EUR 25.265

USD 23.707

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.265

USD 23.707

Text: Veronika Hejná

Foto: Shutterstock

07. 03. 2023

0 komentářů

Umístění FVE panelů do památkových zón přestává být tabu. Jaká jsou pravidla?

 

Je možné instalovat fotovoltaické panely i v památkové zóně? Doposud bylo něco takového spíše tabu. Z metodické pomůcky Národního památkového ústavu připravené ve spolupráci s Ministerstvem kultury však vyplývá, že je to – při splnění určitých podmínek – možné.

Loading



 

Klimatické změny a potřeba výstavby OZE

Jak uvádí sám Národní památkový ústav, řešení klimatické krize je nezbytné, ale nesmí přivodit krizi kulturního dědictví. Je tak třeba najít dlouhodobě udržitelný přístup pro instalaci fotovoltaických zařízení a zároveň „nesmí dojít k rezignaci na ochranu a zachování architektonického dědictví a jeho kulturních hodnot.“ Celková plocha památkově chráněných území v současnosti pokrývá přibližně 2,5 % rozlohy ČR.

„Věřím, že metodika Národního památkového ústavu transparentně a dostatečně srozumitelně přispěje k objektivnímu posuzování možnosti umístění fotovoltaických systémů v památkově chráněných územích České republiky,“ uvedla při představení metodiky veřejnosti generální ředitelka Národního památkového ústavu Naděžda Goryczková. Ačkoliv metodický materiál není právně závazný, má pomoci sjednotit rozhodovací praxi v ČR.

Kulturní památky nebo ochrana území?

Posuzování instalace fotovoltaických panelů vyplývá ze zákona o státní památkové péči. Ten rozlišuje jednak kulturní památky (tj. objekty), anebo chráněná území (památkové rezervace a památkové zóny). Důvody právní ochrany se u památek a území odlišují.

„Ze skutečnosti, že do zákona je zavedena ochrana území, vyplývá, že chráněny jsou specifické hodnoty území, nejen vybrané objekty. Zároveň platí, že většina objekt v památkově chráněném území se na jeho hodnotách podílí,“ připomíná Státní památkový ústav v metodickém materiálu. U památkově chráněných území tak nedostačuje posouzení dotčeného objektu, ale je třeba posuzovat v kontextu celého území.

U kulturních památek je podle NPÚ umísťování fotovoltaických zdrojů obecně nežádoucí a každou instalaci je třeba posoudit individuálně. Povolena bude pouze ve specifických a výjimečných situacích, a to za podmínky, že systém bude pohledově skrytý. Umístění v chráněném území orgán státní památkové péče posoudí opět individuálně, a to dle stupně a charakteru chráněného území. U památkových rezervací a památek Světového dědictví je fotovoltaika opět nežádoucí. „Případné výjimky se týkají velmi specifických případů (v památkových rezervacích), např. novostaveb či atypických řešení při obnově moderní architektury. Umístění tohoto zařízení je možné pouze v situacích, kdy by jeho zamítnutí nebylo důvodné, protože nedochází ke konfliktu s kulturně-historickými hodnotami,“ připomíná Státní památkový ústav. V ochranných pásmech je umístění fotovoltaiky považováno za akceptovatelné, nedojde-li k narušení pohledové hodnoty území nebo kulturní památky.

REKLAMA

Instalace FVE v památkových zónách je možná, při splnění podmínek

Při umisťování fotovoltaických zařízení do památkových zón je metodický materiál méně přísný. Doposud úřady umístění fotovoltaik spíše zamítaly, nově jsou dána pravidla po posuzování, kdy je umístění možné. Fotovoltaickou elektrárnu má na své střeše i Národní divadlo, které je kulturní památkou.

To je totiž obecně možné, pokud nenaruší kulturně-historické hodnoty. Význam zde hraje celkový pohled. „Pro osazení FVZ jsou potenciálně akceptovatelné areály nebo ucelené části chráněných území, které se vymykají charakteru památkově chráněného území (…), například objekty s plochou střechou. Příkladem mohou být novostavby, panelové stavby, výškové stav by, industriální areály (včetně brownfieldů), velkovýrobní zemědělské a skladové areály, přízemní garáže ve vnitroblocích a další,“ píše NPÚ.

NPÚ připouští umístnění i na šikmé střechy, pokud půjde o instalaci na odvrácenou pohledovou stranu (pohledově neakcentovanou). V dnešní době, kdy existují i fotovoltaické tašky, může úřad památkové péče stanovit dodatečné podmínky pro vzhled fotovoltaického zařízení, umístění ale obecně nevylučuje.
Fotovoltaika v památkové zóně

Zdroj : Národní památkový ústav

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje


Související články

Investice do nájemních rezidenčních projektů zaznamenávají v Česku boom

V roce 2023 se v Česku do komerčních nemovitostí investovalo celkem 1290 milionů eur, investice do nájemního bydlení činily 167 milionů eur, což je třikrát více než v roce předchozím. Vzrostl také podíl tohoto segmentu na celkovém objemu investic do komerčních nemovitostí. Zatímco v minulosti (s výjimkou roku 2020) šlo maximálně o 3,3 %, loni to bylo 13 %.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

19. 04. 2024

Analýza: Budou v Praze nájmy opět srovnatelné se splátkami hypoték?

Doba, kdy bude v Praze opět srovnatelné splácet vlastní byt a bydlet v nájmu, se pravděpodobně rychle blíží. V následujících dvou letech by se ceny nových bytů měly zvyšovat o 5 % ročně, postupně klest sazby hypoték ke 3 % a růst nájemné v průměrně o 10 % za rok. Vyplývá to z aktuální analýzy Central Group.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

16. 04. 2024

Družstevní bydlení je stále cenově dostupnější alternativa

Pořízení staršího družstevního bytu je v průměru o 15 procent levnější než koupě bytu v osobním vlastnictví. Zatímco průměrná prodejní cena bytu v Česku v osobním vlastnictví na začátku letošního roku dosahovala 70 tisíc korun za metr čtvereční, průměrná cena za metr čtvereční družstevního bytu byla na hranici 47 tisíc korun za metr čtvereční. Vyplývá to z analýzy společnosti RE/MAX.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

09. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *