EUR 25.265

USD 23.707

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.265

USD 23.707

Byty v Praze jsou stále dražší, menší a méně dostupné

 

Zdálo se, že se blýská na lepší časy, ale opak je pravdou. Ceny bytů nadále rostou. Problém je hlavně v tom, že se byty připravují, ale nestaví. Na papíře jich mají developeři mnoho, ale výstavba je hudbou budoucnosti.

Loading



 


Bytů v prodeji je podle developerů tak málo, že rozdíl mezi nabídkou a poptávkou vyhnal ceny pražských bytů nad 106 tisíc korun. Z připravovaných developerských projektů se jich totiž nakonec realizuje jen málo. Podle Českého statistického úřadu se loni v Praze postavilo jen 2 700 bytů. Nutná je také obnova bytového fondu. Některé byty jsou staré a měly by se rekonstruovat. Stejně tak dispozice bytů byla v minulosti jiná.
V posledních letech roste počet lidí, kteří žijí sami a vyhledávají tak menší byty. O malometrážní nemovitosti mají zájem i investoři, kteří je pak nadále pronajímají právě lidem, kteří žijí sami a nemají ještě našetřeno na vlastní bydlení.
Pokud se bude stavět stejně pomalým tempem jako například v loňském roce, stačí byty v přípravě na celých nadcházejících 20 let. Za posledních 10 let se povoluje v průměru 2 400 bytů ročně. Trvalo by tedy 40 let, aby byty, které jsou zatím jen na papíře, prošly povolovacím procesem a zařadily se do prodeje.
V Praze je potřeba ročně postavit zhruba deset tisíc nových bytů. Povoluje se jich ale jen čtvrtina. Přitom neustále přibývá obyvatel, kteří hledají nové bydlení a je také třeba obnovovat bytový fond, který zastarává. Navíc mezi Pražany je stále více jednočlenných domácností, a to má také vliv na poptávku. Velkou roli hrají i investiční byty kupované pro účely dalšího pronájmu,“ řekl zakladatel a šéf Central Group Dušan Kunovský.

Na bydlení se musí šetřit

Podle nového Indexu dostupnosti bydlení společnosti Central Group musí průměrný Pražan šetřit na nový byt o velikosti 70 metrů čtverečních 14,6 roku. Podle výpočtů developera se dostupnost bydlení zhoršuje, protože ještě před rokem stačilo 13,8ročních platů a přesně před čtyřmi lety dokonce jen něco málo přes deset ročních platů.
Graf 1: Index dostupnosti bydlení Central Group

Zdroj: výpočet Central Group na základě údajů o průměrné mzdě (ISPV) a cenách bytů (Central Group, Trigema, Skanska Reality), průměrná hrubá měsíční mzda v Praze je 42 478 Kč měsíčně, cena průměrného nového 70 m2 bytu v Praze 7 438 589 Kč

Nájem nebo hypotéka?

Otázka, která trápí mnohé (nejen mladé) lidi shánějící bydlení je: Vlastní nebo nájemní bydlení? Čím dál víc lidí bydlí samo a založení rodiny se často odkládá. Podle Indexu by za běžný byt o velikosti 1+kk dal člověk celý svůj hrubý příjem za sedm let. Měsíčně by ho pak splátka hypotéky vyšla na 12 589 korun měsíčně. Za stejně velký byt by podle dostupných dat zaplatil ještě o 930 korun více. Problém je ale hlavně počáteční investice, kterou zájemce o hypotéku do nového bydlení musí vložit.
Tabulka 1: Hypotéka vs. nájem

Zdroj: Central Group
Ačkoli průměrné mzdy rostou, nestíhají držet tempo s růstem cen bytů. Obzvlášť v Praze, kde jsou sice nejvyšší platy, ale také nejvyšší ceny nemovitostí. Nabídková cena nového bytu v Praze je momentálně více než 106 tisíc korun za metr čtverečný. Ceny se zvyšují hlavně kvůli omezené nabídce bytů, kterých je málo v důsledku zdlouhavých povolovacích procesů. 
A jak to bude dál? Odborníci se shodují, že ceny bytů jen tak neklesnou. Rostou totiž i ceny pozemků, stavebních prací a materiálu. Kdyby byla dostatečná nabídka bytů, mohl by se růst cen bytů aspoň zastavit.
Nová výstavba má velký ekonomický význam pro stát. Jen z každého nového bytu v Praze stát inkasuje na daních téměř jeden milion korun. Při zhruba 5000 prodaných bytech v loňském roce je to tedy kolem pěti miliard korun. A to jen z bytů a jenom v Praze,“ poznamenal Kunovský.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje


Související články

Investice do nájemních rezidenčních projektů zaznamenávají v Česku boom

V roce 2023 se v Česku do komerčních nemovitostí investovalo celkem 1290 milionů eur, investice do nájemního bydlení činily 167 milionů eur, což je třikrát více než v roce předchozím. Vzrostl také podíl tohoto segmentu na celkovém objemu investic do komerčních nemovitostí. Zatímco v minulosti (s výjimkou roku 2020) šlo maximálně o 3,3 %, loni to bylo 13 %.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

19. 04. 2024

Během prvního čtvrtletí se v Brně prodalo nejvíce bytů za dva roky

Za první kvartál roku 2024 našlo své kupce celkem 246 brněnských novostaveb. Oproti průměru za předchozí rok, který byl poznamenán utlumenou poptávkou v důsledku vysokých úrokových sazeb, se jedná o 100% nárůst. Jak vyplývá z dat společnosti Trikaya, začátek letošního roku byl natolik úspěšný, že dokonce překonal dlouhodobý průměr. Ceny zatím stoupají pozvolna, pohybují se […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

17. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *