EUR 25.265

USD 23.707

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.265

USD 23.707

Text: Veronika Hejná

10. 03. 2021

0 komentářů

Zájem o družstevní bydlení roste: Online platforma propojí družstevní projekty a občany

 

Zdá se, že družstevní bydlení zažívá obrodu. Na sklonku loňského roku schválili představitelé hlavního města Prahy projekt Dostupného družstevního bydlení s podporou města. Praha pomůže s družstevní výstavbou poskytnutím pozemků, a to nejen družstvům, ale i speciálním občanským spolkům po vzoru německých Baugruppe. Zájem o družstevní bydlení je zřejmý i ze strany občanů. Platforma DoDružstva.cz již eviduje osm set zájemců. 

Loading



 

Pojďte s námi DoDružstva!

„Pojďte s námi DoDružstva,“ vyzývají zakladatelé stejnojmenného spolku. Reagují tak na současnou situaci, kdy je pořízení bytu do osobního vlastnictví na hypotéku pro řadu lidí nedosažitelným snem.

„Mladých lidí, kteří chtějí bydlet ve svém a nedosáhnou na hypotéky, nebo si je prostě nechtějí brát je hodně, jsou jako my. Jsme také mladí a věříme, že forma družstevního vlastnictví není přežitá, právě naopak tato doba a zkušenosti těch, kteří jí organizují, nám ukazuje, že musíme hledat alternativy,“ uvedl Jan Eisenreich, zakladatel platformy DoDružstva.cz.

Platforma umožní propojení zájemců o družstevní podíl s družstevním projekty. Zájemci se mohou na webu zaregistrovat, zvolit preferovanou lokalitu a vyplnit dotazník. Skupina zájemců s obdobnými preferencemi se pak sdruží v družstvu, pro které platforma zahájí jednání se samosprávnými celky poskytujícími pozemky.
Proces si lze představit obdobně, jako při nákupu bytové jednotky od developera, ovšem naruby.

„DoDružstva.cz nejprve sdruží dohromady zájemce o bydlení v určité lokalitě, vypracuje projekt výstavby, zajistí jeho financování, zažádá o případné dotace, právníci založí bytové družstvo, dojde k vysoutěžení profesí a započne se s výstavbou. Platforma následně řeší veškeré smluvní vztahy, vykonává stavební dozor, zastupuje bytové družstvo v případných sporech s dodavateli a stará se o zdárný průběh výstavby,“ uvádí spolek na svém webu.

REKLAMA

Na druhé straně budou na webu jednotlivé družstevní projekty zveřejňovat i jejich organizátoři, a tak si lidé mohou vybírat také z již existujících projektů.
 

Pravidla účasti v družstvu

Zájemci o družstevní podíl budou muset složit členský vklad (jeho výše bude odpovídat přibližně dvaceti až třiceti procentům tržní ceny bytu). Samotnou výstavbu bude družstvo financovat bankovním úvěrem. Po kolaudaci začínají vlastníci družstevního podílu platit měsíční splátky, tzv. anuitu, přibližně po dobu 20 až 25 let. Dojde tak ke splacení úvěru, který si družstvo vezme na výstavbu. Náklady na pořízení družstevního bytu v Praze by mohly být až o třetinu nižší, než průměrné ceny bytů.
„Přizvali jsme k projektu odborníky ze všech dotčených oblastí. Mladým rodinám nikdo v dnešní době k bydlení nepomůže, musí si tedy pomoci samy, ale spolupráce s obcemi je dobrou cestou a velkou nadějí,“ říká Eisenreich.
Už nyní je v platformě zaregistrováno přibližně osm set lidí.

Družstva jako předstupeň vlastnického bydlení

Po splacení úvěru je možné požádat o převod bytů do osobního vlastnictví. Jak uvádí předseda představenstva Stavebního bytového družstva Praha Martin Kroh, půjde u novodobých družstev pravděpodobně o o vícegenerační bydlení.
„Zatímco první generace splatí výstavbu bytu, teprve až ty následující pak zaplatí cenu pozemku. Peníze se tak rozvrství do víc generací a nezatíží tolik při pořízení bytu,“ míní Martin Kroh.
Družstva přitom nejsou socialistický přežitek, pozitivní zkušenosti s družstevní výstavbou mají nejen obyvatelé Dobrušky, ale i řady evropských metropolí.
Praha dlouho zaostávala za ostatními evropskými zeměmi, kde je obdoba spolkového bydlení běžným a oblíbeným lékem na bytovou krizi. Spolkové bydlení je totiž přínosné pro město a výhodné pro obyvatele. Praha takto zhodnotí městský pozemek a navíc získá tolik potřebné byty,“ uvedl již dříve Pavel Zelenka, předseda Výboru pro bydlení Zastupitelstva hlavního města Prahy.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje


Související články

Investice do nájemních rezidenčních projektů zaznamenávají v Česku boom

V roce 2023 se v Česku do komerčních nemovitostí investovalo celkem 1290 milionů eur, investice do nájemního bydlení činily 167 milionů eur, což je třikrát více než v roce předchozím. Vzrostl také podíl tohoto segmentu na celkovém objemu investic do komerčních nemovitostí. Zatímco v minulosti (s výjimkou roku 2020) šlo maximálně o 3,3 %, loni to bylo 13 %.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

19. 04. 2024

Během prvního čtvrtletí se v Brně prodalo nejvíce bytů za dva roky

Za první kvartál roku 2024 našlo své kupce celkem 246 brněnských novostaveb. Oproti průměru za předchozí rok, který byl poznamenán utlumenou poptávkou v důsledku vysokých úrokových sazeb, se jedná o 100% nárůst. Jak vyplývá z dat společnosti Trikaya, začátek letošního roku byl natolik úspěšný, že dokonce překonal dlouhodobý průměr. Ceny zatím stoupají pozvolna, pohybují se […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

17. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *