EUR 25.155

USD 23.470

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.155

USD 23.470

Proč ceny nemovitostí stále rostou? Co přinese nový rok?

 

Negativní očekávání kvůli krizi způsobené pandemií koronaviru se zatím rozhodně nevyplňují. Někteří odborníci očekávali, že lidé nebudou mít na koupi nemovitostí peníze a budou se s nejistotou dívat do budoucnosti. Kvůli tomu pak nebudou kupovat nemovitosti a brát si hypotéky. Jenže opak je pravdou.

Loading



 

Jedním z důvodů, proč ceny nemovitostí rostou, je paradoxně strach z budoucnosti. Lidé chtějí investovat své peníze bezpečně. Proto si ti solventní teď více vybírají investice do nemovitostí. Roste počet těch, kteří si nekupují jednu nemovitost za život, ale i třeba dvě a více ročně,“ doplňuje Kamila Houšková z portálu RealityPro.cz.

Víc než kdy jindy se naskýtá otázka, co s realitním trhem udělá stále nekončící druhá koronavirová vlna a avizovaná třetí vlna, o které se čím dál víc mluví. Dopady mohou být jak fatální, tak naopak velmi mírné, jako tomu bylo u loňské jarní vlny. Jenže krize trvá už delší dobu a různých predikcí a názorů bude hned začátkem roku určitě hodně.

Každopádně investice do nemovitosti, a to jak pro investici, rekreaci či vlastní bydlení, určitě není krok vedle. V případě finanční krize lze bez větších problémů prodat i nemovitost zatíženou hypotékou,“ říká hlavní manažer realitního video-portálu Videobydleni.cz Kryštof Kubajko.

Podle odhadů Lukáše Kovandy, hlavního ekonoma Trinity Bank, ceny nemovitostí a nájmů v ČR porostou i v příštím roce. Důvodem bude pravděpodobně pokračující růst kupní síly obyvatelstva ČR a nadále omezená nabídka nemovitostí, daná zejména jejich příliš pomalou, legislativně brzděnou výstavbou.

REKLAMA

ČNB možná zpřísní podmínky u hypoték

Nelze vyloučit, že Česká národní banka ve druhé polovině roku zpřísní podmínky pro poskytování hypoték, podobně jako v roce 2018. To by znamenalo další tlak na růst cen nemovitostí, protože někteří zájemci o vlastnické bydlení uspíší své rozhodnutí, aby ještě stihli získat hypotéku za méně přísných podmínek,“ uvádí Kovanda.

Nájmy i ceny nemovitostí podle Kovandy vzrostou i v případě, že ke zpřísnění podmínek nedojde, ale růst by měl být pomalejší než v minulých letech. Pro rok 2021, ale i další léta, je třeba počítat se zhruba pětiprocentním ročním růstem cen nemovitostí.

V některých lokalitách a v některých letech bude růst ještě rychlejší, jindy a jinde zase pomalejší. V atraktivních lokalitách, například v centrech měst, je třeba v roce 2020 počítat s dalším citelným růstem cen nemovitostí, což bude vyvolávat stále palčivější sociální otázky. Na periferiích měst a v obecně méně atraktivních lokalitách, například na venkově, lze očekávat mírnější růst, který někde přejde až ve stagnaci cen nemovitostí i nájmů,“ dodává Kovanda.

Trh čeká ochlazení

O ochlazení realitního trhu se mluví už delší dobu a v roce 2021 se ho pravděpodobně dočkáme. Jenže ceny nemovitostí i nájmů jsou tak vysoké, že cenového poklesu se nejspíš dočkáme jen mírně.  Úrokové sazby u hypotečních úvěrů jsem momentálně velmi příznivé a banky se snaží vyjít klientům vstříc. Zajímavé pozemky i nemovitosti k prodeji a k pronájmu často z realitních portálů rychle mizí.

Po silné poptávce v minulém roce, kdy se řešilo, kde vlastně lidé budou bydlet, nastane doba ochlazení. V hledáčku se udrží hlavně nejprodávanější byty o rozloze 2+kk a menší, protože je budou kupovat investoři, kteří o své finance kvůli koronakrizi nepřišli,“ říká Michaela Benešová z portálu Bydlisnami.cz.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje

 


Související články

V Praze výrazně rostou prodeje nových bytů, ale už i ceny

Prodeje nových bytů v Praze v letošním roce výrazně rostou, developeři za první čtvrtletí prodali celkem 1520 nových bytů. To je ve srovnání se stejným obdobím loňského roku takřka trojnásobek. První čtvrtletí loňského roku však bylo z pohledu prodejů nejhorší v historii monitoringu trhu, tedy za poslední dvě desetiletí.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

22. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *