EUR 24.740

USD 23.154

REPO sazba ČNB 5.25 %

Inflace 2.6 %

EUR 24.740

USD 23.154

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

23. 05. 2024

1 komentář

Startovací byty jsou ty nájemní. Smiřme se s tím

 

Ceny bytů pravděpodobně znovu vystřelí vzhůru. Trend poklesu úrokových sazeb pod pět procent na sebe nenechá dlouho čekat a ceny nemovitostí na to budou reagovat. Například mladí lidé by se měli připravit na to, že startovací byty prostě budou ty nájemní. Česká touha po vlastním bydlení pomalu mizí.

Loading



 

Zdražovat budou všechny lokality, některé více, jiné méně. Růst cen v tomto roce bude rychlejší především v atraktivních lokalitách a to rychlostí až dvouciferného růstu. Jednociferného růstu se ale dočkají také reality tzv. second-handové, panelákové byty před rekonstrukcí a rodinné domy se špatným dojezdem do velkých měst.

Vlastní bydlení bude výsada jen vyšší třídy. Nemovitosti v ČR dosáhly nejvyšší úrovně v poměru k průměrné mzdě v Evropě. Průměrný Čech by musel šetřit 15 let a více při průměrné mzdě, aniž by utratil jedinou korunu, aby si pořídil průměrný byt. Pro lidi, kteří potřebují bydlení, ať už kvůli stěhování od rodičů, nebo z jiného důvodu, budou mít problém vlastní bydlení sehnat,“ vysvětluje Jakub Veverka, ředitel realitního portálu Videobydleni.cz.

Dostupnost bydlení v ČR může vzrůst jedině při rapidním růstu reálné mzdy. Tedy vyšším růstu bohatství a životní úrovně. Dobrých nemovitostí k bydlení je málo, ale rapidní korekce nás nečeká. Znamená to, že optimista, když počká na lepší výkon české ekonomiky v následujících letech, může se dočkat lepší dostupnosti bydlení. Pesimista si pravděpodobně najde výhodný pronájem, kam „uklidí“ svou rodinu.

Start v nájmu

Startovací byty už jsou a nadále budou ty nájemní. Developeři nebudou chtít na trh vrhat větší množství bytů, a to především z důvodu možného poklesu prodejní ceny. Své rezidenční celky se nyní trendově budou snažit stavět pro nájemní bydlení,“ uvádí Jakub Veverka a dodává, že hlad po vlastním bydlení je typický pro Českou republiku. V jiných zemích ceny nemovitostí dosahují takových cen, že nájemní bydlení je samozřejmost a vlastní bydlení jen výsadou bohatých lidí.

Hypotéky zlevňují

Oproti tomu hypotéky klesají, ale i když si zájemce o vlastní nemovitost chce vypomoci hypotékou, stejně musí mít našetřeno většinou značnou částku a k tomu mít dobrou práci, aby mohl hypotéku splácet. Těchto lidí je na trhu v současné době též omezené množství.

Loading

Vstoupit do diskuze 1 komentář

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.51 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%

5.52%

5.51%
Historie vývoje

 

 


Související články

Objem nových hypoték byl v květnu nejvyšší od března 2022

Objem poskytnutých hypoték se v květnu dostal na nejvyšší úroveň od března roku 2022. Meziročně vzrostl o 92 % na 23,7 miliardy Kč. Po zohlednění tradiční sezónnosti meziměsíčně podstatě stagnoval. Květnový objem zůstává příznivý a oživování hypoteční aktivity v letošním roce pokračuje. Údaje vyplývají z aktuálních statistik ČBA Hypomonitoru.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

14. 06. 2024

Digitalizace stavebnictví v úzkých. Chybí čas na přípravu, hrozí chaos

Vznik nového stavebního zákona provázely bouřlivé diskuse a při jeho přípravě muselo dojít k řadě kompromisů. Jednoznačným pozitivem ale měla být digitalizace stavebního řízení s účinností od 1. Července 2024. Jenže pár týdnů před spuštěním nemá za sebou Informační systém stavebního řízení ani pořádné testování, navíc si jej úředníci neměli šanci osahat v praxi.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

12. 06. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • Galetta

    23 května, 2024

    To by mi ve své podstatě tak nevadilo. Dvacetiletí lidé si pak často nevědí s vlastním bydlením rady, takže ať si to zkusí v nájmu. Ostatně zde https://www.livli.cz/kategorie/obyvaci-pokoj-717/ seženou levné vybavení do obýváku a můžou bydlet. Jako startovací bydlení podle mě naprosto ideál a podle mě to dobře supluje takové to bydlení u rodičů. Na druhou stranu pak musí být prostor proto, aby si mohli třeba ve třiceti na to vlastní bydlení sáhnout.

    Odpovědět