EUR 25.200

USD 23.143

REPO sazba ČNB 6.25 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.200

USD 23.143

Regulace Airbnb: krátkodobé pronájmy by mohli zatrhnout i sousedi

 

Konkrétní návrhy na regulaci služby Airbnb už se začínají objevovat. Například Piráti chtějí zvýšit poplatky a aby pro společenství vlastníků bytů bylo možné zamítnout bytové podnikání v domě.

Loading



 


Pronájmy přes Airbnb spustily značnou vlnu stížností nejen v Praze, ale i v jiných světových metropolích. Například Praha podle odhadů přijde ročně na poplatcích až o 120 milionů korun.
Podzimní komunální volby se blíží a krátkodobé pronájmy jsou zajímavým tématem. Proto se nyní mnoho politiků a stran snaží chytit tohoto tématu k tomu, aby nalákali voliče.
Piráti hlavně chtějí přenést placení místního poplatku za krátkodobý pronájem i na zprostředkovatele, jakými jsou například Airbnb nebo služba Booking.com.

Ministerstvo financí chce sloučit poplatky

Ministerstvo financí navrhuje v podstatě něco podobného. Zástupci ministerstva chtějí, aby došlo ke sloučení poplatku z ubytovacích kapacit a rekreačního a lázeňského poplatku do jednoho. Tento poplatek by se platil za krátkodobé pronájmy, a to bez ohledu na místo a účel pobytu.
Provozovatelé nabízející ubytování přes Airbnb mají oproti hotelům nebo penzionům tu výhodu, že na rozdíl od nich nemusejí do koncové ceny pobytu promítnout místní poplatky za ubytování. Díky tomu, že se nový poplatek bude vztahovat na poskytnutí placeného ubytování bez ohledu na to, zda je místo ubytování kolaudováno jako ubytovací zařízení či nikoliv, tuto nerovnost odstraňujeme,“ uvedla ministryně financí Alena Schillerová (ANO).
Ministerstvo tedy uvažuje o poplatku 50 korun z provedené transakce například přes službu Airbnb nebo Booking.com.
Piráti ale oponují, že taková částka je přijatelná pouze mimo Prahu. V hlavním městě by podle nich šlo o drobný poplatek, který by neměl žádný regulační efekt.
Proto navrhujeme, stejně jako v Maďarsku, stanovit strop pro poplatek procentuální sazbou tak, aby byla poplatková zátěž proporcionální,“ uvádí ve svém návrhu místopředseda Pirátů a poslanec Jakub Michálek.

Potřeba je spíše kontrola

Ostrá regulace ale není úplně na pořadu dne. „Zvýšení poplatků, které připravuje ministerstvo financí chápu, ale to není řešení současného problému. S odborníky jsme se shodli, že stačí současné zákony, ale musí se zajistit jejich dodržování. A to je úkol, na který se nyní při jednáním s politiky soustředíme. My jim totiž říkáme, že jsou cesty na kontrolu, ale oni neví jak a naprosto tápou. Současně pokud se začnou dodržovat pravidla, a to se začne kontrolovat, tak velká část lidí z tohoto byznysu odejde, protože to pro ně nebude zajímavý. Zůstane pouze část, kteří to dělají na profesionální úrovni. A část lidí bude vždy v šedé zóně a nic je nepřesvědčí, dokud neudeří kontrola,“ komentuje návrh David Bureš, investiční a realitní specialista.
Bureš také podotýká, že zavedení odvádění poplatků není tak jednoduché. Když se totiž dohodnou s jednou platformou, dalších to nemusí udělat. Lidé následně přesunou svoje nabídky jinam a poplatky se jim vyhnou.
Navíc, pokud přitvrdí regulace bez jasné kontroly, tak se naopak většina lidí přesune do šedé zóny. Úřady pak nebudou mít tyto služby pod kontrolou a příjmy se razantně zmenší, protože nikdo nebude chtít být vidět,“ varuje Bureš.

Společenství by mohlo zamítnout krátkodobé pronájmy

Dalším zajímavým návrhem Pirátů je, aby společenství vlastníků mohlo po dohodě zamítnout podnikání přes Airbnb ve svém domě. Problém je totiž také v tom, že sousedi si stěžují na hluk a nepořádek od lidí, kteří krátkodobé pronájmy využívají.
Návrh pirátů také vychází vstříc požadavkům obyvatel domu, které může ‚hotel v bytě sousedů‘ obtěžovat. Ten, kdo bude chtít podnikat v ubytování, by to měl nahlásit společenství vlastníků. Jeho souhlas bude potřebovat každý, kdo bude chtít dát byt na Airbnb na více než 60 dnů,“ navrhují Piráti.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje


Související články

Příjem z nemovitosti

Příjem z nemovitosti: Pronájem nebo podnikání?

Příjem z pronájmu je velmi oblíbeným pasivním příjmem. Pokud ho realizujete jako fyzická osoba, je jeho zdanění velmi jednoduché a při správně zvoleném režimu zdanění ani nebudete platit daň z příjmu. Oproti tomu je příjem z krátkodobého ubytování vždy považován za podnikání, podmínky pro jeho realizaci jsou přísnější a na dani často zaplatíte víc než […]

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

08. 01. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *