EUR 25.200

USD 23.143

REPO sazba ČNB 6.25 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.200

USD 23.143

Stavební spoření: Nová doba si žádá nové tarify

 


 

Nízké úroky kompenzují bonusy

Jako první přistupuje ke snížení úrokové sazby z vkladů od 1. července 2016 Českomoravská stavební spořitelna (ČMSS). Novou základní úrokovou sazbu 0,5 % zvýhodňuje během prvních šesti let bonusem 0,5 % a následující tři roky pak dokonce 0,7 %. Klienti, kteří spoří pravidelně, pak dosáhnou na úrokovou sazbu 1 %, resp. 1,2 %.

Získat úrokový bonus může každý pravidelný střadatel. „Pro získání bonusu je potřeba pravidelné měsíční spoření ve výši 0,5 % z cílové částky. Předspoření je přitom možné – lze tedy vložit libovolně velkou částku dopředu,“ říká mluvčí ČMSS Tomáš Kofroň. To znamená, že v případě, že má klient cílovou částku 200 tisíc korun, tak stačí spořit alespoň tisíc korun měsíčně.

Bonusový systém na vklady využívá dnes i Modrá pyramida stavební spořitelna (MPSS), která k základní úrokové sazbě 0,5 % nabízí bonus ve výši 0,7 %, avšak pouze po dobu šesti let. Úrokový bonus ve výši 0,1 % k jednoprocentní sazbě dává klientům i Wüstenrost – stavební spořitelny (WSTS).

Padají i úroky z úvěru ze stavebního spoření

Společně s poklesem úroků z vkladů, klesají i úrokové sazby z úvěrů ze stavebního spoření. Úroková sazba úvěru ze stavebního spoření může být podle zákona maximálně tři procentní body nad sazbou z vkladů.

ČMSS u nového tarifu Aktiv tak snižuje sazbu řádných úvěrů ze současných 4,3 % na 3,5 %. Nové sazby se však týkají pouze nově uzavřených smluv. Podobné úroky již nabízí MPSS, kde za úvěr ze stavebního spoření zaplatíte 3,49 %. Pro bonitnější klienty, kteří si naspoří 45 % z cílové částky, má však ČMSS stále připravený tarif Garant 15, u kterého klienti získají úvěr ze stavebního spoření již od 2,95 %.

Sjednáte-li si u RSTS spořící tarif a po určité době budete přece jen potřebovat úvěr, musíte si spořící tarif změnit na tarif úvěrový. Za změnu zaplatíte až 29/30 z úroků připsaných ke dni změny. Cenu za změnu spořitelna počítá z připsaných úroků bez ohledu na daň z příjmů z připsaného úroku. V některých případech tak můžete zaplatit i více, než kolik vám vynesl čistý úrok.

TIP: O poplatcích za změnu tarifu se dočtete v článku „Navyšujete cílovou částku? Pozor na změnu tarifu!

Tabulka 1: Řádný úvěr ze stavebního spoření – úrokové sazby, poplatky…

Stavební spořitelna

Tarif

Úrok z úvěru

Naspořeno z cílové částky

Roční poplatek

ČMSS

Garant 15

2,95 %

45 %

330 Kč

Aktiv

3,5 %

35 %

330 Kč

MPSS

Trend

3,49 %

40 %

300 Kč

WSTS

ProSpoření OF-S

3,99 %

40 %

324 Kč

ProÚvěr OY-U

1,99 %

40 %

324 Kč

ProÚvěr OZ-U

3,49 %

40 %

324 Kč

RSTS

Úvěrový

2,99 %

35 % – 40% dle tarifu

360 Kč

SSČS

Standard

2,99 %

35 %

310 Kč

Zdroj: Stavební spořiteleny 

Úvěry ze stavebního spoření se v současném kontextu mnohem nižších úrokových sazeb mohou někomu zdát až příliš vysoké, zapomínat ovšem nesmíme na to, že se jedná o úrokovou sazbu pevně stanovenou do budoucna. Fixní úrok získají klienti až ve chvíli, kdy jim vznikne nárok na úvěr, do té doby již mohou být ostatní úrokové sazby na trochu jiné úrovni.

Výhodou úvěru od stavební spořitelny je, že nabízíme klientům jistotu dlouhodobé garance úrokové sazby. Zájemci o úvěr tak vědí, že u nás získají nezajištěný úvěr se sazbou 3,5 % třeba i po roce 2020. Dá se očekávat, že úrokové sazby v ekonomice mezitím začnou růst a takováto sazba bude ještě atraktivnější než nyní,“ uvedl místopředseda představenstva ČMSS Manfred Koller.

Loading

Vstoupit do diskuze 2 komentáře

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje


Související články

Nový vzestup na trhu: Hypotéky a ceny nemovitostí nabírají dech

O českém trhu rezidenčních nemovitostí a trhu hypotečním není špatné pohovořit s někým, kdo se o dění zajímá. Zájem o hypotéky opět stoupá a s ním i ceny nemovitostí, které začínají nabírat dech. Očekávání a uvolnění parametrů obezřetnosti DTI a DSTI při poskytování úvěrů hraje svou roli. Nedostatek nabídky není jen otázkou poptávky, ale i „zelené“ […]

Text: Radovan Novotný

Foto: Shutterstock

19. 03. 2024

Komentář: Blíží se znovu do USA nemovitostní krize?

Po delší odmlce se znovu vynořují důkazy o možné krizi v sektoru amerických nemovitostí. Otřesy na tomto trhu negativně ovlivňují tamní finanční domy, které drží velké množství dluhů směrem k developerům a majitelům nemovitostí. S prudkým nárůstem úrokových sazeb má mnoho firem problémy s refinancováním svých dluhů, což některé banky nutí zvyšovat rezervy na opravné […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

18. 03. 2024

Komentář: Regulační bouře prodražuje ceny bytů

Na pozadí neustálých proměn na realitním a hypotečním trhu se stále cosi děje. Jde o aktuální vývoj, trendy a dění, které ovlivňují jak cenovky nemovitostí, tak dostupnost hypotečního financování. Od nebývalého utažení úvěrových podmínek a jeho uvolnění až po očekávání budoucí inflace a role nemovitostí jako prostředku k ochraně před znehodnocením peněz – to vše […]

Text: Radovan Novotný

Foto: Shutterstock

14. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • Pavel

    28 června, 2016

    Žádné stavební spoření. Spořením se nikdy k žádným penězům nedostanete. Musíte investovat. Nejlépe do otevřených podílových fondů. A že je teď zrovna prima příležitost levně nakoupit, na to vemte jed. Zkuste projekt jakbytbohaty (tečka) cz, dozvíte se víc.

    Odpovědět

  • Karel

    1 července, 2016

    No Vám se to zbohatnutí zřejmě moc nedaří, když musíte tímhle spamem zaplevelovat prakticky všechny finanční servery :-)

    Odpovědět