EUR 25.305

USD 23.413

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.305

USD 23.413

Text: Jana Poncarová

26. 08. 2020

1 komentář

Proč se na sklonku léta vyplatí změnit dodavatele elektřiny a plynu?

 

Zejména lidé, kteří vytápí elektřinou a zemním plynem, mohou změnou dodavatele ušetřit tisíce korun ročně. Změna trvá zpravidla tři měsíce – proto je na sklonku léta čas zamyslet se nad účty za energie.

Loading



 


Domácnosti mohou měnit dodavatele elektřiny od roku 2006, nového dodavatele plynu si mohou vybírat od roku 2007. Každoročně tuto možnost využije kolem půl milionu lidí. Loni si nového dodavatele elektřiny podle údajů Operátora trhu (OTE ČR) vybralo téměř 321 tisíc lidí, k novému dodavateli zemního plynu přešlo téměř 213 tisíc domácností.

Úspory v řádech tisíců

Hlavní motivací pro změnu dodavatele bývají finanční úspory, potažmo lepší nebo zajímavější služby nebo výhodnější smluvní podmínky. Mezi dodavateli, jichž na českém trhu působí kolem osmdesáti, je stále ještě cenový rozdíl. „Podle našich dat lze změnou dodavatele výrazně ušetřit. U elektřiny se úspora pohybuje kolem 2 200 korun ročně, u plynu roční úspora dosahuje kolem 5 tisíc korun,“ upřesňuje Arsen Lazarevič, šéfredaktor serveru Elektřina.cz.
Není přitom výjimkou, že dodavatelé mívají dva ceníky – jeden pro stávající zákazníky a druhý, který je takzvaně aktivizační a výhodnější, pak pro nové zákazníky. I to se může stát strategií, jak optimalizovat účty za energie. „Domácnost, která pravidelně mění dodavatele, nebo alespoň vyjednává s tím současným, tak může výrazně ušetřit,“ dodává Arsen Lazarevič.

Dvě složky ceny energií

Důležité je podotknout, že cena elektřiny i zemního plynu je rozdělena na dvě složky – na obchodní, jejíž výši ovlivňuje nákupní strategie i marže dodavatelů, a regulovanou, která zůstává vždy stejná. Regulovanou položku určuje Energetický regulační úřad a je u všech dodavatelů stejná.
V případě elektřiny tvoří asi polovinu, u zemního plynu jen 20 %. I proto bývají úspory u zemního plynu větší. Navíc, zatímco se cena silové (obchodní) elektřiny vrátila na hodnoty před koronavirovou krizí, cena plynu je stále velmi nízko. „U plynu jsou tak úspory obrovské. Změnu dodavatele bych proto neodkládal,“ konstatuje Arsen Lazarevič.
Při výběru dodavatele, potažmo samotného produktu, je vhodné detailně prostudovat ceníky. Vedle ceny za odebranou energii je nutné vzít v úvahu i stálou měsíční platbu. Ten může být u různých dodavatelů různě vysoký. Někde neplatíte nic, jinde třeba stovku měsíčně.
Ověřte si také, jestli sjednáváte spolu s dodávkami energií i další služby, například služby zámečníka, sklenáře, instalatéra či pojištění. „Takové služby totiž třeba ani nevyužijete, ať už proto, že je nepotřebujete, nebo není jasný jejich rozsah,“ doplňuje Eduarda Hekšová, ředitelka organizace dTest.

Výběr smluvního závazku

A když máte vybráno? Než podepíšete smlouvu s novým dodavatelem, zkontrolujte tu stávající. Zajímejte se hlavně o možnost výpovědi a o délku výpovědní smlouvy. „Někteří lidé si například neuvědomují, že mají sjednanou smlouvu na dobu určitou. Pokud pak takovou smlouvu předčasně vypovědí, může je čekat smluvní pokuta od stávajícího dodavatele za předčasné ukončení smlouvy,“ dodává Eduarda Hekšová.
Právě výpovědní lhůta může změnu dodavatele zkomplikovat. V případě smlouvy na dobu neurčitou problém nebývá – podat výpověď můžete kdykoli během roku a po uplynutí (zpravidla) tříměsíční výpovědní lhůty můžete přejít k novému dodavateli. Pokud ale máte smlouvu na dobu určitou, je nutné ji vypovídat ke konkrétnímu termínu, který najdete ve smlouvě, jinak vám dodavatel může zaslat pokutu za předčasné ukončení smluvního vztahu.

Fixovat, nebo nefixovat?

I před podpisem nové smlouvy se musíte rozhodnout, zda zvolíte smlouvu na dobu určitou, nebo neurčitou. U smlouvy na dobu určitou vám dodavatel energií obvykle nabídne fixní cenu. V takovém případě se po určitou dobu, bez ohledu na vývoj cen na trhu, vaše cena za odebrané energie nezmění.

REKLAMA

 „To může být výhoda i nevýhoda, jelikož ceny mohou klesat i stoupat. K fixní ceně proto někteří dodavatelé přidávají službu garance ceny. Tedy pokud dominantní dodavatel v dané oblasti zlevní, dojde ke snížení i vaší ceny. Potíž je v tom, že není určeno, s jakou konkrétní nabídkou dominantního dodavatele bude cena srovnávána. Služba garance ceny je navíc často zpoplatněna a v konečném důsledku mohou poplatky na ni vynaložené přesáhnout úsporu,“ vysvětluje Eduarda Hekšová.

Podle Arsena Lazareviče je ale fixace pro zákazníky ve většině případů výhodnější, neboť dodavatelé u produktů s fixací nabízejí výhodnější ceny. „Cena silové elektřiny také nejspíše v dalších letech poroste, především kvůli rostoucím cenám emisních povolenek a současné zelené politiky EU. Fixace je tak pro zákazníka přínosná. Fixace by však měla být maximálně na 36 měsíců,“ doplňuje.

Pozor na automatické prodloužení

Ať se rozhodnete pro jakýkoli typ produktu nebo smlouvy, při sjednávání obchodních podmínek si určitě zkontrolujte, zda obsahují ujednání o automatickém prodloužení smlouvy. Podle takového ustanovení se smlouva prodlouží automaticky na další období, pokud ve sjednané době nedáte vědět, že si nepřejete v ní pokračovat. Bude se vám to hodit, až budete dodavatele měnit zase příště.

Loading

Vstoupit do diskuze 1 komentář

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje


Související články

Ceny energií 2023

Jak moc nízko můžou ještě klesnout ceny energií?

Cena elektřiny a s ní také cena plynu a ropy jsou hodně žhavým tématem už déle než rok. Jak to ale vypadá, tak situace se začíná obracet a energie v současné době výrazně zlevňují. Už před pár měsíci začali dodavatelé elektřiny zlevňovat a cenou se dostali dokonce pod vládní zastropování. Bude to takto vypadat celý […]

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

26. 05. 2023

Pokuta od dodavatele energií

Jak se bránit, když vás dodavatel energií pokutuje?

Od dodavatele vám ve schránce nemusí přistát jen faktura za spotřebovanou energii, ale také pokuta. Mnohdy v řádech tisíců. Zjistěte, zda je právo na vaší straně a braňte se. Existuje několik možností.

Text: Jana Poncarová

21. 12. 2020

Zemní plyn 2021

Zemní plyn zlevňuje. Domácnosti v roce 2021 ušetří na vytápění

Zatímco některé potraviny a služby zdražují, energie se drží zkrátka a dokonce zlevňují. Dolů jde cena elektřiny i cena zemního plynu. Zejména domácnosti, které plynem vytápí, tak mohou za topnou sezónu ušetřit tisíce korun ročně. V Praze ale zdraží distribuce.

Text: Jana Poncarová

14. 12. 2020


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • Štěpán Taušek

    28 srpna, 2020

    Ať je cena jaká je, furt si myslím, že je lepší podepsat smlouvu na dobu neurčitou s o něco vyšší cenou než se někde upíchnout na několik let. S elektřinou je to teď všelijaký a je fakt, že ty povolenky jen všechno natáhnou, ale změna dodavatele je dneska daleko jednoduší než bývala, že si můžeme bez ohledu na dobu vybrat od koho budeme energie brát nebo i jakou energii, protože mně se teďka podařilo si za lepší peníze domluvit od bezDodavatele zelenou energii, která je z místních obnovitelných zdrojů.

    Odpovědět