EUR 25.165

USD 23.481

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.165

USD 23.481

Text: Karel Pučelík

29. 06. 2021

0 komentářů

Vrátí se do Prahy zlatá éra krátkodobých pronájmů?

 

Zdroj: Pixabay.com
Nabídku krátkodobých pronájmů pandemická krize zasáhla nejvíce. Má už teď segment nejhorší za sebou? Podle průzkumu by se mohla vrátit i na předkrizovou úroveň.

Loading



 


Jedním ze segmentů, na které koronavirová pandemie dopadla nejvíce, je turismus a ubytovací služby. Mizející poptávka se přitom nevyhnula ani krátkodobým pronájmům a nejznámější platformě Airbnb. V Praze se tak do dlouhodobé nabídky (minimálně několikaměsíční) dostala řada bytů (nebo zůstala prázdná), která by jinak byla využívána právě takto, čímž se portfolio rozšiřovalo a klesaly i ceny. Pro ilustraci: těsně před vypuknutím pandemie na začátku roku 2020 bylo na Airbnb k dispozici přes 13 tisíc nemovitostí, zatímco dnes je jich jen něco přes pět a půl tisíce.

Návrat do tří let?

Otázkou však je, jak se bude situace odvíjet do budoucna. Statistiky mohou přinést trochu optimismu a postupně se vrací možnosti cestovat. Výhledu situace krátkodobých pronájmů v Praze se věnoval i nový průzkum společnosti ACORD Invest, která se na předpovědi dotazovala mezi vysokoškolsky vzdělanými Čechy. Podle výsledků více než polovina respondentů (51 procent) očekává, že se poptávka po krátkodobém ubytování v centru Prahy dostane na předkrizovou úroveň poměrně brzy, a to konkrétně do tří let.
Přibližně pětina (více než 20 procent dotázaných) je ještě odvážnější. Předpokládá totiž, že návrat na někdejší čísla nastane dokonce už v příštím roce.  Mezi respondenty se ale našlo 16 procent skeptičtějších hlasů, které si myslí, že návrat turistů do krátkodobých pronájmů v metropoli bude trvat déle než 3 roky. Dalších deset procent v návrat na historická čísla a rekordy nevěří vůbec.
„Veřejnost pokles poptávky po krátkodobých nájmech v centru Prahy zaregistrovala. Předpokládá však, že se jedná spíše o krátkodobý výkyv. Bydlení zde zůstává stále atraktivní,“ uvádí Serge Mayer, člen představenstva ACORD Invest.

Investice se i tak vyplatí

Možnosti pronájmu samozřejmě hrají roli i v rozhodování, zda do nákupu nemovitosti nejen v centru hlavního města investovat. Průzkum však naznačuje, že vliv krátkodobých pronájmů zase není až tak vysoký. 65 procent respondentů uvedlo, že investice by byla atraktivní, i kdyby se předcovidová doba již nevrátila.
„Oproti předchozím rokům jsme zaznamenali změnu poměru poptávajících investorů. Poklesl zájem cizinců žijících v zahraničí, naopak se zvýšil zájem tuzemských investorů, případně Čechů žijících v zahraničí. Lze předpokládat, že se tak stalo i kvůli komplikacím způsobeným nemožností prohlídky nemovitosti či cestováním mezi jednotlivými zeměmi,“ vysvětluje Mayer.
Jak se situace na trhu vyvine, bude třeba ještě týdny či měsíce počkat. Spotřebitelské chování se zdá být i v jiných oborech krizí poznamenané, navíc není jedinou proměnnou ve vzorci. Důležitý bude také vývoj pandemie i společenská a politická situace. Už před covidem se o situaci kolem krátkodobých pronájmů poměrně vášnivě diskutovalo.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje

 


Související články

příjem z pronájmu

Jak realizovat příjem z pronájmu

Máte prázdnou nemovitosti a jejím pronájmem si chcete přivydělat. V základě máte dvě možnosti, jak si zajistit pravidelný příjem z pronájmu této nemovitosti. Můžete ji pronajmout dlouhodobě. Nebo krátkodobě v rámci ubytovacích služeb.

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

25. 04. 2024

V Praze výrazně rostou prodeje nových bytů, ale už i ceny

Prodeje nových bytů v Praze v letošním roce výrazně rostou, developeři za první čtvrtletí prodali celkem 1520 nových bytů. To je ve srovnání se stejným obdobím loňského roku takřka trojnásobek. První čtvrtletí loňského roku však bylo z pohledu prodejů nejhorší v historii monitoringu trhu, tedy za poslední dvě desetiletí.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

22. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *