EUR 25.265

USD 23.663

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.265

USD 23.663

Text: Petr Zámečník

11. 04. 2016

0 komentářů

Vlastní bydlení za státní peníze? Mladí mají šanci

 


 

Státní fond rozvoje bydlení pro mladé aktuálně nabízí dva programy dotovaných úvěrů. První běží již dlouhodobě (Úvěr 150) a peníze z něj lze využít na rekonstrukci bydlení. Druhý je čerstvě schválenou novinkou (Program 600), do něhož SFRB začne přijímat žádosti od 21. dubna 2016. Oba programy jsou určené pro lidi do 36 let.

Vedle dotovaných úvěrů pro mladé nabízí SFRB i další programy. V rámci Programu Výstavby lze čerpat úvěry na výstavbu či úpravu nájemních bytů určených pro seniory, pro mladé do 30 let a pro lidi postižené přírodní katastrofou. A stále je také možné zažádat o úvěr na opravy a modernizace Panel 2013+.

Program 600

Program 600 je určený pro mladé rodiny (do 36 let) pečující alespoň o jedno dítě ve věku do 6 let. Nesmí být vlastníkem ani spoluvlastníkem bytu či rodinného domu ani nesmí být nájemníky družstevního bytu. Nízkoúročený úvěr lze využít na pořízení bydlení – tedy na jeho koupi, výstavbu či úpravu nebytového prostoru na bytový. Přípustné je také pořízení podílu v bytovém družstvu.

Mladá rodina bude moci v rámci Programu 600 čerpat úvěr ve výši 50 až 600 tis. Kč, ovšem pouze do 50 % nákladů pořízení bydlení či výše odhadní ceny nemovitosti. Celková výše využitých úvěrových zdrojů včetně např. hypotečního úvěru nesmí překročit 90 %. Domácnost tak musí alespoň 10 % nákladů hradit z vlastních zdrojů.

Proč o úvěr žádat?

Důvodem pro podání žádosti o úvěr z Programu 600 není ani tak úroková sazba. Ta se pohybuje na úrovni referenční sazby EU s přirážkou 1 až 2 procentních bodů. Úspěšný žadatel tak může úvěr čerpat se sazbou od 1,46 %, což při současných průměrných úrokových sazbách hypoték ve výši 2,02 % není zásadní rozdíl. Sazba je fixovaná na 5 let, následně se upraví podle aktuální referenční sazby EU.

REKLAMA

Výhodou úvěru z Programu 600 je jiné posuzování bonity (schopnosti splácet) žadatele, než jaké využívají banky. Zájemce tak může na úvěr od SFRB dosáhnout, zatímco banka by se půjčit zdráhala. S prostředky od fondu je i další financování snadnější – banka raději půjčí úvěr na 50 % zástavní hodnoty nemovitosti než na 90 %.

Státní fond rozvoje bydlení také vždy nevyžaduje zajištění nemovitostí. Spokojí se také se zástavou nemovitosti v druhém pořadí (za bankou) doplněné jedním ručitelem, případně i dvěma ručiteli. Přípustné jsou i další způsoby zajištění úvěru.

Mladé rodiny mohou ocenit i možnost odložení splácení jistiny o 6 měsíců (maximální splatnost úvěru zůstává 15 let) a trojnásobnou možnost přerušení splácení jistiny na 2 roky (splatnost se může prodloužit až na 21 let).

Úvěr 150

Úvěr 150 je určený na opravy a rekonstrukce prováděné mladým párem či jednotlivcem mladším 36 let. Účelu odpovídá i maximální výše úvěru 150 tis. Kč. Stanovena je i maximální splatnost na 10 let a fixní úroková sazba po celou dobu splácení úvěru 2 % ročně.

REKLAMA

Zajištění Úvěru 150 je možné pouze ručitelem mladším 55 let s doloženým příjmem za poslední 3 měsíce ve výši alespoň 10 tis. Kč.

Podpora pro každého

V rámci podpory zkvalitňování bytového fondu nabízí SFRB další dotované úvěry. Nejvýznamnější je v rámci programu Panel 2013+, kde může majitel bytového domu získat úvěr na rekonstrukci za úrokovou sazbu od 0,75 % ročně po dobu až 30 let.

Z evropských fondů a z prostředků Evropské investiční banky (EIB) nabízí SFRB dotované úvěry na opravy a rekonstrukce i v programu JESSICA. Úvěr je úročen referenční sazbou EU v případě 10leté splatnosti, s přirážkou 1 procentního bodu při splatnosti do 20 let a s přirážkou 2 procentních bodů při splatnosti do 10 let. Jedná-li se o „sociální bydlení“, může být sazba ještě snížena.

Program Výstavby je určen pro podporu výstavby nájemních bytů pro vybrané skupiny obyvatel – pro mladé do 30 let, pro seniory nad 65 let a pro lidi postižené přírodní katastrofou. Úroková sazba úvěru se pohybuje od 0,75 % a odvíjí se od referenční sazby EU a rizikové přirážky žadatele. Úvěr se splatností až 30 let od ukončení výstavby lze využít až na 90 % rozhodných nákladů.

Státní fond rozvoje bydlení poskytuje též úvěry pro lidi zasažené přírodním živlem a vydává záruky za úvěry na výstavbu bytových domů.

Nechcete-li pouze levný úvěr, který musíte splácet, ale nevratnou dotaci, obraťte se na Státní fond životního prostředí (SFŽP). V rámci programu Nová zelená úsporám jsou nyní poskytovány dotace na snížení energetické náročnosti bytových i rodinných domů.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje


Související články

Prasátko - spoření - ruka - mince - peníze - stavební spoření

Stavební spoření: Úroky hluboko pod inflací

Stavební spoření je lidmi stále považováno za dobrý způsob zhodnocení finančních prostředků. Bez státního příspěvku by ale zdaleka neporazilo ani inflaci. A i se stáním příspěvkem je potřeba se spořením zacházet správně. Jak?

Text: Petr Zámečník

22. 01. 2019


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *