz

Rostou ceny bytů příliš rychle?

Ceny bytů nejsou zahrnuty v míře inflace měřené indexem spotřebitelských cen. Místo nich je počítáno „imputované nájemné“. To samotné může být problém v okamžiku, kdy se Česká národní banka (ČNB) pokouší inflaci nastartovat. Pokud se nově vytištěné peníze (např. z intervencí proti české koruně) přenesou do cen nemovitostí, centrální banka si toho „nemusí všimnout“. Tedy, neuvidí to promítnuté do spotřebitelských cen.
ČNB ale bytů sleduje. A to pozorně. Jan Frait, ředitel Samostatného odboru finanční stability České národní banky, při prezentaci Zprávy o finanční stabilitě 2016/2017 uvedl, že se ceny residenčních nemovitostí dostaly již na úroveň roku 2008 a podle prvních údajů z letošního roku byly dokonce překonány. Ceny nemovitostí jsou podle něj „mírně nadhodnocené“.
Dokonce ani v evropském srovnání na tom není Česká republika špatně. Mojmír Hampl, viceguvernér ČNB, ve své prezentaci ze dne 29. 5. 2017 uvedl, že je situace v ČR v rámci Evropy průměrná.
Graf 2: Index cen nemovitostí HPI v evropském srovnání
Ceny bytů rostou příliš - Index cen nemovitostí HPI
Zdroj: Prezentace Mojmíra Hampla z 29. 5. 2017, in: prezentace Golem Finance a RealityČechy.cz

Každá ves, jiný pes aneb Proč ceny někde rostou

Ceny bytů tak pravděpodobně příliš rychle nerostou… ovšem do značné míry záleží na lokalitě. Zatímco celá Česká republika postává ve stínu a ceny realit buď stagnují, nebo mírně rostou, Praha a Brno předvádí zcela jiné představení.
Důvodů pro cenový boom v Praze a Brně je přitom více. Jedním (pouze jedním) z impulzů je měnová politika ČNB pumpující peníze do ekonomiky. Ty vedou k levným úvěrům. Ovšem např. u novostaveb se na hypotéku prodává jen přibližně 40 % bytů. Zbytek je placeno „hotově“.
U developerů další z důvodů. Respektive u Prahy a Brna. Povolování nových staveb trvá neúměrně dlouho, územní plánování je na pokraji krachu a výstavba bytových projektů se protahuje… Neobydlené domy jsou, ale nejsou řešením. Každý má nějaký háček.
Část problematiky rostoucích cen se hází na vrub sdílené ekonomice v čele s AirBnB. To může ubírat část kapacity bytového fondu a zvyšovat ceny… ale maximálně v úplných centrech turistických měst.
Jedním z hlavních důvodů rostoucích cen nemovitostí je i výborná ekonomická situace České republiky s minimální mírou nezaměstnanosti a růstem mezd. Lidem se daří. A věří, že se jim bude dařit i v dalších letech.
V neposlední řadě za vysokým zájmem o byty stojí omezení hypoték ze strany ČNB. Česká národní banka vždy (správně) své záměry oznámí, aby se trh (banky) mohly na novou situaci připravit. Jenže s bankami se připraví i spotřebitelé. A když si nebudou jisti, zda dosáhnou na hypotéku i za rok, za dva či za tři, kdy původně plánovali koupi vlastního bydlení, tak radši své plány uspíší a koupí dříve.
Na trhu, kde vázne dodávka nových nemovitostí a poptávka se z důvodu utahování hypotečních šroubů koncentruje z několika let do jednoho „okamžiku“, nemůže končit jinak než růstem cen.

Dostupnost bydlení klesá… jen v Praze a Brně

Ceny bytů jsou jednou z položek ukazujících dostupnost bydlení. Dalšími z nich je příjem domácností či dostupnost úvěrových zdrojů. Hypotéky jsou všude (rámcově) stejně drahé. Ale ceny bytů i příjmy domácností se v jednotlivých krajích a oblastech liší.
Hlavní město Praha je sídlem velkých korporací, finančních institucí, vlády a vrcholného politického i úřednického aparátu. I to sice přispívá k vyšším mzdám a platům než ve zbytku České republiky, ale i v ostatních oborech jsou platy v Praze či Brně vyšší než jinde. Ostatně i to přitahuje lidi z celého státu.
Lidé přicházející do velkých měst ale musí také někde bydlet. A tak vyšší mzdy a platy vedou k vyšší poptávce po bydlení – a jeho vyšších cenách. Navzdory vyšším příjmům je tak v Praze, ale i v Brně, bydlení méně dostupné.
Graf 3: Dostupnost bydlení v krajích
Ceny bytů rostou příliš - Dostupnost bydlení v krajích
Zdroj: Prezentace Golem Finance a RealityČechy.cz

REKLAMA

Pozor na rizika omezení hypoték

Česká národní banka omezuje hypotéky mimo jiné proto, aby ochladila realitní trh. Ovšem může to mít i negativní důsledky pro domácnosti. Kdo je rozhodnut koupit si vlastní byt či dům, to udělá, i když nebude mít dostatek prostředků. Když si nebude moci půjčit od banky či stavební spořitelny, půjčí si jinde… a zpravidla mnohem dráž.
Kdo má dostatek prostředků, aby naplnil „optimální“ 80% hypotéku, ale ne víc, může mít problém. Z čeho pak zaplatí daň z nabytí? Z čeho vybavení domácnosti? A z čeho bude krytý v případě výpadku příjmu např. v nemoci či při ztrátě zaměstnání?
Každá mince má dvě strany…

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje

 


Související články

Analýza: Poptávka po nových bytech v Praze prudce vzrostla

První čtvrtletí letošního roku přineslo další výrazné oživení poptávky na pražském trhu s novými byty. Prodalo se jich bezmála o čtvrtinu více než v předchozím čtvrtletí a téměř 2,5krát tolik, co ve stejném období loňského roku. Výrazný vliv měly především klesající úrokové sazby a zlepšení dostupnosti hypoték.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

03. 05. 2024

Nájmy rostly pomaleji, než se čekalo

Zajímavá zpráva přichází pro všechny domácnosti mířící do nájmů. Jejich aktuální růst je výrazně nižší, než jaký předpokládaly prognózy ze začátku roku. A to přesto, že poptávka nepřestává být rekordní. Například v Praze se pohybuje kolem 45 zájemců na jeden byt, v Brně kolem 20 zájemců. Pražské ceny se nyní pohybují na úrovni 359 korun za metr […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

02. 05. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *