EUR 25.235

USD 23.616

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.235

USD 23.616

Text: Jana Poncarová

11. 03. 2020

0 komentářů

Zájem o změnu dodavatele upadá. Mohou za to i smlouvy se závazkem

 

Loňský rok se do historie počtu změn dodavatelů elektřiny a plynu nezapíše jako ten, který trhal rekordy. K novému obchodníkovi s energií přešlo o poznání méně odběratelů než za minulé období. Důvodem jsou podle odborníků i smlouvy se závazkem.

Loading



 


Jakmile jednou u dodavatele podepíšete smlouvu na dobu určitou – například se závazkem na dva nebo na tři roky – jen obtížně se vypovídá. A tak nemůžete jen tak dodavatele změnit. To se podle expertů podepsalo i na počtech změn dodavatelů za loňský rok.

„Důvodem nižšího počtu změn dodavatele v roce 2019 je skutečnost, že řada zákazníků již v roce 2018 uzavřela smlouvy s fixovanou cenou, a tak loni nemohli svého dodavatele měnit,“ uvádí Tomáš Suchý, analytik portálu Ušetřeno.cz.

Výpověď jen se sankcí

V takových smlouvách je uvedeno, že od dodavatele budete odebírat energií po předem vymezené období. Výpověď můžete podat až ke konkrétnímu datu, jinak po vás dodavatel bude požadovat pokutu. Ta může být ve výši několika tisíc korun. Výjimkou je období, kdy elektřina nebo zemní plyn zdražují.

„V takovém případě mohou lidé smluvní vztah s dodavatelem ukončit předčasně, aniž by měl právo po nich chtít sankci. Ne všichni spotřebitelé jsou o tom ale informováni,“ říká Lukáš Paleček z projektu EnergetickaPoradna.cz.

Změn dodavatelů ubylo

Podle Operátora trhu s elektřinou (OTE ČR) změnilo loni dodavatele elektřiny 320 901 domácností. Rok předtím to bylo 371 299 domácností. Pokles počtu změn dodavatelů je patrný i u zemního plynu. V roce 2019 k novému obchodníkovi přešlo 212 958 domácností, předloni to bylo 261 354 zákazníků z řad maloodběratelů.
Rok 2018 byl historicky nejsilnějším rokem, pokud jde o počet změn dodavatelů. Jedním z důvodů byl nárůst cen energií. Spotřebitelé výběru nového obchodníka věnovali větší péči, o zdražování se hovořilo i v médiích. „Předloni se cena elektřiny na burze chovala velmi skokově, k nejvyššímu zdražení došlo na konci roku. U plynu docházelo k nárůstu ceny pouze na začátku roku 2018,“ připomíná Tomáš Suchý.

REKLAMA

Změna dodavatele se pořád vyplatí

Konkurence na trhu s elektřinou i zemním plynem je veliká. Aktuálně prodává energie zákazníkům kolem osmdesátky dodavatelů. A podle expertů je pořád z čeho vybírat. „Podle spotřeby ušetříte ročně stovky až tisíce korun. Zvlášť domácnosti s vyšší spotřebou by měly výběru dodavatele věnovat péči,“ myslí si Lukáš Paleček.
S tím souhlasí i Tomáš Suchý, poukazuje ovšem na to, že nejde jen o samotnou úsporu. „Mezi jednotlivými dodavateli se každoročně zvyšuje konkurenční boj o zákazníka. Samotná nízká cena je pouze jedním z faktorů, proč měnit dodavatele. Zákazník stále častěji spolu s novou smlouvou získává i další služby, jako je klientský servis nebo nejrůznější typy pojištění,“ konstatuje.

Výběr dodavatele má svá pravidla

Ve chvíli, kdy se domácnost rozhodne pro změnu dodavatele, měla by si ho pečlivě vybrat. Rizikové jsou hlavně nabídky odkývané mezi dveřmi nebo po telefonu. Ze všeho nejdřív by si domácnost měla zkontrolovat svůj závazek u stávajícího dodavatele. Konkrétně zjistit, zda má smlouvu na dobu určitou nebo na dobu neurčitou. V tom prvním případě je pak třeba ověřit, k jakému datu je možné smlouvu vypovědět bez pokuty.
Pak lze přistoupit k samotnému výběru dodavatele. V této fázi pomohou on-line kalkulačky. „V případě elektřiny lze doporučit například kalkulačku na stránkách Energetického regulačního úřadu, kde nejsou žádné preferované nebo zvýrazněné nabídky, jak to bývá u komerčních srovnávačů cen,“ upozorňuje Lukáš Paleček.
Vedle ceny by měly být určujícím faktory i obchodní podmínky nebo doba trvání smlouvy. „Zkontrolujte také, jaká je kvalita služeb dodavatele a prověřte jeho pověst. Zajímejte se o to, zda dodavatel podepsal Etický kodex obchodníka a Deklaraci účastníků trhu s elektřinou a s plynem na ochranu spotřebitelů, která míří proti energetickým šmejdům a aukcím,“ dodává Tomáš Suchý.

Smlouva se závazkem, nebo bez?

Zda podepsat smlouvu na dobu určitou (a mít garantovanou cenu), nebo dát přednost svobodě kdykoli odejít (s rizikem, že ceny mohou jít nahoru), je pak na rozhodnutí každého odběratele. V názorech na to se liší i odborníci.

„U elektřiny je předpoklad, že její cena půjde na burzách nahoru. Pokud si tedy nyní zákazník sjedná produkt s garantovanou cenou na několik let dopředu, případná další zdražování se ho už týkat nebudou. Doporučuji proto uzavírat smlouvy s fixovanou cenou. Samozřejmě nelze srovnávat aktuální cenu, ale je potřeba ji zohlednit v rámci 2 až 3 let, po které je cena garantována,“ říká Tomáš Suchý.

Podle Lukáše Palečka je ale možné získat levného dodavatele s dobrým zázemím, nízkou cenou a smlouvou na dobu neurčitou. „Takovou smlouvu můžete kdykoli vypovědět. Sice nemáte garantovanou cenu, ale na trhu se vždy nějaký levnější dodavatel najde,“ uzavírá.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje


Související články

Ceny energií 2023

Jak moc nízko můžou ještě klesnout ceny energií?

Cena elektřiny a s ní také cena plynu a ropy jsou hodně žhavým tématem už déle než rok. Jak to ale vypadá, tak situace se začíná obracet a energie v současné době výrazně zlevňují. Už před pár měsíci začali dodavatelé elektřiny zlevňovat a cenou se dostali dokonce pod vládní zastropování. Bude to takto vypadat celý […]

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

26. 05. 2023

Pokojová teplota

Jaká je běžná pokojová teplota v zemích EU

V souvislosti s nastávající zimou a energetickou krizí se objevila řada tipů, jak ušetřit na topení. Každé snížení topení o 1 °C může totiž ušetřit až 7 % účtu za vytápění v domácnosti. Průměrná teplota v domácnostech v EU je podle statistik 22 °C, ale platí, že je možné bez problémů fungovat jen při 19 […]

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

19. 10. 2022


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *