EUR 25.265

USD 23.672

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.265

USD 23.672

Text: Monika Lukešová

14. 05. 2019

1 komentář

Tempo inflace překvapivě zpomaluje. Čechy však nadále trápí rostoucí náklady na bydlení

 

Meziroční inflace v České republice klesla z tří procent na 2,8 procenta. Tato data Českého statistického úřadu překvapila jak trh, tak i centrální banku. Klesly ceny některých potravin, ale naopak citelně rostly náklady na bydlení, jako je nájemné, elektřina i vodné a stočné.

Loading



 


Klíčovým důvodem pomalejší inflace byla v dubnu slabší než předpokládaná cenová dynamika některých potravin, například vajec, sýrů, tvarohu, másla či mléka. Nadále ovšem poměrně citelně rostly ceny bydlení či energií v čele s elektřinou,“ uvedl Lukáš Kovanda, hlavní ekonom Czech Fund.

Elektřina zdražuje skoro o 12 %

Podle ČSÚ měly v dubnu na meziroční zvyšování cenové hladiny největší vliv ceny v oblasti bydlení, kde se zvýšily ceny nájemného z bytu o 3,3 procenta, vodného a stočného shodně o 2,6 procenta, elektřiny o 11,9 procenta a zemního plynu o 3,6 procenta.
Ve srovnání s loňským rokem zdražilo nejvíce bydlení. Výrazně dražší je především elektrická energie (téměř o 12 %), nicméně napětí na realitním trhu žene vzhůru i nájmy. Vzhledem k tomu, že jde o největší část spotřebního koše domácností (více než čtvrtina výdajů je spojená s bydlením), tak celých šest procent navíc v důsledku růstu cen už pociťuje většina domácností ve svých peněženkách,“ řekl Petr Dufek, analytik ČSOB.
Zvyšující se náklady na bydlení mohou ohrozit finanční situaci některých domácností. Podle Českého statistického úřadu je totiž nájemní bydlení rozšířeno spíše mezi chudšími domácnostmi. Zásadní vliv může mít i dvouciferný růst cen elektřiny a dalších nákladů spojených s bydlením.
Vlastní bydlení je také forma pojistky v případě velkých finančních problémů. V těch částech republiky, kde je více domácností ohroženo chudobou, převládá nájemní bydlení. Jenže na vlastní bydlení nedosáhnou i mnozí běžně pracující lidé a stává se tak luxusem pro čím dál větší část domácností.
Díky vysokému procentu vlastního bydlení vydáváme na nájmy o skoro polovinu méně, než je průměr EU. Ale více platíme za elektřinu, plyn a další energie a za vodu. Právě díky utilitám se nám bydlení prodražuje,” uvedl před nedávnem hlavní analytik České spořitelny David Navrátil.
Graf 1: Struktura bydlení domácností v jednotlivých krajích v roce 2018 (v %)

Zvýší znovu ČNB úrokové sazby?

V květnu Česká národní banka zvýšila po půl roce úrokové sazby. Důvodem byla slabá koruna a míra inflace.
Inflace v Česku dosahuje horní hranice cíle České národní banky. Také proto ČNB přistoupila ke zvýšení sazeb. Chce ceny držet na rozumné míře růstu. Vyšší růst už by pro Česko nebyl příliš přívětivý. Se zvyšováním cen budeme bojovat pravděpodobně delší dobu, tomuto trendu nahrává především růst mezd a posilování HDP,“ řekla Jana Mücková, ekonomka Bondster.
Vše se ale může ještě změnit. Záleží i na vývoji v zahraničí, například na průběhu obchodní války mezi USA a Čínou.  „Do příštího zasedání bankovní rady zbývá ještě poměrně hodně času, kdy se obrázek tuzemské i zahraniční ekonomiky vybarví o něco zřetelněji, nicméně prozatím ČNB rozhodně nikam se sazbami pospíchat nemusí,“ dodal Dufek.
 

Loading

Vstoupit do diskuze 1 komentář

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje


Související články

V Praze výrazně rostou prodeje nových bytů, ale už i ceny

Prodeje nových bytů v Praze v letošním roce výrazně rostou, developeři za první čtvrtletí prodali celkem 1520 nových bytů. To je ve srovnání se stejným obdobím loňského roku takřka trojnásobek. První čtvrtletí loňského roku však bylo z pohledu prodejů nejhorší v historii monitoringu trhu, tedy za poslední dvě desetiletí.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

22. 04. 2024

Investice do nájemních rezidenčních projektů zaznamenávají v Česku boom

V roce 2023 se v Česku do komerčních nemovitostí investovalo celkem 1290 milionů eur, investice do nájemního bydlení činily 167 milionů eur, což je třikrát více než v roce předchozím. Vzrostl také podíl tohoto segmentu na celkovém objemu investic do komerčních nemovitostí. Zatímco v minulosti (s výjimkou roku 2020) šlo maximálně o 3,3 %, loni to bylo 13 %.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

19. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • Daniel Krajča

    5 června, 2019

    No nám se po dlouhé době zvedl i nájem, ale vzhledem k trhu, jsme navýšenou částku schopní akceptovat, protože jinde bychom si připlatili daleko víc a tady už jsme zabydlení. Na druhou stranu se nám zas podařilo o pár stovek snížit výdaje za energie, kde na o šli přes levnější Bohemia energy, takže se nám to tak nějak podařilo celkem i vyrovnat, i když platíme celkově za bydlení o něco víc. Je to děsná doba, ale podle článků co jsme na internetu četl, by se to mělo zas pomalu uklidňovat.

    Odpovědět