EUR 25.305

USD 23.413

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.305

USD 23.413

V lednu bylo vyhlášeno nejvíce osobních bankrotů, stoupá i počet dlužníků v registru

 


 

Skoro 1 700 vyhlášených bankrotů je nejvyšší počet od ledna 2008, tedy za celou dobu existence institutu osobního bankrotu. Ubyly však návrhy na osobní bankroty, v lednu jich bylo „jen“ 1 862.

Osobní bankroty porostou, ale ne tak rychle. „Očekáváme, že počet osobních bankrotů se sice bude i nadále zvyšovat, ale tempo růstu se zpomalí,“ uvedla vedoucí analytického oddělení CRIF – Czech Credit Bureau Věra Kameníčková.

Firemních bankrotů bylo v lednu vyhlášeno o třetinu více než předchozí měsíc, tedy 417.  Více než 68 procent však tvořily bankroty fyzických osob podnikatelů.

Za posledních 12 měsíců bylo vyhlášeno 1 370 bankrotů obchodních společností a 2 526 bankrotů fyzických osob podnikatelů. Obchodní společnosti se na celkovém počtu firemních bankrotů podílely 35 %. Meziročně se tak počet bankrotů obchodních společností zvýšil o 112 případů, zatímco počet bankrotů fyzických osob podnikatelů podstatně rychleji, a to o 1 202 případů,“ dodává Věra Kameníčková.

Nejvíce bylo v lednu vyhlášeno osobních bankrotů ve Středočeském a Ústeckém kraji. Nejméně jich bylo vykázáno v kraji Vysočina a v Jihočeském kraji. V Ústeckém kraji je také dlouhodobě evidován větší počet lidí, kteří nejsou schopni hradit v čas své pohledávky a ocitají se tak v negativním registru dlužníků.

REKLAMA

Sdružení SOLUS na konci prosince evidovalo závazky po splatnosti u 8,05 % všech dospělých obyvatel České republice.
Ve čtvrtém čtvrtletí se znovu zvedl počet dlužníků v registru. Zhoršení situace v posledním čtvrtletí způsobují makroekonomické faktory, jako je úbytek sezónních pracovních míst, nebo zvýšené životní náklady obyvatel.

Vývoj negativní zadluženosti, tedy počtu případů, kdy klient není schopen splácet své splatné závazky a je zapsán do negativního registru SOLUS, byl u členských společností sdružení SOLUS v průběhu celého roku 2012 konstantní. Ukazuje se, že využívání registrů SOLUS je i v době ekonomické recese účinným nástrojem proti vzniku neuhrazených pohledávek i nástrojem ochrany samotných spotřebitelů,“ uvádí k aktuálním statistikám Jan Stopka, tajemník sdružení SOLUS.

Senát schválil lepší postavení dlužníků

Senát schválil novelu zákona o spotřebitelském úvěru, která by měla zatočit s lichváři a předejít nekalým úvěrovým praktikám. Teď už stačí, aby novelu zákona podepsal prezident. Zákon se týká hlavně spotřebitelských úvěrů pro fyzické osoby, a to ve výši od 5 000 korun do 1 880 000 korun. Hlavní změnou z pohledu spotřebitele je, že zajištění musí být v hodnotě půjčky. Pokuta za lichvu také bude stoupat až do výše 20 milionů korun.

Poskytovatelé úvěrů, kteří jsou členy České leasingové a finanční asociaci (ČLFA), schválení novely vítají. ČLFA však za chybu považuje, že současný stav výrazně komplikuje využívání leasingu pro financování potřeb domácností.

REKLAMA

Také považujeme za nepřiměřeně vysoké schválené pokuty za správní delikty související s plněním povinností podle zákona, a to s ohledem na nejasnost řady ustanovení,“ řekl ČTK generální tajemník ČLFA Jiří Pulz. Na schválenou novelu bude podle něj ČLFA reagovat úpravou svého etického kodexu.

 

 

 

 

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje


Související články

Komentář: Chcete i u nás garantovanou hypotéku za 2 nebo dokonce 0,5 % p. a. jako v Polsku? Byla by to cesta do pekla

Obvykle lidé kritizují českou vládu, protože nevědí, co se děje v zahraničí. Nicméně v zahraničí je to často ještě mnohem horší než u nás. Příkladem může být Polsko, kde předchozí vláda Jarosława Kaczyńského garantovala dvouprocentní hypotéky. To bylo něco, co lidi milovali. Poptávka byla obrovská. Během chvilky se dotace na hypotéky vyčerpala. Přitom měla platit až do […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

11. 03. 2024

Investici do energetických úspor sníží výdaje i zhodnotí dům

Banky se stále více zaměřují na financování energeticky úsporného bydlení. Kromě výhodnější úrokové sazby lze takto umořit část úvěru z vyplacené dotace bez sankcí. Hypotéky jsou sice stále drahé, úrokové sazby však mohou být s další refixací již o dost nižší, což se ale nedá říci o cenách. Bonusem je výrazné zhodnocení nemovitosti.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

29. 12. 2023

Český realitní trh dusí i absence pobídek pro zahraniční investory

Trh s nemovitostmi napjatě vyhlíží první výraznější snížení úrokových sazeb. Nové kanceláře se nestaví, prodeje bytů rostou zatím pozvolna a většímu rozvoji nájemního bydlení brání kromě drahého financování i současná legislativa. Nejen na tom se shodují realitní odborníci.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

22. 12. 2023


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *