EUR 25.265

USD 23.707

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.265

USD 23.707

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

30. 05. 2023

0 komentářů

Začnou ceny nemovitostí zase v dohledné době růst?

 

Nemovitostní trh v Česku a především ceny nemovitostí vyrostly v poslední dekádě o desítky procent. Růst se nezastavil ani během covidové pandemie. A i současná situace vysokých úrokových sazeb a drahých hypoték přinesla maximálně stagnaci cen. Začnou ceny nemovitostí opět zase růst?

Loading



 

Co by se muselo stát, aby začaly ceny nemovitostí v ČR výrazně klesat? K poslednímu poklesu na nemovitostním trhu došlo u cen během celosvětové ekonomické a nemovitostní krize v roce 2008/2009. Od té doby ceny jenom rostou. V mnoha lokalitách se cena nemovitostí za posledních čtrnáct let zvýšila i několikanásobně. A nemovitostní trh se ukázal jako jeden z nejsetrvalejších trhů a spolehlivě rostoucích sektorů.

I během covidové pandemie, kdy průmysl a služby stagnovaly a klesaly, tak ceny nemovitostí dále rostly. Hnány vysokou poptávkou, sníženou nabídkou nových bytů a také nízkými úrokovými sazbami. Menší překážka se před nemovitosti postavila až nyní. Vysoká inflace a zvyšování úrokových sazeb ceny nemovitostí v tuto chvíli přibrzdily. Bude to tak dlouho?

Nemovitostní trh stagnuje

Prvních náznaků jsme si mohli všimnout už na přelomu roku, kdy se objevovaly zmínky o tom, že realitní kanceláře zlevňují a že prodej nemovitosti trvá delší dobu. Zájemců ubývá a naopak na trhu přibývá starších nemovitostí, které delší dobu hledají svého kupce.

Pokud chce prodávající nemovitost udat rychle, tak musí často slevit z ceny až o pětinu. Postupně se tak obrací situace na trhu, na kterém dosud dominovali prodávající, kteří si mohli udávat ceny, protože se vždycky našel někdo, kdo danou cenu zaplatil. Zájemců bylo mnoho a nemovitostí na prodej stále méně.

Zájemců ale ubylo, hypotéky jsou drahé a současná ekonomická situace příliš nepřeje velkým nákupům. Zároveň přibývá starších nemovitostí, které se prodávají delší dobu. Situace se tak obrací a není výjimkou, kdy si kupující už při prohlídce nemovitosti říká o slevu. A prodávající na to radostně přistupuje.

REKLAMA

Čas vhodný pro obchod s nemovitostmi tu už byl

Paradoxně tak ale na trhu dochází ke zvláštní shodě okolností. Vhodný čas pro prodej nemovitosti tady už byl. A stejně tak i vhodný čas pro nákup nemovitostí. V tuto chvíli se prodávající musí smířit s nižší cenou, zatímco kupující musí přijmout nevýhody vysokých splátek hypotéky. A vypadá to, že v dohledné době situace lepší nebude.

Stejně tak to nevypadá, že by se nějak zlepšila situace na trhu s hypotékami. ČNB se zatím rozhodně nechystá snižovat úrokové sazby, spíše se neustále diskutuje o jejich dalším navýšení. Stejně tak se zatím nechystá snížit česká inflace, dle posledních statistik je u nás inflace stále dvouciferná a stále jedna z nejrychlejších v Evropské unii.

Mírný pokles, který další růst rychle smaže?

I přes to, že je situace na trhu nemovitostí zatím spíše stabilizovaná, tak se dá čekat, že ceny nemovitostí začnou brzy opět růst. Nejčastějším argumentem budoucího růstu je především to, že cenový růst v posledních letech byl způsoben především nedostatečnou nabídkou. A s nabídkou se v posledních letech nestalo téměř nic. Je stabilně nedostačující potřebám a poptávce.

Současný pokles cen je způsoben klesající poptávkou. Ale vzhledem k tomu, že my Češi patříme spíše k národům, kteří chtějí svou nemovitost vlastnit, tak se dá čekat, že při zlepšování se podmínek na hypotečním trhu dojde opět k cenovému růstu na trhu s nemovitostmi. Dá se tak čekat, že ceny nemovitostí začnou opět v dohledné době růst. Zatím trh spíše jen testuje, co dělat se sníženou poptávkou.

Je ale nutné pamatovat i na to, že s nabídkou se zatím neděje vůbec nic, nabídka nových nemovitostí bude spíše klesat, protože developeři si to spočítají, že právě teď se jim to nevyplatí. Ostatně v posledním roce dost výrazně klesl počet vydávaných stavebních povolení. To se dozajista už brzy promítne i do cen na realitním trhu.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje


Související články

Investice do nájemních rezidenčních projektů zaznamenávají v Česku boom

V roce 2023 se v Česku do komerčních nemovitostí investovalo celkem 1290 milionů eur, investice do nájemního bydlení činily 167 milionů eur, což je třikrát více než v roce předchozím. Vzrostl také podíl tohoto segmentu na celkovém objemu investic do komerčních nemovitostí. Zatímco v minulosti (s výjimkou roku 2020) šlo maximálně o 3,3 %, loni to bylo 13 %.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

19. 04. 2024

Během prvního čtvrtletí se v Brně prodalo nejvíce bytů za dva roky

Za první kvartál roku 2024 našlo své kupce celkem 246 brněnských novostaveb. Oproti průměru za předchozí rok, který byl poznamenán utlumenou poptávkou v důsledku vysokých úrokových sazeb, se jedná o 100% nárůst. Jak vyplývá z dat společnosti Trikaya, začátek letošního roku byl natolik úspěšný, že dokonce překonal dlouhodobý průměr. Ceny zatím stoupají pozvolna, pohybují se […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

17. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *