EUR 25.155

USD 23.470

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.155

USD 23.470

Text: Monika Lukešová

16. 07. 2018

2 komentáře

Růst cen bytů zpomaluje. I tak jde v některých lokalitách o nedosažitelný luxus

 

Podle evropského statistického úřadu Eurostat meziroční růst cen bytů a domů v České republice během prvního čtvrtletí zmírnil. I přes to jsou ceny nemovitostí desáté nejvyšší v Evropské unii, kde se ceny v průměru zvýšily o 4,7 procenta.

Loading



 


V České republice tempo cenového růstu podle Eurostatu v prvním čtvrtletí výrazně zpomalilo, když kleslo z dvojciferných hodnot na meziroční růst 7,7 procenta. Realitní trh se tedy uklidňuje, ale i tak jsou ceny stále vysoké.
Vlastní bydlení se v některých lokalitách stalo nedostižným luxusem. Jedním z faktorů ovlivňující “zpomalení“ trhu jsou jak postupně se zvyšující úroky hypotečních úvěrů, ale i další regulativ ze strany bank jako je požadavek na poměr mezi dlužnou částkou a příjmem žadatele,“ uvedl Jaroslav Nedvěd z RE/MAX Anděl.
Česká národní banka vydala další doporučení na omezení poskytování hypotečních úvěrů, které začne platit od října. Chtěla tím i dosílit snížení cen nemovitostí. Zdá se ale, že tento zásah nebyl zapotřebí.
V prvním až třetím čtvrtletí loňského roku rostly ceny nemovitostí v ČR nejrychleji ze všech států EU. Růst cen nemovitostí začal brzdit už před půl rokem, proto jsou další opatření České národní banky (ČNB), která od října výrazně omezí dostupnost hypoték pro podstatnou část českých domácností, zcela zbytečná a nesystémová,“ řekl Evžen Korec, generální ředitel společnosti Ekospol.
Důvodem růstu cen bytů byla podle odborníků hlavně velká poptávka a nízká nabídka nemovitostí. Problémem jsou špatné předpisy a zdlouhavá práce úředníků. Povolovací procesy totiž trvají neúměrně dlouhou dobu, což by se snad také mělo změnit.
„Poslední dva roky byly z pohledu nenasycení poptávky a hladu po koupi nemovitostí poněkud divoké. Nyní se já osobně těším na období vyrovnaného trhu, který by mohl realitní trh malinko konsolidovat,“ doplnil Jiří Rájek z Era Reality.
Pravděpodobně bude chvíli trvat, až se vyrovná nabídka a poptávka domů a bytů, ale tempo růstu bude zpomalovat a ceny bytů a domů stagnovat. Rychlý a výrazný pokles však odborníci neočekávají.

Zájem je i o rekreační objekty

I když jsou ceny bytů stále vysoké, největší zájem je o dobře pronajmutelné, likvidní menší byty  v dobře vybavených a dostupných lokalitách.
Výrazně se nám vrátil i zájem o rekreační objekty, které klienti pořizují často jako druhou nemovitost, případně jako cenově dostupnější nemovitost s možností trvalého bydlení. Dalším „horkým“ zbožím poslední doby jsou díky často nedostatečným parkovacím kapacitám, placeným zónám i touze lidí po komfortu a pohodlí garážová stání a garáže,“ řekl Jaroslav Nedvěd.

Jak je to v ostatních zemích?

V prvním čtvrtletí nejvíce zdražily byty a domy v Lotyšsku, a to o 13,7 procenta. Desetiprocentní tempo pak zaznamenal realitní trh na Slovinsku, Irsku, Portugalsku, Slovensku a v Maďarsku. V Itálii a ve Švédsku naopak klesly ceny bytů o 0,4 procenta.
V meziročním i v mezičtvrtletním srovnání je Česká republika na desátém místě s růstem o 2,3 procenta. V celé EU ceny stouply v průměru o 0,7 procenta. Naopak největší pokles byl na Maltě, a to o 4,7 procenta.
Češi jsou svéráz oproti zvyklostem v západní části Evropy. Chceme kupovat, vlastnit. Nájemní bydlení se bere spíše jako přechodné, taková z nouze cnost. Díky regulaci od ČNB a Bank bude více lidí nucena vyhledat nyní nájemní bydlení,“ uvedl Jiří Rájek.

Loading

Vstoupit do diskuze 2 komentáře

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje

 


Související články

V Praze výrazně rostou prodeje nových bytů, ale už i ceny

Prodeje nových bytů v Praze v letošním roce výrazně rostou, developeři za první čtvrtletí prodali celkem 1520 nových bytů. To je ve srovnání se stejným obdobím loňského roku takřka trojnásobek. První čtvrtletí loňského roku však bylo z pohledu prodejů nejhorší v historii monitoringu trhu, tedy za poslední dvě desetiletí.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

22. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • Tomáš Prčík

    16 července, 2018

    Při vší úctě k článku i Eurostatu. Velice by mě zajímalo, kde vzdal Eurostat v polovině července data o realisovaných cenách nemovitostí v Česku za 2. čtvrtletí.

    Odpovědět

  • Monika Lukešová

    16 července, 2018

    Pardon, moje chyba. Nikoli Eurostatu. Některé zdroje uvádějí druhé čtvrtletí, ale jedná se určitě o první čtvrtletí letošního roku. V článku je to opraveno. Děkuji za upozornění. Hezký den.

    Odpovědět