EUR 25.265

USD 23.663

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.265

USD 23.663

Útlum realitního trhu se blíží

 

Hypotéky budou od října hůře dostupné. Do té doby budou prodeje nemovitostí a hypoték akcelerovat, pak ale nastane útlum. Část potenciálních kupujících bude nuceno smířit se s nájmem. Airbnb si dál ukrajuje z nabídky realitního trhu. Úřady se ale rozhodly proti krátkodobým pronájmům zakročit.

Loading



 


Hypoteční trh se připravuje na další zpřísnění pravidel poskytování hypoték, které od října zavede Česká národní banka (ČNB). Již ve čtvrtek navíc centrální banka zřejmě opět zvýší úrokové sazby. Banky se sice zatím zuby nehty brání zvyšování hypotečních sazeb, brzy ale již nebudou mít na vybranou a sazby hypoték vzrostou. Ceny nemovitostí navíc dál vesele rostou.
Strach z hůře dostupného bydlení povede během příštích měsíců k nárůstu poptávky po prodávaných nemovitostech a potažmo hypoték. Od října se ale část potenciálních kupujících bude muset vzdát svého snu o vlastním bydlení a smířit se s nájmem. Růst poptávky po nájemním bydlení ale bude tlačit na růst cen tržního nájemného.

Ceny nájmů letos mírně klesají

Nájemné v Praze se ale již dnes čím dál více vzdaluje možnostem Pražanů. Ceny nájemného v Praze sice od začátku roku mírně klesají, stále se však drží nad úrovní 300 korun za metr čtvereční. Vyplývá to z dat společnosti Trigema získaných z veřejně dostupných záznamů v Praze z přibližně 20 realitních serverů na českém trhu.
Na konci loňského roku činila cena 330 korun za metr čtvereční. Ve druhém čtvrtletí dosáhl průměrný nájem metru čtverečního v Praze 315 korun, což je meziročně o 7,5 procent více. Za poslední dva roky se ale cena nájmu zvýšila téměř o pětinu.
Nabídka bytů k dlouhodobému pronájmu v Praze během zimních měsíců vzrostla nad osm tisíc dostupných bytů. Ve druhém čtvrtletí se ale vrátila zpět na úroveň z konce loňského roku. Aktuálně nabízí v Praze zhruba 20 realitních serverů 7 632 dostupných nájemních bytů, což je meziročně o téměř 12,5 procenta méně.

Kam mizí byty v Praze?

Kamenem úrazu v Praze jsou i krátkodobé pronájmy. Podle serveru AirDNA je v Praze téměř 10 tisíc dostupných celých bytů nabízených ke krátkodobému pronájmu, a to jen přes platformu Airbnb.
Během druhého čtvrtletí se nabídka bytů ke krátkodobému pronájmu přes platformu Airbnb rozšířila zhruba o tisíc bytů. Stejný počet bytů ale ubyl z nabídky celého secondhandového trhu, tedy jak bytů k pronájmu, tak i na prodej.
Poptávka po krátkodobých pronájmech exponenciálně roste. Zatímco v roce 2010 bylo pronajato prostřednictvím Airbnb pouze 38 bytů, letos se jejich počet vyšplhal na téměř 28 tisíc.

Finanční správa utahuje opasek Airbnb

Majitelé bytů především v centru dávají přednost krátkodobým pronájmům před dlouhodobými především kvůli vidině vyššího výdělku. Nabídka bytů k dlouhodobému pronájmu se tenčí, obyvatelé Prahy nemají kde bydlet, a ti, co v centru bydlí, si stěžují na hluk. Ozývají se proto stále častěji hlasy pro tvrdší regulaci krátkodobých pronájmů.
Pronajímatelé často neplatí poplatek z ubytovacích kapacit a rekreační a lázeňský poplatek. Praha tím ročně podle odhadů přijde až o 120 milionů korun. Finanční správě se zase nelíbí, že se pronajímatelé často vyhýbají daňovým povinnostem. Podle loňské vládní analýzy tak Praha přichází na zatajených pronájmech ročně o více než 460 milionů korun.
Finanční správa zatím neměla možnost zjistit, kdo si krátkodobým pronájmem vydělává. Daně z krátkodobého pronájmu totiž platili pouze lidé, kteří se k této aktivitě dobrovolně přiznali. Nyní se ale Generálnímu finančnímu ředitelství podařilo údaje o pronajímatelích získat. Finanční správa proto podle informací Hospodářských novin zahájila velký zátah proti majitelům, kteří pronajímají byty přes Airbnb.
Lov úřadů na krátkodobé pronajímatele může být pro některé majitele konečnou stanicí. S rostoucí regulací jsou spojené i vyšší náklady, a tak se může stát, že si někteří majitelé zvolí cestu dlouhodobého pronájmu. Nabídka dlouhodobých pronájmů by mohla nepatrně vzrůst, přesto zřejmě nebude stačit na poptávku, která přijde se zhoršením dostupnosti vlastního bydlení, a tržní nájemné poroste.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje


Související články

Investice do nájemních rezidenčních projektů zaznamenávají v Česku boom

V roce 2023 se v Česku do komerčních nemovitostí investovalo celkem 1290 milionů eur, investice do nájemního bydlení činily 167 milionů eur, což je třikrát více než v roce předchozím. Vzrostl také podíl tohoto segmentu na celkovém objemu investic do komerčních nemovitostí. Zatímco v minulosti (s výjimkou roku 2020) šlo maximálně o 3,3 %, loni to bylo 13 %.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

19. 04. 2024

Během prvního čtvrtletí se v Brně prodalo nejvíce bytů za dva roky

Za první kvartál roku 2024 našlo své kupce celkem 246 brněnských novostaveb. Oproti průměru za předchozí rok, který byl poznamenán utlumenou poptávkou v důsledku vysokých úrokových sazeb, se jedná o 100% nárůst. Jak vyplývá z dat společnosti Trikaya, začátek letošního roku byl natolik úspěšný, že dokonce překonal dlouhodobý průměr. Ceny zatím stoupají pozvolna, pohybují se […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

17. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *