EUR 25.165

USD 23.481

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.165

USD 23.481

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

15. 12. 2023

0 komentářů

V listopadu byl objem letos poskytnutých hypoték nejvyšší

 

Banky a stavební spořitelny poskytly domácnostem v listopadu letošního roku hypotéky v objemu 16,2 miliardy Kč. Objem poskytnutých hypoték tak meziměsíčně stagnoval. Z meziročního pohledu se projevuje vliv nižší srovnávací základny, kdy se data srovnávají s velmi slabou druhou polovinou minulého roku. Vyplývá to za aktuálních dat ČBA Hypomonitoru.

Loading



 

Objem hypoték z meziročního pohledu vzrostl v listopadu o 121 %. I přes opticky velmi silné meziroční růsty nicméně nadále zůstává objem hypoték o 50 % nižší než v listopadu roku 2020 a ve srovnání s předpandemickými roky 2017–2018 je letošní objem nižší o třetinu.

Objem nově poskytnutých hypotečních úvěrů je druhý měsíc po sobě na letošních rekordních hodnotách a zároveň na více než dvojnásobku v meziročním srovnání. Je tedy zřejmé, že to nejhorší období na hypotečním trhu za posledních několik let již máme za sebou. Přispěly k tomu zejména dva faktory – deaktivace ukazatele DSTI ze začátku července a také to, že někteří lidé již nechtějí čekat, zda a případně o kolik klesnou úrokové sazby hypoték v příštím roce,“ uvedl Ondřej Šuchman, manažer pro hypotéky v Komerční bance.

Objem skutečně nově poskytnutých hypoték bez refinancování v listopadu dosáhl 13,4 miliardy Kč po říjnových 13,2 miliardy Kč. Jedná se tak o meziměsíční nárůst o 1,3 %. Objem refinancovaných úvěrů (interně či z jiné instituce) činil 2,8 miliardy Kč oproti 2,9 miliardy Kč o měsíc dříve.

Počet nově poskytnutých hypoték dosáhl v listopadu 4166, což představuje 2% meziměsíční a 91% meziroční nárůst. Jde o nejvyšší hodnotu od června minulého roku. I přes uvedené zlepšení se nadále jedná o nízké číslo ve srovnání s rokem 2020, kdy se průměrný měsíční počet nových hypoték pohyboval kolem 6,7 tisíce a ve výjimečně silném roce 2021 dosahoval 9,5 tisíce.

REKLAMA

„V letošním roce pozorujeme zvýšený zájem o nezajištěné úvěry od stavebních spořitelen. Nemalá část je právě využívána i jako podpora při koupi nebo výstavbě nemovitosti. Ať už jako úvěr na vylepšení starších nemovitostí, nebo jako další část na zaplacení kupní ceny. To vše samozřejmě s ohledem na platnou regulaci na maximální LTV,“ dodal Michal Noha, ředitel produktového managementu, Raiffeisen stavební spořitelna.

Sazby stagnují pod vrcholem

Průměrná nabídková sazba hypotečních úvěrů podle Swiss Life Hypoindexu si za poslední měsíc připsala jeden bazický bod a k 4. prosinci činila 6,02 % p. a. Vrcholu dosáhla průměrná sazba letos v únoru, kdy se vyšplhala na 6,37 % p. a. Od začátku roku se průměrná sazba hypoték snížila o 0,32 procentního bodu. V letošním roce se tak hypoteční sazby zásadních změn nedočkaly.

„Pro končící rok 2023 na hypotečním trhu platí, že to, jak započal, tak i končí. Platí to alespoň v oblasti nabídkových sazeb pro hypoteční úvěry. V prosinci se Swiss Life Hypoindex ustálil na hodnotě 6,02 %, což je jen o tři desetiny méně než v lednu 2023. Otázkou zůstává, zda Česká národní banka potvrdí na svém prosincovém zasedání předpovědi některých odborníků a sáhne ke snížení základních úrokových sazeb. Nicméně i pokud dojde k tomuto snížení už letos, je otázkou, zda i jednotlivé banky sníží svoje sazby okamžitě, nebo si to ponechají až na každoroční rozjezd hypotečního trhu – tedy na jaro 2024,“ uvedl Jiří Sýkora, specialista oddělení produktového managementu společnosti Swiss Life Select.

Měsíční splátka letos klesla o 685 korun

Měsíční splátka hypotečního úvěru na 3,5 milionu korun sjednaného do 80 % odhadní ceny nemovitosti při splatnosti 25 let a průměrné nabídkové sazbě 6,02 % p. a. se v prosinci nepatrně zvýšila, a to o 7 korun na 22 589 korun.

V letošním roce klesla průměrná hypoteční splátka o 685 korun. Nejvyšší byla splátka hypotečního úvěr v únoru, kdy při sazbě 6,37 % p. a. dosáhla 23 341 korun. V březnu pak hypoteční splátka klesla o desetinu a až do srpna se držela nad hranicí 23 tisíc korun.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje

 


Související články

Přehled aktuálních sazeb hypoték – Fio banka je nejlevnější, některé banky dokonce zdražily

Kdo čekal, že se po březnovém snížení základní úrokové sazby ČNB o půl procentního bodu podobně zachovají i banky v případě hypotečních úvěrů, ten se nedočkal. Až na několik málo výjimek, jako v případě Fio banky, UniCredit Bank a AirBank, se všechny ostatní peněžní ústavy “zabetonovaly“ nad 5% hranicí.

Text: redakce hypoindex.cz

26. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *