EUR 25.200

USD 23.143

REPO sazba ČNB 6.25 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.200

USD 23.143

MAPA cen bytů: Za blízkost metra si připlatíte i 10 procent

 

Ceny bytů stále rostou. Od začátku letošního roku byty v Praze zdražily o sedm procent. Nejvíce záleží na velikosti bytu, ale také na lokalitě. Podle serveru Valuo.cz jsou ceny bytů u metra o 10 procent dražší, než byty o něco dál.

Loading



 

Metr čtvereční skoro za 92 tisíc

Na konci loňského roku byla průměrná cena za metr čtvereční 85 653 korun. To už ale neplatí. Momentálně se metr čtvereční prodává za 91 897 korun. Když se to přepočítá na rozlohu průměrného nového bytu, která se pohybuje kolem 72 metrů čtverečních, představuje rozdíl v absolutní ceně 445 tisíc korun. Údaje vyplývají z podrobných statistik společnosti EKOSPOL.
Nejvyšší ceny zůstávají ve dvou centrálních částech Prahy, kde cena za metr čtvereční výrazně přesahuje 100 tisíc korun. Statistika v těchto lokalitách však vychází z menšího počtu rezidenčních projektů, kterých je zde oproti ostatním částem hlavního města výrazně méně. Nad stotisícovou hranici se letos dostala také Praha 8. Naopak nejlevnější zůstávají Praha 9 a 4, které patří mezi zájemci o nové bydlení dlouhodobě k nejvyhledávanějším,“ přibližuje cenové statistiky hlavní analytik EKOSPOLU Matyáš Hančl.
Ale pozor, tyto ceny přitom nezahrnují příplatky za sklep a garážová či parkovací stání, které developeři často kvůli optickému snížení ceny evidují zvlášť.

Lidé se pohlížejí po levnějších bytech

Ceny bytů rostou napříč trhem, ale tzv. seconhandový byt je levnější než novostavba. „Secondhandový byt je cokoli, co už mělo jiného majitele než developera. Může tedy jít o pět let starý developerský projekt, který někdo koupil a nyní ho prodává, nebo také o byt v domě z roku 1950 kde se vystřídalo hned několik vlastníků,“ vysvětluje Tomáš Hejda, tiskový mluvčí RE/MAX.
Server Valuo.cz vytvořil cenovou mapu podle stanic metra. Mapa ukazuje, že ceny nemovitostí v blízkosti metra rostou rychleji a obecně se docházková vzdálenost metra podepíše na ceně zhruba deseti procenty.
 

Zdroj: Valuo.cz
Poznámka: Průměrná cena bytů na trase A je 106 tisíc korun a meziročně ceny vzrostly o 15 procent. Průměrná cena bytů na trase B je 87 600 korun a meziročně ceny vzrostly o 13 procent. Průměrná cena bytů na trase C je 81 100 a meziročně ceny vzrostly o 12 procent. Ceny se týkají novostaveb nebo bytů po rekonstrukci ve vzdálenosti do jednoho kilometru od metra.
Nejvyšší nárůst v meziročním srovnání zaznamenaly byty v blízkosti metra Staroměstská. Tamní byty stojí o 38 procent víc než loni a zájemci tak zaplatí 185 900 korun za metr čtvereční.
Naopak jen mírný meziroční nárůst je patrný v okolí Černého Mostu. Ceny bytů tam vzrostly zhruba o dvě procenta a za metr čtvereční tam kupující zaplatí 54 tisíc korun. Úplně stejně jako loni stojí například byt u metra Strašnická, tedy 65 800 korun za metr čtvereční.
Vliv na cenu pozorujeme zejména u nemovitostí na investici. Byty, které mají sloužit k dalšímu pronájmu, velikost ideálně menší 2kk. Dle konkrétní lokality a místa může mít dostupnost metra dopad na cenu až 10 procent ceny nemovitosti,“ komentuje Tomáš Hejda.
Podle Indexu Hypoteční banky ceny nemovitostí rostly nejen v Praze, ale i v ostatních krajích. Výjimkou je jen Ústecký kraj, kde ceny dosahují na svá maxima. Meziroční růst cen bytů stále překonává 10procentní hranici.  Horší dostupnost se tak dotýká hlavně cihlových bytů v širším centru Prahy pro běžné kupující. Momentálně podle Hypoteční banky klesla nabídka atraktivních bytů a zpomaluje i poptávka na trhu.

Tempo růstu bude zpomalovat, ale ceny ještě porostou

Nemovitosti pokračují v růstu. Ceny rostou stále, byť ne už skokovým tempem jako tomu bylo v předchozích dvou letech. Očekáváme, že se růst nezastaví ani letos, byť růst cen bude zpomalovat. Půjde o procenta, nikoli o desítky procent,“ predikuje Hejda.
Byty podle developerů budou pravděpodobně brzy atakovat hranici 100 tisíc korun s DPH za m2. Takových bytů je už teď na trhu více než 1 300. Nabídka novostaveb se postupně začne nejspíš rozšiřovat, odhadem by mohla na konci roku dosáhnout zásoby 5 000 bytů.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje


Související články

Nový vzestup na trhu: Hypotéky a ceny nemovitostí nabírají dech

O českém trhu rezidenčních nemovitostí a trhu hypotečním není špatné pohovořit s někým, kdo se o dění zajímá. Zájem o hypotéky opět stoupá a s ním i ceny nemovitostí, které začínají nabírat dech. Očekávání a uvolnění parametrů obezřetnosti DTI a DSTI při poskytování úvěrů hraje svou roli. Nedostatek nabídky není jen otázkou poptávky, ale i „zelené“ […]

Text: Radovan Novotný

Foto: Shutterstock

19. 03. 2024

Komentář: Blíží se znovu do USA nemovitostní krize?

Po delší odmlce se znovu vynořují důkazy o možné krizi v sektoru amerických nemovitostí. Otřesy na tomto trhu negativně ovlivňují tamní finanční domy, které drží velké množství dluhů směrem k developerům a majitelům nemovitostí. S prudkým nárůstem úrokových sazeb má mnoho firem problémy s refinancováním svých dluhů, což některé banky nutí zvyšovat rezervy na opravné […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

18. 03. 2024

Komentář: Regulační bouře prodražuje ceny bytů

Na pozadí neustálých proměn na realitním a hypotečním trhu se stále cosi děje. Jde o aktuální vývoj, trendy a dění, které ovlivňují jak cenovky nemovitostí, tak dostupnost hypotečního financování. Od nebývalého utažení úvěrových podmínek a jeho uvolnění až po očekávání budoucí inflace a role nemovitostí jako prostředku k ochraně před znehodnocením peněz – to vše […]

Text: Radovan Novotný

Foto: Shutterstock

14. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *