EUR 25.200

USD 23.143

REPO sazba ČNB 6.25 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.200

USD 23.143

Text: Veronika Hejná

15. 01. 2021

0 komentářů

Baugruppe a družstva v Praze: Dostupné bydlení s podporou města má zelenou

 

V prosinci schválili pražští radní a následně i zastupitelstvo projekt Dostupného družstevního bydlení s podporou města. Nyní by mělo dojít k vytipování vhodných lokalit a zahájení pilotních projektů. Na realizaci projektu se bude podílet také nově založená Pražská developerská společnost.  

Loading



 

Hlavní principy projektu

Cílem projektu je umožnit výstavbu družstvům i speciálním občanským spolkům na obecních pozemcích. Ty město poskytne na základě práva stavby. Za právo stavby budou družstva městu odvádět příspěvek do Fondu dostupného bydlení. Tím družstva ušetří na marži developera. Až po splacení úvěru na výstavbu bytového domu by družstvo odkupovalo za předem sjednaných podmínek od města samotný pozemek. Díky tomu je možné dosáhnout nižší ceny na pořízení metru čtverečního podlahové plochy, a to až o třetinu průměrných pražských cen.

„Pokud budeme za běžný průměr brát cenu 100 tisíc korun za metr čtvereční – neuvažujeme centrální oblast Prahy – pak se skutečně mohou bytová družstva pohybovat někde okolo 65 tisíc korun za metr čtvereční podlahové plochy. Je to dáno jednak odkladem koupě pozemku, jednak výrazně nižšími náklady developmentu samotného,“ potvrzuje předseda představenstva Stavebního bytového družstva Praha Martin Kroh.

V obou případech si Praha ponechá k užití část bytů. V rámci družstevní výstavby se stane členem družstva a získá k dispozici třetinu bytů, které plánuje podnajímat jako městské byty potřebným anebo jako služební byty příslušníkům důležitých profesí, jako jsou zdravotníci, policisté, hasiči nebo učitelé.

Spolkové bydlení po vzoru německých baugruppe

V rámci pražského projektu bude město poskytovat pozemky pro výstavbu i stavebním občanským spolkům. Inspirací byl koncept tzv. „baugruppe“, využívaný v Německu či Švýcarsku. Praha počítá s tím, že spolky se budou o jednotlivé pozemky ucházet v soutěži, na základě které získají právo stavby.

REKLAMA

„Podporujeme nejen soukromý developerský sektor, ale i alternativní způsoby stavění, jako jsou spolky pro bydlení – tedy baugruppe – nebo bytová družstva. Baugruppe přináší do města aktivitu jednotlivých lidí a zpravidla zajímavou architektonickou kvalitu,“ uvedl k tomu náměstek primátora pro oblast územního rozvoje Petr Hlaváček.

Podle Pavla Zelenky, předsedy Výboru pro bydlení Zastupitelstva hlavního města Prahy, Praha dlouhou dobu zaostávala za ostatními evropskými metropolemi, kde spolkové bydlení funguje a pomáhá zažehnat bytovou krizi. „Praha takto zhodnotí městský pozemek a navíc získá tolik potřebné byty. Členové spolku si vytvoří projekt podle svých představ a ještě ušetří nemalé peníze, neboť neplatí marži developerovi,“ vysvětluje Zelenka.

Odklad převodu vlastnictví výměnou za dostupné bydlení

Podle Martina Kroha je odklad převodu vlastnictví cenou za vyšší dostupnost družstevních bytů. Ve své podstatě totiž zřejmě půjde o vícegenerační bydlení.

„Zatímco první generace splatí výstavbu bytu, teprve až ty následující pak zaplatí cenu pozemku. Peníze se tak rozvrství do víc generací a nezatíží tolik při pořízení bytu,“ vysvětluje Martin Kroh.

REKLAMA

Vážný zájem potvrdily městské části Praha 8, Praha 11, Praha 13 a Praha 14, které již pro družstevní výstavbu vytipovaly vhodné pozemky.

„Snažíme se k této problematice přistupovat aktivně a máme již několik vytipovaných pozemků, na nichž bychom rádi uskutečnili pilotní projekt. Jednou z možných lokalit na Praze 8 je území Draháně v Čimicích, další vhodné pozemky, na nichž se v současnosti nacházejí nefunkční tepelné výměníky, jsou převážně v Bohnicích,“ říká radní Městské části Praha 8 Tomáš Hřebík.

 

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje


Související články

bytová družstva

Zájem o družstevní bydlení roste: Online platforma propojí družstevní projekty a občany

Zdá se, že družstevní bydlení zažívá obrodu. Na sklonku loňského roku schválili představitelé hlavního města Prahy projekt Dostupného družstevního bydlení s podporou města. Praha pomůže s družstevní výstavbou poskytnutím pozemků, a to nejen družstvům, ale i speciálním občanským spolkům po vzoru německých Baugruppe. Zájem o družstevní bydlení je zřejmý i ze strany občanů. Platforma DoDružstva.cz již eviduje […]

Text: Veronika Hejná

10. 03. 2021

Bytová výstavba, nové byty, jeřáb

Družstevní byty řešením dostupnějšího bydlení? Ano, ale…

Ceny nemovitostí dosahují v některých lokalitách závratných výšin a regulace navíc omezila dostupnost hypoték. Pořídit si vlastní bydlení je tak stále těžší. Levnější řešením může být pořízení družstevního bytu. O družstevní bydlení se zajímá Praha a stále častěji i developeři.

Text: Jana Zámečníková

19. 11. 2018


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *