EUR 25.200

USD 23.143

REPO sazba ČNB 6.25 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.200

USD 23.143

Stavební spořitelny mají letos našlápnuto k rekordu

 

Stavební spořitelny půjčují o sto šest. Od ledna do konce listopadu poskytly úvěry za 68,1 miliardy korun. Růst stavebních spořitelen nezastavila ani ČNB. Letos tak mají našlápnuto k pokoření rekordních výsledků z roku 2008.

Loading



 


V loňském roce se stavebním spořitelnám nepodařilo rozpůjčovat ani 60 miliard korun. Během prvních jedenácti měsíců letošního roku ale poskytly stavební spořitelny úvěry již za 68,1 miliardy korun, což je zhruba o čtvrtinu více než ve stejném období loňského roku. Vyplývá to z aktuálních údajů zveřejněných ČTK.

Nové smlouvy překonají půlmilionovou hranici

Stavebním spořitelnám se letos daří uzavírat i nové smlouvy. Zatím uzavřely přibližně 425 tisíc nových smluv, což je meziročně o 15 procent více. Na konci roku navíc mívají stavební spořitelny velmi napilno. Lidé chtějí na poslední chvíli využít výhody stavebního spoření v podobě státního příspěvku a těsně před koncem roku se hrnou do stavebních spořitelen.
Podle odhadů Asociace českých stavebních spořitelen (AČSS) by se tak mohlo stavebním spořitelnám za celý letošní rok podařit překročit půlmilionovou hranici nově uzavřených smluv.

Nová doporučení ČNB stavebním spořitelnám vítr z plachet nevzala

Do zpřísnění pravidel poskytování hypoték využívalo mnoho lidí úvěr od stavební spořitelny k vyplnění nedostatku vlastních prostředků. Od října si ale ČNB začala hlídat celkové dluhy žadatele vzhledem k jeho příjmům v rámci nových doporučení. To mnohým zájemcům překazilo plány na vlastní bydlení.
Stavebním spořitelnám to ale vítr z plachet nevzalo. V současné době totiž dokáží nabídnout výhodnější úrokové sazby než hypoteční banky. Růst objemu poskytnutých úvěrů se tak nezastavil ani po zpřísnění poskytování hypoték ze strany ČNB. V listopadu se stavebním spořitelnám povedlo poskytnout o 15 procent úvěrů více než v listopadu loňského roku.

Růst sazeb hraje spořitelnám do karet

Stavebním spořitelnám nebere obchody ani zvyšování úrokových sazeb, spíše naopak. Stavební spořitelny totiž nejsou tolik závislé na vývoji tržních úrokových sazeb jako hypoteční banky a na růst základních úrokových sazeb ČNB reagují až s několikaměsíčním zpožděním. Úvěry totiž poskytují z peněz, které vyberou na klientských vkladech.
Klienti navíc vědí již při uzavření smlouvy o stavebním spoření, jakou úrokovou sazbu získají při čerpání úvěru v budoucnu. „V současné době je základní úroková sazba pro spořící fázi u stavebního spoření zpravidla jedno procento a pro čerpání úvěru čtyři procenta,” vysvětluje Emil Brož, výkonný ředitel společnosti Finfocus.
Statistiky ČNB o průměrných úrokových sazbách zajištěných úvěrů na nákup nemovitosti ukazují, že růst sazeb hypotečních bank i stavebních spořitelen postupně začíná akcelerovat. Úroky úvěrů od stavebních spořitelen se však stále drží pod úrovní hypotečních sazeb.
Úrokové sazby úvěrů od stavebních spořitelen se poprvé dostaly pod úroveň úrokových sazeb hypoték po deseti letech loni na podzim. Podle statistiky ČNB se tak stalo v říjnu 2017, kdy průměrná úroková sazba hypoték vzrostla na 2,17 procenta a průměrná sazba úvěrů stavebních spořitelen zajištěných zástavním právem k nemovitosti dosáhla 2,14 procenta.
„Bylo to poprvé po zhruba 10 letech, kdy stavební spořitelny v průměru dokázaly nabídnout lepší sazbu než hypoteční banky. Tento stav trvá a bude pokračovat i v dalších čtvrtletích,“ uvedl předseda představenstva Českomoravské stavební spořitelny (ČMSS) Tomáš Kořínek. V říjnu dosáhla průměrná úroková sazba hypoték podle statistiky ČNB 2,62 procenta a průměrná úroková sazba úvěrů od stavebních spořitelen 2,47 procenta.

Rekordní úvěrový rok 2018?

V rekordním roce 2008 rozpůjčovaly stavební spořitelny 73,6 miliardy korun. Pokud by si stavební spořitelny udržely meziroční nárůst z letošního listopadu a poskytly by o 15 procent úvěrů více než v loňském prosinci, překonaly by rok 2008 zhruba o půl miliardy korun. ČNB navíc se zvyšováním úrokových sazeb neskončila, a tak se dá očekávat, že žně stavebním spořitelnám zatím v nejbližší době neskončí.

REKLAMA

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje


Související články

Nový vzestup na trhu: Hypotéky a ceny nemovitostí nabírají dech

O českém trhu rezidenčních nemovitostí a trhu hypotečním není špatné pohovořit s někým, kdo se o dění zajímá. Zájem o hypotéky opět stoupá a s ním i ceny nemovitostí, které začínají nabírat dech. Očekávání a uvolnění parametrů obezřetnosti DTI a DSTI při poskytování úvěrů hraje svou roli. Nedostatek nabídky není jen otázkou poptávky, ale i „zelené“ […]

Text: Radovan Novotný

Foto: Shutterstock

19. 03. 2024

Komentář: Blíží se znovu do USA nemovitostní krize?

Po delší odmlce se znovu vynořují důkazy o možné krizi v sektoru amerických nemovitostí. Otřesy na tomto trhu negativně ovlivňují tamní finanční domy, které drží velké množství dluhů směrem k developerům a majitelům nemovitostí. S prudkým nárůstem úrokových sazeb má mnoho firem problémy s refinancováním svých dluhů, což některé banky nutí zvyšovat rezervy na opravné […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

18. 03. 2024

Komentář: Regulační bouře prodražuje ceny bytů

Na pozadí neustálých proměn na realitním a hypotečním trhu se stále cosi děje. Jde o aktuální vývoj, trendy a dění, které ovlivňují jak cenovky nemovitostí, tak dostupnost hypotečního financování. Od nebývalého utažení úvěrových podmínek a jeho uvolnění až po očekávání budoucí inflace a role nemovitostí jako prostředku k ochraně před znehodnocením peněz – to vše […]

Text: Radovan Novotný

Foto: Shutterstock

14. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *