EUR 25.320

USD 23.408

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.320

USD 23.408

Rostou ceny bytů v České republice i kvůli Airbnb? V New Yorku prý ano

 

Finanční správa si hodlá posvítit na lidi, kteří vydělávají na krátkodobých pronájmech. Stát přichází na daních o nemalé peníze, a navíc to může zvyšovat ceny bytů. Finanční úřad už začal rozesílat dopisy lidem, kteří byty přes Airbnb pronajímají. Krátkodobé pronájmy netrápí jen Českou republiku, ale například i New York.

Loading



 


Vedení města New York se nelíbí, že prázdninové ubytování, jako je Airbnb, značně zvyšují nájmy i ceny nemovitostí. Radní chtějí proti tomu zasáhnout. Každý, kdo svůj byt nabízí ke krátkodobému pronájmu, se nově bude muset zaregistrovat do speciálního registru a podávat pravidelná hlášení.
Za neuvedení nemovitosti v registru hrozí majiteli sankce až 1500 dolarů, což je zhruba 33 tisíc korun. Rada města tak kopíruje opatření, které zavedli v San Francisku, kdy pak počet bytů ke krátkodobým pronájmům klesl na polovinu.
Krok radnice nás nepřekvapuje, protože rada dostala v rámci příspěvků na kampaň statisíce dolarů od hotelového průmyslu. Chce ochránit výdělky velkých hotelů, namísto svých občanů, kterým krátkodobé pronájmy pomáhají s placením účtů,“ uvedla mluvčí společnosti Airbnb Liz DeBold Fuscová.

Finanční správa si došlápne na pronajímatele i v ČR

Česká republika má spíš problém v tom, že pronajímatelé neodvádí daně, a stát tak přichází o nemalé peníze. V rozeslaných dopisech od Finanční správy jsou pronajímatele vyzváni, aby doložili, že své příjmy z pronájmů v minulých letech řádně zdanili. Jen v Praze je přes Airbnb pronajímáno na 18 tisíc nemovitostí. Tyto pronájmy svým majitelům podle studie vynáší přes dvě miliardy korun ročně. Vládní analýza vypočítala, že daně z Airbnb mohou každý rok vynášet až půl miliardy korun. Daně většina pronajímatelů neplatí. To chce ale stát změnit.
Jestliže Finanční správa bude odvádění daní za krátkodobé pronájmy poctivě kontrolovat, odradí tím mnoho pronajímatelů. „Dojde k samoregulaci, a tím část majitelů raději pronajme byt dlouhodobě nebo, ho prodá. Sníží se tak poptávka po těchto nemovitostech a ve městě zůstanou hlavně nemovitosti majitelů, kteří to řeší férově, profesionálně, a zaměřují se také na lepší klientelu. Tím se zmenší počet stížností spoluobčanů právě na Airbnb a nebude třeba zavádět žádné nové regulace,“ dodává David Bureš, specialista na investiční nemovitosti.

Český finančák může požádat Irskou daňovou správu o pomoc

Na některé platby v rámci AirBnB se vztahuje DPH a zákon o DPH je velmi dobře propojený skrze celou Evropskou unii, a tedy i do Irska, kde sídlí Airbnb. Tak se nechá hodně věcí propojit a dohledat. „Pro Finanční správu je tedy v případě podezření možné požádat Irskou daňovou správu o poskytnutí údajů a oni jí jsou povinni poskytnout,“ dodává Bureš. Tak se pravděpodobně česká finanční správa dostala k potřebným údajům.
Pronajímat byt přes AirBnB se vyplatí jen v Praze a navíc v centru dění. Ani tak se nemusí pronájem vyplatit.  „Pokud se podíváme na data ČSÚ, tak zjistíme, že zahraniční turista v Praze stráví průměrně 2,3 noci. To znamená, že pro plný výdělek je nutné ubytovat až 15 návštěv (hostů může být klidně výrazně více) za měsíc. Toto číslo je velmi obtížně dosažitelné i při skvělé lokalitě bytu, konkurenceschopně nastavené ceně i bezvadné propagaci. Nehledě na další vícenáklady, které to s sebou nese,“ podotýká Evžen Korec, generální ředitel Ekospol.
V České republice jsou ceny bytů stále na vzestupu. „Jakékoliv regulace jsou vždy velmi ošemetná věc, nicméně je pravda, že pronájmy typu Airbnb díky vyšší výnosnosti zvyšují ceny nemovitostí,“ říká Jan Zachystal z realitní kanceláře RE/MAX. I když vliv na ceny nebude zas tak veliký jako v New Yorku.

Proti krátkodobým pronájmům zbrojí i sousedi

Přijet někam na dovolenou a tam si pronajmout byt nebo pokoj je paráda. Ale na druhou stranu bydlet v domě, kde jsou takhle byty pronajímány, není úplně procházka růžovou zahradou.
Bydlení v domě, kde je více bytů na krátkodobý pronájem, také nebývá úplně příjemné kvůli velké fluktuaci a nočnímu hluku,“ dodává Zachystal.
Za sousedy se staví i návrh Pirátů, který zveřejnili už v květnu. Ti navrhují, aby společenství vlastníků mohlo po dohodě zamítnout podnikání přes Airbnb ve svém domě.
Návrh pirátů také vychází vstříc požadavkům obyvatel domu, které může ‘hotel v bytě sousedů’ obtěžovat. Ten, kdo bude chtít podnikat v ubytování, by to měl nahlásit společenství vlastníků. Jeho souhlas bude potřebovat každý, kdo bude chtít dát byt na Airbnb na více než 60 dnů,” navrhují Piráti.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje


Související články

Obrat cyklu, příliv a odliv na realitních trzích

Co se týká cen nemovitostí, čeká se růst. Aktuální prognóza ČNB naznačuje od prvního čtvrtletí tohoto roku návrat meziročního tempa růstu cen rezidenčních nemovitostí do mírně kladných hodnot. Trh s hypotečními úvěry zažil v roce 2023 útlum, objem nových hypotečních úvěrů se snížil o čtvrtinu. Trend se změnil a ČNB očekává v roce 2024 oživení […]

Text: Radovan Novotný

Foto: Shutterstock

22. 03. 2024

Nový vzestup na trhu: Hypotéky a ceny nemovitostí nabírají dech

O českém trhu rezidenčních nemovitostí a trhu hypotečním není špatné pohovořit s někým, kdo se o dění zajímá. Zájem o hypotéky opět stoupá a s ním i ceny nemovitostí, které začínají nabírat dech. Očekávání a uvolnění parametrů obezřetnosti DTI a DSTI při poskytování úvěrů hraje svou roli. Nedostatek nabídky není jen otázkou poptávky, ale i „zelené“ […]

Text: Radovan Novotný

Foto: Shutterstock

19. 03. 2024

Komentář: Blíží se znovu do USA nemovitostní krize?

Po delší odmlce se znovu vynořují důkazy o možné krizi v sektoru amerických nemovitostí. Otřesy na tomto trhu negativně ovlivňují tamní finanční domy, které drží velké množství dluhů směrem k developerům a majitelům nemovitostí. S prudkým nárůstem úrokových sazeb má mnoho firem problémy s refinancováním svých dluhů, což některé banky nutí zvyšovat rezervy na opravné […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

18. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *