EUR 25.165

USD 23.481

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.165

USD 23.481

Stavební spořitelny ustály pokles úroků

 

Pokles úrokových sazeb se na výsledcích stavebních spořitelen za první tři čtvrtletí příliš nepodepsal, jejich zisky mírně vzrostly. Stavebním spořitelnám se daří získávat i nové klienty, poklesu vkladů však zatím zabránit nedokázaly. (Aktualizováno)

Loading



 


„Velká část klientů stavebního spoření velmi opatrně zvažují, kam uloží své peníze. Snižování sazeb bylo pro ně situací, která se velmi obtížně analyzuje. Nyní jsou sazby všech produktů víceméně stabilní, lze je tedy smysluplně porovnávat. My jsme velmi rádi, že výsledkem je vyšší počet smluv o stavebním spoření,“ říká tajemník Asociace českých stavebních spořitelen (AČSS) Jiří Šedivý.

Zisky rostou, ale ne všem

Nízké úrokové prostředí nezabránilo stavebním spořitelnám za prvních devět měsíců mírně navýšit zisk na 2,68 miliardy korun, což představuje nárůst o dvě procenta oproti stejnému období loňského roku. V prvním pololetí to přitom tak nadějně nevypadalo, čistý zisk vykazoval meziroční pokles o téměř šest procent.
Nejlépe se podařilo vyrovnat se s nízkými úrokovými sazbami Raiffeisen stavební spořitelně (RSTS), jejíž čistý zisk vzrostl meziročně o 34 procent. Nárůstem zisku se může pochlubit i Českomoravská stavební spořitelna (ČMSS) a Wüstenrot – stavební spořitelna (WSTS). V prvních třech kvartálech se naopak příliš nedařilo Modré pyramidě stavební spořitelně (MPSS) a Stavební spořitelně České spořitelny (SSČS).
Tabulka č. 1: Čistý zisk stavebních spořitelen

Čistý zisk v mil. Kč k 30.09.2015 Čistý zisk v mil. Kč k 30.09.2016 Změna    v %
ČMSS 922 959 4%
MPSS 719 681 -5%
RSTS 276 370 34%
SSČS 553 488 -12%
WSTS 128 151 18%

Zdroj: Stavební spořitelny

Nových smluv přibývá, vkladů ubývá

Za první tři čtvrtletí bylo uzavřeno o 36 tisíc nových smluv více než ve stejném období loňského roku. Zároveň došlo k nárůstu průměrné cílové částky o sedm tisíc korun, tedy o dvě procenta.
„Zájem o stavební spoření meziročně vzrostl o 13 procent především kvůli zajímavému zhodnocení, které po započtení státní podpory dosahuje 3,2 % ročně. Lidé se ke stavebnímu spoření vracejí, zjišťují totiž, že u žádného jiného bezpečného produktu nezískají podobný výnos,“ komentoval výsledky stavebních spořitelen za první tři čtvrtletí předseda představenstva Českomoravské stavební spořitelny (ČMSS) Vladimír Staňura.
Přes příliv nových klientů objem vkladů klesl meziročně o 6,4 procenta. Je to způsobeno především odchodem klientů se staršími smlouvami, kteří si odnášejí ze stavební spořitelny své úspory za šest a více let.

Objemy úvěrů se stabilizují

Celkový objem poskytnutých úvěrů meziročně mírně klesl o 0,6 procenta. V porovnání s předchozím čtvrtletí však došlo ve třetím čtvrtletí k mírnému růstu. Nejlépe se na úvěrovém poli dařilo Modré pyramidě.
„Těší nás, že zaznamenáváme stále růst zájmu o úvěry na bydlení. Za tři čtvrtletí jsme poskytli úvěry v objemu 7,6 miliard korun, což je vynikající 15% nárůst,“ zhodnotila výsledky Hana Vaněčková z MPSS.
Zájem o úvěry potvrzuje i Alice Škývarová, vedoucí úseku Produkt, Marketing a Školení z WSTS: „Letošní výsledky Wüstenrot stavební spořitelny vykazují pozitivní vývoj. Roste zájem našich klientů především o překlenovací úvěr Půjčka ProBydlení. Za prvních devět měsíců letošního roku Wüstenrot stavební spořitelna poskytla téměř o čtyřicet procent více překlenovacích úvěrů a úvěrů ze stavebního spoření než ve stejném období loňského roku.“
Mírný nárůst úvěrů vykazuje i RSTS. „Vzhledem k velmi silnému konkurenčnímu prostředí na úvěrovém trhu je pro nás za první tři čtvrtletí 2016 pozitivním výsledkem stav celkového salda úvěrů, které se v meziročním srovnání zvýšilo o 2,5 procenta,“ hodnotí výsledky Lenka Molnárová z RSTS.
„Také v Buřince jsme ve třetím čtvrtletí letošního roku zaznamenali nárůst zájmu o překlenovací úvěry a meziročně zvýšili produkci o 10 %. U našeho nejatraktivnějšího produktu Úvěr od Buřinky máme dokonce nárůst o více než 22 %. Ukazuje se, že potřeba vylepšení bydlení je stále aktuální a s rostoucím počtem poskytnutých hypoték se bude i nadále zvyšovat,“ říká tisková mluvčí České spořitelny Kristýnu Havligerovou.
Celkový mírný pokles úvěrových obchodů stavebních spořitelen únorovou prognózu AČSS podle Jiřího Šedivého neohrožuje: „Věříme, že stavební spořitelny v závěru roku mírné zpomalení doženou. Stále pro letošní rok očekáváme solidní nárůst objemu úvěrů.“ Prognóza asociace očekává v letošním roce dvouciferný růst úvěrových obchodů (o 12 procent).

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje

 


Související články

spořit na bydlení

Jak si spořit na bydlení, když už nechcete stavební spoření

Podpora stavebního spoření byla omezena na pouhých tisíc korun státní podpory za rok. A to při úložce 20 000 Kč ročně. Pokud vezmeme v úvahu to, že výkonnost stavebního spoření je velmi nízká a v posledních letech nedokázala ani porazit inflaci, tak je možná čas najít si jiný způsob spoření na bydlení.

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

21. 03. 2024

stavební spoření 2024

Vyplatí se stavební spoření v roce 2024?

V rámci konsolidačního balíčku byla opět snížena podpora stavebního spoření. Přítom ale už v minulých letech víceméně platilo, že šlo o velmi konzervativní formu spoření/investice. Která nedokázala porazit ani inflaci a to ani po započtení státní podpory. Jak je to se stavebním spořením nyní? Vyplatí se a pro koho?

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

05. 02. 2024

Další ročník programu Nová zelená úsporám odstartoval

Státní fond životního prostředí ČR (SFŽP ČR) tento týden po letní pauze spustil příjem žádostí o dotaci do nové etapy populárního programu Nová zelená úsporám (NZÚ). Pro žadatele je připraveno mnoho novinek včetně několika podprogramů, které reagují především na růst životních nákladů v podmínkách ekonomické krize.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

05. 10. 2023


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *