EUR 25.265

USD 23.663

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.265

USD 23.663

Z vašich příběhů: Kvůli přečerpání kontokorentu nedostala hypotéku

 


 

Moje klientka měla úvěrový limit na platební kartě 45 tisíc korun a chtěla zrušit kontokorent. Paní z banky ji vysvětlila, že kontokorent nejde zrušit a snížila ji ho na pět tisíc korun. Pak se stalo, že klientka nechtěně a nevědomky přečerpala kontokorent první měsíc o 12 korun, druhý měsíc o 36 korun a třetí měsíc o 132 korun. Tedy vždy jen o pár korun. Jinak je klientka bonitní, zastavěná nemovitost má hodnotu pěti milionů korun a úvěr je ve výši dvou milionů korun.  Ale bohužel, banka nám sdělila, že má opakovaně přečerpaný limit a tím pádem nám úvěr nedá a neposkytne,“ popisuje Zbyněk Prim, exkluzivní poradce společnosti Fincentrum.

Klientka má tedy negativní záznam v registru a proto úvěr jen tak nedostane. Přitom se jedná o pouhých 180 korun, které by ji nečinilo žádné problémy zaplatit.

Přečerpat kontokorent není těžké

Větší riziko na přečerpání limitu nastává, když mají například manželé dvě karty k jednomu účtu. Limit je třeba ve výši deseti tisíc korun. Žena zaplatí v obchodě sedm tisíc korun a manžel o hodu později 3,5 tisíce korun. Banka sice obě transakce povolí, ale už dochází k přečerpání. Banka z toho samozřejmě naúčtuje poplatky, úroky z přečerpané částky a klient se automaticky dostává do registru dlužníků.

Banky se většinou řídí hlavně podle registru dlužníku. „U klienta se posuzuje celá historie platební morálky dle bankovního registru. Právě záznamy v bankovním registru hrají roli při schvalování úvěru klientovi, “ doplňuje Pavla Hávová, tisková mluvčí ČSOB. Platí tedy, že když přečerpáte kontokorent, byť jen o pár korun, banka vám hypoteční úvěr neschválí. I když u větších dluhů máte platební morálku naprosto bezproblémovou a na účet vám měsíčně chodí kolem 35 tisíc korun.

Do negativního registru se právě dostanete nejen tím, že si půjčíte na rekonstrukci bytu nebo na nové auto, ale i pozdním splacením složenek a různých pohledávek. V registru také nejsou jen lidé, kteří dluží statisíce. Záznam můžete mít i v případě, že dlužíte pár stovek korun.

I když negativní registr dlužníků lidem často komplikuje život, svým způsobem se je snaží i chránit před dluhovým kolotočem. „Využívání klientských registrů významně omezuje riziko, že se klient dostane do dluhové spirály končící exekucí či osobním bankrotem. Pokud již klient má závazek po splatnosti evidovaný v  Registru FO, měl by důkladně zvážit přijímání jakýchkoli dalších závazků, ať už pocházejí z finančních či jiných služeb,“ vysvětluje Jan Stopka, tajemník sdružení SOLUS. 

Co je kontokorent?

Kontokorent je sjednáván k běžnému účtu a dovoluje klientovi čerpat z účtu v podstatě nejen jeho peníze, ale rovnou i půjčku od banky. Klient může jít sice do mínusu, ale jen do určitého limitu. Za kontokorent si banka účtuje poplatky a nemalé úroky. Kontokorent je možné čerpat opakovaně, pokud ho klient do jednoho roku splatí a na svém účtu je znovu v plusu.  

Loading

Vstoupit do diskuze 6 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje


Související články

Investice do nájemních rezidenčních projektů zaznamenávají v Česku boom

V roce 2023 se v Česku do komerčních nemovitostí investovalo celkem 1290 milionů eur, investice do nájemního bydlení činily 167 milionů eur, což je třikrát více než v roce předchozím. Vzrostl také podíl tohoto segmentu na celkovém objemu investic do komerčních nemovitostí. Zatímco v minulosti (s výjimkou roku 2020) šlo maximálně o 3,3 %, loni to bylo 13 %.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

19. 04. 2024

Analýza: Budou v Praze nájmy opět srovnatelné se splátkami hypoték?

Doba, kdy bude v Praze opět srovnatelné splácet vlastní byt a bydlet v nájmu, se pravděpodobně rychle blíží. V následujících dvou letech by se ceny nových bytů měly zvyšovat o 5 % ročně, postupně klest sazby hypoték ke 3 % a růst nájemné v průměrně o 10 % za rok. Vyplývá to z aktuální analýzy Central Group.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

16. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • stam

    31 července, 2013

    Bonitní klient je podle poradce fincentra člověk, který přečerpává a využívá kontokorent :) to je usměvné. Pro mě bonitní klient znamená, že má na účtě min. pul milion korun !!! a ne opakovaně přečerpávaný kontokorent :)

    Odpovědět

  • Dejw

    31 července, 2013

    Myslím, že zde bylo myšleno bonitní z pohledu banky – tzn. že má klient dostatečnou bonitu k úvěru

    Odpovědět

  • stam

    31 července, 2013

    pak by to mělo byt definováno, jako klient s dostatečnými příjmy pro poskytnutí daného úvěru.

    Odpovědět

  • Jan

    1 srpna, 2013

    Jsem zaměstnán jako hypoteční bankéř a z vlastní zkušenosti vím, že samotné přečerpání kontokorentního úvěru o 180 Kč není důvodem pro zamítnutí úvěru. Rozhodují i další okolnosti. Otázka je, proč někdo, kdo žádá o 2 milióny, nemá dostatek vlastních prostředků na osobním účtu?

    Odpovědět

  • Stam

    2 srpna, 2013

    No protoze to asi nebude bonitní klient, jak uvádí exklusivní poradce fincentra.

    Máte pravdu v tom, že poradci, kteří umí řešit hypotéky, tak ví, že takováhle drobnost není důvodem k neposkytnutí úvěru. Ano, jedná se o prohřešek, ale řešitelný prohřešek, i když se děje opakovaně po sobě.

    Odpovědět

  • katarina

    8 srpna, 2013

    Ja jsem taky kvůli kontokorentu nedostala hypotéku tak se mi to nezdá až tak divné. Banky jsou v této době velice opatrné. Musela jsem žádat o nebankovní hypotéku, nic jiného mi nezbylo. Na mé překvapení mají podobné podmínky jako banka a vypadá že mi ji schváli: http://www.iho­tovost.cz/ame­ricka-hypoteka

    Odpovědět