EUR 25.200

USD 23.143

REPO sazba ČNB 6.25 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.200

USD 23.143

Výstavba sociálních a dostupných bytů dostala zelenou. Kdo získá výhodnější nájem?

 

Stát chce zvýšit dostupnost bydlení „rychlým a přímočarým řešením“. Vláda proto v pondělí schválila dotace a zvýhodněné úvěry pro města a obce na budování sociálních a dostupných bytů. Kdo bude mít nárok na zvýhodněné bydlení?

Loading



 


„Program Výstavba je naší reakcí na kritickou situaci v některých regionech a nutnost přijít s rychlým, přímočarým řešením. Naším hlavním cílem je pochopitelně zlepšit dostupnost bydlení. Smyslem financování přes Státní fond rozvoje bydlení (SFRB) je možnost kombinace dotace a výhodného úvěru a nemusí se jednat ani o výstavbu na zelené louce, ale možný je i nákup jednotlivých bytů, které po rekonstrukci mohou sloužit k sociálnímu bydlení,“ uvedla ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová.
Vláda letos v rámci programu Výstavba, který vzešel z dílny ministerstva pro místní rozvoj, počítá s rozdělením jedné miliardy korun. Na sociální byty by mělo letos putovat 650 milionů korun a 350 milionů korun na výhodnější úvěry.
V příštích letech by se měla podpora ještě zvýšit. „V následujících letech chceme pro každý rok vyjednat tři miliardy korun, z toho dvě miliardy na dotace a jednu miliardu na zvýhodněné úvěry,“ uvedla Klára Dostálová.
Ročně by tak podle ministerstva mohlo vzniknout 1 250 až 1 400 sociálních bytů a 600 až 800 dostupných bytů o velikostech 23 až 120 metrů čtverečních. Dotované byty by měly sloužit alespoň 20 let.
Státní kasa ale není bezedná a s narůstajícími sliby současného kabinetu se deficit prohlubuje. Navíc vzhledem k tomu, že již letos v březnu došlo i na železnou rezervu v podobě tzv. Fondu privatizace, není zcela jasné, kde vláda na sociální a dostupné byty peníze vezme.

Sociální byty pro domácnosti nejen s nízkým příjmem

Obce budou moci využít peníze z nového programu na investiční akce jak u sociálních nájemních bytů určených pro domácnosti, u kterých došlo k tzv. tržnímu selhání v oblasti bydlení, tak nájemních bytů určených pro středně příjmové domácnosti a pro veřejně prospěšné profese, kterými jsou například lékaři, učitelé či policisté.
Sociální byty s nízkým nájemným by tedy měly být určeny domácnostem, které na tržní nájemné běžně nedosáhnou. To znamená, že jim s dávkami na bydlení a po zaplacení normativních nákladů na bydlení nezbyde ani 1,6 násobku životního minima. Jednotlivci tak zůstává 5 456 korun, samostatnému rodiči s dítětem do pěti let 7 808 korun a například rodičům s osmiletým a šestnáctiletým dítětem 16 896 korun.
Nájemníci v sociálních bytech by měli mít smlouvu nejvýše na dva roky s tím, že se bude dát prodloužit. Musejí se ale také zavázat, že budou přijímat sociální práci, kterou určí sama obec. Jeden metr čtvereční  by neměl stát více než 61,10 koruny. Dostupné byty by pak obce měly pronajímat za obvyklé nájemné v daném místě.
„Sociální byty budou určeny skutečně pro ty potřebné a možnost využití dostupného bydlení bude dle obce. Právě obce vědí nejlépe, kdo u nich žije a kdo tuto pomoc nejvíce potřebuje. Může se tedy jednat například o seniory či o matky samoživitelky,“ uvedla Klára Dostálová.

Kolik lidí je v bytové nouzi?

Podle analýzy Platformy pro sociální bydlení se ve vážné bytové nouzi ocitlo v loňském roce 54 tisíc domácností. Ministerstvo v podkladech k nařízení odhaduje, že by sociální byt potřebovalo 62 až 65 tisíc domácností s nízkými příjmy. Na výstavbu nových sociálních bytů by tak bylo podle MMR potřeba alespoň 76 miliard korun bez DPH v cenách roku 2017.
Na budování sociálních bytů budou moci obce získat v rámci nového programu až 100 procent uznatelných nákladů. U dostupných bytů pro středně příjmové a jiné osoby budou mít obce možnost zkombinovat dotaci s nízkoúročeným úvěrem ze SFRB, případně i komerčním úvěrem či vlastními zdroji.
Obec by měla mít možnost zvýhodněný úvěr splácet i 30 let. Fixní úroková sazba úvěru bude stanovena půl procenta pod základní referenční sazbou EU pro Česko, nejméně ale na úrovni jednoho procenta. Od 1. ledna 2019 se změnila referenční sazba EU pro Českou republiku na 1,98 procenta.

Zákon o sociálním bydlení v ústraní

Program Výstavba má být určitou náhradou za zákon o sociálním bydlení, který se opět odkládá. Odborníci na sociální problematiku se ale shodují, že dotace k vyřešení bytové nouze nestačí.
„Program Výstavba svými parametry z velké části nahrazuje původně zamýšlený zákon o sociálním bydlení. Ministerstvo pro místní rozvoj aktuálně připravuje základní teze pro státní Koncepci bydlení po roce 2020, ze které vzejde případná potřeba dalších legislativních norem pro řešení dostupnosti bydlení v České republice,“ uvedlo ministerstvo v tiskové zprávě.
Výzvu pro příjem žádostí by měl SFRB zveřejnit ihned po nabytí účinnosti nařízení vlády, které nastane do konce dubna. Města a obce by tak mohly začít stavět již letos na podzim.

Loading

Vstoupit do diskuze 1 komentář

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje


Související články

Daňové přiznání k dani z nemovitosti

Kdy je splatné nájemné?

Pronajímatel si s nájemcem mohou ve smlouvě o nájmu ujednat úhradu nájemného na základě vystavených faktur. V jakém případě je pak nájemné splatné?

Text: Veronika Hejná

Foto: Shutterstock

25. 01. 2022

byty - dům - novostavba

Nové byty jsou téměř vyprodané, zdražování opět zrychluje

Developeři nemají téměř co prodávat. Nabídka nových bytů v Praze se propadla na historické minimum. Zdražování bytů opět zrychlilo. Nové byty s cenou pod 100 000 korun za metr čtvereční navíc již téměř vymizely. Vyplývá to z analýzy společností Skanska, Trigema a Central Group.

Text: Jana Zámečníková

Foto: sxc.hu

27. 10. 2021


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • Michael

    22 dubna, 2019

    Nova statni loterie pro par vyvolenych za penize vsech. Socialismus preci jen jednou vybudujeme

    Odpovědět