EUR 25.235

USD 23.616

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.235

USD 23.616

Text: František Veselý

01. 10. 2020

1 komentář

Spoření ukázalo v krizi svou hodnotu. Stavebku se letos daří

 

Mít naspořeno nějaké ty peníze se pro mnohé v poslední době ukázalo jako dobrá volba. Krizi navzdory se stavebnímu spoření letos daří. Počet nově uzavřených smluv i objem poskytnutých úvěrů vzrostl. Podle oficiální statistiky se objem úvěrů od stavebních spořitelen meziročně zvýšil o 30 procent a počet nových smluv o 10 procent. Navíc po drobném výkyvu, kdy obliba spoření mírně klesla, se zase dostává do popředí zájmu. Podle aktuálního výsledku Barometru obliby spoření se největšímu zájmu ve třetím čtvrtletí roku 2020 těšily drahé kovy, které předběhly stavební spoření o jeden procentní bod.

Loading



 


V době ekonomického poklesu totiž lidé se svými úsporami nakládají obezřetněji a raději své peníze vloží do něčeho hmatatelnějšího, jako jsou právě drahé kovy. I když důvěra v drahé kovy o jeden procentní bod ve třetím čtvrtletí poklesla, staly se i tak absolutním vítězem tohoto období,“ komentuje Jiří Šedivý, tajemník AČSS.

Dosavadní příznivé výsledky stavebního spoření tkví v tom, že prodeje přes obchodní zástupce nereagovaly na nařízená opatření z jara letošního roku tak citelně jako například tržby obchodníků na uzavření nákupních center. V nouzovém stavu navíc banky i stavební spořitelny nepřerušily svůj provoz.

S ohledem na uplynulé měsíce a nenadálou epidemickou situaci, která ovlivnila i finanční trhy, jsou dosavadní výsledky stavebního spoření výborné. Úvěrové obchody se dokonce přibližují rekordní úrovni z roku 2018,“ hodnotí Jan Jeníček, předseda AČSS.

Stavebko hlavně na rekonstrukce

Úvěry od stavebních spořitelen se pohybují od desítek milionů až po menší rekonstrukce v panelákových bytech za desítky tisíc. Rekonstrukce jsou nejčastějším důvodem, proč si lidé ve stavebních spořitelnách půjčují. Historicky to je zhruba 45 procentech případů. Na koupi nemovitosti pak připadá 27 procent poskytnutých úvěrů.
Graf 1: Vývoj výše průměrného nově poskytnutého úvěru v čase

Zdroj: AČSS

Bilion v úvěrech od stavebních spořitelen

Stavebnímu spoření se letos v srpnu podařilo pokořit zajímavý mezník. Od roku 1993 stavební spořitelny poskytly úvěry v celkové hodnotě jednoho bilionu korun. Je to, jako by proběhlo milion rekonstrukcí za milion korun.

REKLAMA

Stavební spoření se stalo zcela běžnou součástí finanční zodpovědnosti většiny Čechů. Oproti mnoha jiným finančním produktům představuje bezpečný přístav pro ukládání peněz se zajímavým zhodnocením odolávajícím inflaci,“ říká Jeníček.

Za bilion korun byste dnes a v dnešních cenách koupili asi 170 tisíc průměrných bytů v Praze a zhruba 558 tisíc bytů v Ostravě,“ upřesňuje Šedivý. Za „ostravskou“ cenu byste si přitom mohli koupit byty v celém Moravskoslezském kraji a ještě by vám pár miliard korun zbylo. „Cena bytů v České republice stoupla za posledních 15 let zhruba o 140 %, takže na byt v roce 2005 vám stačila necelá polovina dnešní částky,“ doplňuje Šedivý.

Loading

Vstoupit do diskuze 1 komentář

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje


Související články

spořit na bydlení

Jak si spořit na bydlení, když už nechcete stavební spoření

Podpora stavebního spoření byla omezena na pouhých tisíc korun státní podpory za rok. A to při úložce 20 000 Kč ročně. Pokud vezmeme v úvahu to, že výkonnost stavebního spoření je velmi nízká a v posledních letech nedokázala ani porazit inflaci, tak je možná čas najít si jiný způsob spoření na bydlení.

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

21. 03. 2024

stavební spoření 2024

Vyplatí se stavební spoření v roce 2024?

V rámci konsolidačního balíčku byla opět snížena podpora stavebního spoření. Přítom ale už v minulých letech víceméně platilo, že šlo o velmi konzervativní formu spoření/investice. Která nedokázala porazit ani inflaci a to ani po započtení státní podpory. Jak je to se stavebním spořením nyní? Vyplatí se a pro koho?

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

05. 02. 2024

Další ročník programu Nová zelená úsporám odstartoval

Státní fond životního prostředí ČR (SFŽP ČR) tento týden po letní pauze spustil příjem žádostí o dotaci do nové etapy populárního programu Nová zelená úsporám (NZÚ). Pro žadatele je připraveno mnoho novinek včetně několika podprogramů, které reagují především na růst životních nákladů v podmínkách ekonomické krize.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

05. 10. 2023


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • Venca

    1 října, 2020

    Fuj to jsem se lekl podle toho nadpisu. 😀
    Takže firmám nabízejícím stavebko se daří, ale lidé co si to stavebko zřizují mají stále stejně velké…

    Odpovědět