EUR 25.265

USD 23.663

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.265

USD 23.663

Text: Luboš Svačina

08. 01. 2021

0 komentářů

Hypotéky nejspíše dosedly na úrokové dno

 

Navzdory růstu ceny peněz, ke kterému došlo v listopadu a prosinci loňského roku, většina bank zachovala status quo. Hypoteční sazby v závěru roku banky neměnily a bez větších změn tedy zůstaly i naše indexy GOFI, které mapují průměrnou nabídkovou sazbu hypoték. To se však nyní může změnit.  

Loading



 


Nabídkové sazby hypoték na přelomu roku stagnují těsně pod 2 procenty. Průměrná nabídková sazba hypoték s LTV do 70 % měřená indexem GOFI 70 vzrostla v prosinci z listopadových 1,97 % na 1,98 %. Podobné je to i v případě dalších indexů GOFI mapujících hypotéky do 80, 85 a 90 % LTV, kde meziměsíční rozdíl rovněž nepřesáhl 1 setinu procentního bodu. Hypotéky s LTV nad 80 % hodnoty nemovitosti nyní banky nabízejí se sazbou 2,49 %.
Úrokové sazby hypoték leden 2020
Tip: Přehled aktuálně nabízených sazeb hypoték naleznete v našem SROVNÁVAČI SAZEB HYPOTÉK.

Budou nyní sazby růst nebo klesat?

Jedním z nejdůležitějších faktorů ovlivňujících cenu hypoték je cena peněz na mezibankovním trhu, jak ilustruje následující graf, který zachycuje vzájemný vztah mezi vývojem sazeb ČNB, cenou peněz reprezentovanou 5letým swapem a sazbami hypoték (GOFI, HYPOINDEX).
Úrokové sazby hypoték leden 2020
Cena zdrojů v posledních dvou měsících výrazně narostla. Hodnota 5letého swapu stoupla během listopadu a prosince o více než 0,5 procentního bodu. A i když nyní došlo k mírné korekci směrem dolů, trendová křivka je zřetelně rostoucí a tento trend by měly dříve nebo později následovat i hypotéky.
Úrokové sazby hypoték leden 2020 Úrokové sazby hypoték leden 2020
Hypoteční trh je však velice konkurenční a o cenách do jisté míry budou rozhodovat i zákazníci. Pokud bude zájem o hypotéky stejně velký jako loni, banky nejspíše postupem času promítnou nárůst ceny zdrojů do cen hypoték a ty začnou zdražovat.  Pokud se však poptávka propadne, soupeření o nové klienty se přiostří a zvyšování sazeb bude pro banky mnohem těžší, takže ceny hypoték mohou ještě nějakou dobu stagnovat.

„V tuto chvíli je však s ohledem na vývoj ceny zdrojů určitě lepší počítat spíše s růstem úrokových sazeb,“ uzavírá Libor Vojta Ostatek, ředitel Golem Finance, která se specializuje na poradenství v oblasti financování bydlení.


 Zdroj: Golem Finance, Patria.cz, hypoindex.cz

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje


Související články

Vysoké sazby a nová hypotéka

Vyplatí se v době vysokých úrokových sazeb kupovat nemovitost na hypotéku?

Hypotéka je dlouhodobý závazek a rozhodně ji většina lidí nečerpá více než jednou či dvakrát za život. O hypotéce často žadatel dlouze přemýšlí, schválení a celý proces hypotéky taky není nejkratší. Navíc je hypotéka často výrazný finanční závazek, který zatíží rodinný rozpočet na několik dalších desetiletí. V současné době výrazně rostoucích hypotečních sazeb tak není […]

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

02. 06. 2022

Příjem z pronájmu

Proč sazby hypoték tak rostou a dále růst budou?

Průměrná výše hypoteční sazby, měřená indexem Fincentrum Hypoindex, sice ještě nepřesáhla 4 %, ale nově nabízené hypotéky jsou často i 5%. A analytici odhadují, že do konce roku bude běžně i 7% hypoteční sazba. Jak je to možné? Ještě před rokem, na začátku roku 2021 přece hypoteční sazby klesaly a pohybovaly se pod 2% hranicí.

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

10. 03. 2022

Hypotéky začaly a budou dále zdražovat

Hypotéky se odrazily od svého dna a začaly opět růst. V září řada bank zdražila a to jsme teprve v polovině měsíce. Roste i průměrná úroková sazba na českém hypotečním trhu, měřeno dle Fincentrum Hypoindex. V posledních měsících se úroková sazba zvedá průměrně téměř o desetinu procentního bodu. Růst je to sice pomalý a může […]

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

21. 09. 2021


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *