EUR 25.200

USD 23.143

REPO sazba ČNB 6.25 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.200

USD 23.143

Text: Monika Lukešová

17. 10. 2014

1 komentář

Zloději si brousí zuby na špatně zabezpečené chaty a chalupy

 


 

Chaty a chalupy ve Středočeském kraji jsou v rámci České republiky na prvním místě, co do četnosti vloupání.  Během loňského roku bylo celkem 4841 krádeží vloupáním do chat a na Středočeský kraj tehdy připadla zhruba čtvrtina takových krádeží. Jestli však doufáte, že když takovou trestnou činnost nahlásíte, získáte své věci zpět, tak jste na omylu. Policii se totiž loni nepodařilo objasnit téměř 80 procent středočeských vloupaček do chat.

Letos se také zloději soustředí hlavně na Střední Čechy. Celkem bylo zatím v roce 2014 nahlášeno 2 850 vloupání do chat a 789, tedy 28 procent jich bylo spácháno ve Středočeském kraji.

Zlodějům hraje do karet lehkovážnost majitelů. „Lidé nechávají na svých chatách a chalupách elektroniku, finanční hotovost, šperky nebo jiné cennosti, které je lepší, co nejdříve převést na bezpečnější místo a neodkládat stěhování z týdne na týden. V okolí chaty není vhodné nechávat trubky, nářadí a jakékoli předměty, které mohou zlodějům usnadnit vniknutí do obydlí. Jednou za čas na chatu zajeďte, překontrolujte její stav a odkliďte sníh. Vzbudíte tím dojem, že obydlí není zcela opuštěné, což bude zloděje odrazovat,“ doporučuje Ivan Pavlíček, odborník na zabezpečení domácností.

Podzim přeje zlodějům

Čeští chataři a chalupáři s blížící se zimou opouštějí svá rekreační místa a stěhují se zpět do měst. Tím pádem se zvyšuje riziko vykradení. S prázdnými chatami také zloději často počítají. Dobré tedy je při zazimování myslet i na nevítané návštěvy a na ochranu chaty před velmi špatným počasím.

„Riziko, že nechtěná návštěva zavítá do rekreačního objektu, je v podzimních a především zimních měsících až dvakrát vyšší než během léta, kdy jsou chaty a chalupy trvale nebo v pravidelných intervalech obývány. Často se přitom stává, že škody zjistí majitelé rekreačních nemovitostí až s několikaměsíčním zpožděním, když se po ‚zimním spánku‘ opět vypraví na chatu nebo chalupu,“ uvedl Michael Neuwirth, ředitel odboru pojištění majetku a odpovědnosti ČSOB Pojišťovny.

Desatero rad, jak předcházet škodám v chatě či chalupě

1)    vypustit vodu z bojleru, kotle, čerpadla, potrubí, neboť by mohla zamrznout a tato zařízení poničit (roztrhnout)
2)    vypnout přívody vody, elektřiny, plynu
3)    zkontrolovat stav hromosvodu
4)    zkontrolovat střechu, není-li poškozena, aby nedošlo k zatečení, a střešní latě, trámy, zdali jsou v pořádku a vydrží případný nápor sněhu, zkontrolovat těsnost oken a dveří
5)    chemikálie (benzin, olej…) odvézt, zlikvidovat nebo ponechat v jiném prostoru (například v kůlně)
6)    odstranit zbytečné zásoby potravin, které by mohly přilákat hlodavce
7)    očistit střechu od spadaného listí, vyčistit okapy
8)    pečlivě zamknout všechny dveře nemovitosti a zavřít okna, popřípadě je zajistit okenicemi, prověřit funkčnost petlic, zamykacích systémů, okenic
9)    cenné věci (například elektroniku, jízdní kola, nářadí…) po sezoně odvézt
10) pokud to situace umožňuje, zajistit pravidelnou kontrolu objektu alespoň jednou za měsíc, raději však častěji, například po domluvě se sousedem

Zdroj: ČSOB Pojišťovna

S hypotékou do chalupy

Loni si lidé brali hypoteční úvěr i na pořízení chat nebo chalup. Průměrná výše úvěru na chatu nebo chalupu činila v loňském roce 1 milion korun. Hypoteční úvěry na rekreační bydlení přitom u Hypoteční banky již stabilně po několik let tvoří cca 2 % z celkového počtu hypotečních úvěrů.

„Rekreační bydlení má v České republice dlouhodobou tradici a Česko se drží na celosvětové špičce tohoto fenoménu, hned za skandinávskými zeměmi,“ uvedl Jan Sadil, generální ředitel a předseda představenstva Hypoteční banky. „Zejména mladší lidé si začali chalupy pořizovat jako investici, např. na pronájem turistům v době, kdy je nevyužívají. Z hlavní prodejní sezóny chalup, která je mezi červnem a zářím, je však i přesto vidět, že touha po chalupě coby místu pro víkendovou relaxaci, je stále ta nejpodstatnější. Zvýšený zájem o chalupaření u starších lidí, ve věku 54 až 65 let (20,6 %), pak pramení i z toho, že řada z nich o chalupě již uvažuje jako o stálém bydlení na důchod,“ dodal.

 

 

Loading

Vstoupit do diskuze 1 komentář

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje


Související články

Pokles cen nemovitostí podpojištění majetku v Česku nevyřešil

Podpojištění je vlastnost pojištění, která může lidi snadno připravit o peníze z plnění. V případě pojistné události může totiž pojišťovna, je-li majetek podpojištěn, krátit vyplacené pojistné plnění ve stejném poměru, o kolik je hodnota pojištěné věci vyšší než pojistná částka. Jak podpojištění vzniká, jak mu předcházet?

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

03. 10. 2023

Průzkum: Více než polovina nemovitostí nemá dostatečné pojištění

V průzkumu společnosti FinGO, který reprezentoval více než 3000 klientů z celé České republiky, se ukázalo, že více než polovina (53,5 %) smluv na pojištění nemovitosti, které klienti v minulosti uzavřeli, je v současné době podpojištěna. K tomu dochází nejen u hlavních budov, ale také u vedlejších staveb, jako jsou pergoly, garáže nebo zahradní domky.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

25. 07. 2023

Kvůli vysoké inflaci se rozmáhá takový nešvar – podpojištěni

Dopady inflace se promítají rovněž do majetkového pojištění. Rostoucí ceny totiž vyžadují navýšení pojistných částek. Tím sice zdražuje pojištění, odborníci přesto doporučují pojistné smlouvy pravidelně aktualizovat. V opačném případě hrozí podpojištění, což při potenciální pojistné události znamená krácení náhrady vzniklých škod a ztrátu klidně ve výši statisíců korun. Jak nastavit správnou pojistnou částku u pojištění […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

05. 06. 2023


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *