EUR 25.165

USD 23.481

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.165

USD 23.481

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

05. 01. 2024

0 komentářů

Tepelná čerpadla na černé listině regulované složky, nekompetence nebo plán

 

Domácnosti s tepelnými čerpadly budou jednou z nejvíce postižených skupin vlivem navýšení regulované složky za energie. Výrazně se jich s ohledem na spotřebované množství elektřiny dotkne nárůst poplatků za distribuci, který přesahuje 140 procent. U tepelných čerpadel dochází také k jednomu z největších nárůstů platby za jističe ze všech sazeb.

Loading



 

Snaha o využívání levnějšího alternativního zdroje se tak těmto domácnostem vrací jako bumerang. Kvůli paradoxnímu nárůstu nákladů se někteří uživatelé mohou vrátit zpět k plynu.

Regulovaná složka ceny energií v letošním roce stoupne jak firmám, tak domácnostem. V případě maloodběrů se přitom budeme moci setkat se zajímavým paradoxem. Ten se týká zdrojů vytápění, které domácnosti využívají, primárně tepelných čerpadel.

Pro distribuční sazbu D57d, která je určená pro domácnosti s tepelným čerpadlem jako hlavním zdrojem vytápění, totiž dochází v roce 2024 k výraznému růstu distribuční složky na faktuře. Ta je vázaná na každou spotřebovanou megawatthodinu. Meziroční nárůst této složky bude pro domácnosti u dvou největších distributorů přesahovat 100 procent. U toho, který pokrývá největší území, tedy společnosti ČEZ, půjde o nárůst o 143 procent. Zatímco minulý rok u této společnosti činila distribuční složka necelých 180 korun za megawatthodinu, letos bude mířit až ke 438 korunám.

S ohledem na zmíněný nárůst to pro domácnosti s tepelným čerpadlem může znamenat navýšení nákladů i o více než 10 tisíc korun ročně. Růst distribuční složky se samozřejmě bude týkat i domácností, které elektřinou třeba jen svítí a jsou v sazbě D02d. Ty však elektřiny spotřebují pouze nižší jednotky megawatthodin za rok, celkový nárůst tak pro ně může být okolo pouhých 1000 korun. U domácností s tepelným čerpadlem však může být spotřeba – a tedy také náklady v distribuční složce – i desetkrát vyšší.

REKLAMA

Není to přitom tak dlouho, co započal obrovský boom poptávky po těchto zařízeních. Jejich prodeje skokově stouply ze 3 tisíc na 40 tisíc zařízení ročně. Se začátkem konfliktu na Ukrajině došlo i k veřejným apelům, které doporučovaly omezit plyn, a s ohledem na diferenciaci zdrojů podporovaly přechod na tepelná čerpadla. Domácnosti k tomu mohly využít i řady dotačních titulů státu.

Ve finále se tak k tomuto řešení uchylovaly nejen majitelé nových nemovitostí, kde tepelné čerpadlo často dává maximální smysl, ale i ti uživatelé, kteří ve svém domě dlouhodobě využívali plyn. Svoji nemovitost tak zpravidla neměli na efektivní fungování tepelného čerpadla správně dimenzovanou. Trh zachvátila velká panika a boom tepelných čerpadel se teď řadě jejich uživatelů může nepříjemně vrátit.

Vysoký nárůst u jističů pro tepelná čerpadla

Zajímavým paradoxem je také skutečnost, že v případě tepelných čerpadel můžete pozorovat jeden z největších meziročních nárůstů u platby za jističe. Zatímco například u zmíněné sazby D02d lze počítat do letošního roku s mírnými poklesy, u jističů v sazbě D57d dochází letos u dvou největších distributorů k nárůstu o 15 procent. V minulosti se přitom růst pohyboval jen okolo 2 procent.

Snaha svézt se na vlně dotací a obavy z nedostatku plynu vyřešit alternativním obnovitelným zdrojem se tak mnohým domácnostem letos v distribuční složce vrátí jako bumerang. Ve finále totiž příliš neušetří. U těch, kteří se dříve rozhodli přejít z plynu na tepelné čerpadlo, se přitom dá očekávat i snaha vrátit se k původnímu zdroji. Často může dávat větší smysl nejen z pohledu ekonomiky, ale i efektivity vytápění.

Autor: Pavel Urubek, jednatel společnosti MJEnergie

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje

 


Související články

Přehled aktuálních sazeb hypoték – Fio banka je nejlevnější, některé banky dokonce zdražily

Kdo čekal, že se po březnovém snížení základní úrokové sazby ČNB o půl procentního bodu podobně zachovají i banky v případě hypotečních úvěrů, ten se nedočkal. Až na několik málo výjimek, jako v případě Fio banky, UniCredit Bank a AirBank, se všechny ostatní peněžní ústavy “zabetonovaly“ nad 5% hranicí.

Text: redakce hypoindex.cz

26. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *