EUR 25.305

USD 23.413

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.305

USD 23.413

Text: Petr Zámečník

14. 08. 2012

2 komentáře

Stát chce fušovat do řemesla bankám

 


 

Úkolem Státního fondu rozvoje bydlení (SFRB) je poskytovat dotace a další podporu na výstavbu a modernizaci bytového fondu v České republice. To, že svůj účel podle Nejvyššího kontrolního úřadu nemůže plnit, je věc jiná. Teď se má podle čerstvě schváleného zákona vrhnout na poskytování úvěrů, které budou přímo konkurovat bankovním produktům.

Státní fond rozvoje bydlení již s poskytováním úvěrů má své zkušenosti. Jedním z posledních počinů obdobného charakteru byl Úvěr 300 pro mladé, jakási novodobá novomanželská půjčka podporující porodnost. Za každé narozené či osvojené dítě fond odpustil 30 tis. Kč z dlužné částky. Nynější návrh podpory Panel 2013+ bude ale přímým konkurentem hypotečních úvěrů a úvěrů ze stavebního spoření.

V rámci státní podpory Panel 2013+ bude SFRB rozdávat úvěry s úrokovou sazbou od 2 %, přičemž úrok s rizikovou přirážkou by neměl přesahovat 3 %. To je plně konkurenční úrok, jaký nabízejí hypoteční banky, ale na rozdíl od nich fond bude sazbu garantovat po celou dobu splatnosti, která bude až 30 let.

„Úvěr bude moci využít každý vlastník bytového domu bez rozdílu právní subjektivity,“ uvedla marketingová ředitelka SFRB Jana Marešová. To znamená, že při splnění fondem daných kritérií (zejména účelovosti, kde ale nebude pouze zateplení a snížení energetické náročnosti budovy, ale i další) bude moci úvěr čerpat kdokoli.

Novinka se líbí sdružením bytových družstev a naopak se nelíbí bankám. „Rozumím bankám, že se jim nelíbí, když někdo chce zasáhnout do jejich výnosného businessu a přinést na trh levnější peníze. Podpora bydlení ale není jenom o profitu pro banky, ale též o sociální soudržnosti a životním prostředí,“ uvedl Vít Vaníček, předseda Svazu českých a moravských bytových družstev, citovaný v tiskovém prohlášení Státního fondu rozvoje bydlení nazvaném výmluvně „Stát má zajistit podporu tam, kde trh selhává!

REKLAMA

V současné době ovšem úvěry na bydlení banky poskytují za velmi nízkých úrokových sazeb (průměrná sazba podle Fincentrum Hypoindexu dosáhla v červnu 3,61 %) a banky poskytly hypotéky za téměř 60 mld. Kč. I kdyby byly pravdivé pesimistické odhady refinancovaných hypoték na úrovni 50 %[1] všech nově poskytnutých, znamenalo by to cca 30 mld. Kč poskytnutých nových hypoték na pořízení či rekonstrukci bydlení. A to nevypadá na selhání trhu…

Státní fond rozvoje bydlení chce v rámci programu Panel 2013+ v prvním roce poskytnout levné úvěry v objemu přes 650 mil. Kč a v dalších letech řádově 2 mld. Kč. V porovnání s novými hypotékami se jedná přibližně o 6,7 % trhu, o který by hypoteční banky přišly. V současné podobě naopak získávají, neboť k bankovním úvěrům SFRB doplácí část úroku, která tak nejde k tíži dlužníka.

„Nezbývá než doufat, že si je zpracovatel vědom, jak náročnou agendu fond převezme, a že odpovědně propočítal, zda tato případná změna skutečně přinese úspory státnímu rozpočtu,“ komentoval novinku výkonný ředitel České bankovní asociace Pavel Štěpánek. Zejména správa dlužníků v prodlení vyžaduje důslednou péči a včasný přístup k vymáhání. Na druhou stranu SFRB již nyní dosahuje více než 50 % svých příjmů (v roce 2010 již 734 mil. Kč) právě ze splátek dříve poskytnutých úvěrů v rámci dotačních programů.

Na druhou stranu… lze očekávat efektivní správu prostředků od fondu, který si nechá do nájemní smlouvy vepsat doložku „Účastníci této smlouvy si ujednali, že v případě kdyby

REKLAMA

nájemce předčasně ukončil nájem touto smlouvou sjednaný, …, náleží pronajímateli smluvní

pokuta rovnající se výši nájemného, které by pronajímateli náleželo ode dne předčasného

ukončení nájmu do 31. 12. 2020.[2]? Nejde přitom o žádnou zanedbatelnou položku. Nájemné za uvedené prostory vychází na 5 272 208 Kč ročně.

Podle současného návrhu podoby státní podpory Panel 2013+ nejde o zásadní konkurenci vůči bankám. Riziko, a pravděpodobně i hlavní zdroj obav bankéřů, plyne z možného postupného rozšiřování podpory a činnosti SFRB. Pak by k významnějšímu vytlačení bank docházet mohlo.

REKLAMA


[1] Stejný odhad uváděl i Miroslav Singer, guvernér České národní banky, na tiskové konferenci k letošní zprávě o finanční stabilitě.

[2] Informace z kontrolní akce NKÚ č. 11/33

Loading

Vstoupit do diskuze 2 komentáře

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje


Související články

Mladý pár - hypotéky pro mladé

Půjčky pro mladé až dva miliony: Může stát konkurovat bankám?

Stát oblékl půjčky pro mladé do nového hávu. Mladé rodiny budou moci od poloviny srpna žádat o státní půjčku na rekonstrukci nebo pořízení nového bydlení až do výše dvou milionů korun. Rozšiřuje se také okruh možných žadatelů a prodlužuje se i doba splácení zvýhodněné půjčky. Může stát v úvěrech na bydlení konkurovat bankám?

Text: Jana Zámečníková

21. 06. 2018

Kvalita novostaveb se zhoršuje. Při koupi bytu buďte ostražití

Ceny bytů míří nezadržitelně vzhůru. Aby lidé mohli bydlet ve vlastním, nejen že mají starosti s hypotečním úvěrem, ale ani si nemohou moc vybírat. Zvlášť v Praze je bytů málo. Leckdy  jsou nutné  ústupky kvůli pořízení nového bydlení.  Navíc se podle průzkum Fincentrum Reality kvalita novostaveb v poslední době zhoršila.

Text: Monika Lukešová

08. 06. 2018


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • logger

    14 srpna, 2012

    Lidi, vzpamatujte se, to je Fannie Mae, Freddie Mac revival.

    Odpovědět

  • Jan

    5 ledna, 2013

    Cokoliv co pojebe jakoukoliv banku mi dělá dobře. Na všech sračkách co jsou ve světě mají svůj podíl právě zkur-vené banky a jejich majitelé.

    Odpovědět