EUR 25.200

USD 23.143

REPO sazba ČNB 6.25 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.200

USD 23.143

Zpětná hypotéka garantovaná státem? Zelení chtějí obchodovat se smrtí

 

Strana zelených chce zavést státem garantované zpětné hypotéky pro seniory. Důchodci by mohli odprodat svůj byt státu a pobírat za něj doživotní rentu. Cílem je zlepšit finanční situaci důchodců a zajistit dostupné nájemní bydlení pro mladé. Jde o elegantní řešení pro důchodce a mladé bez háčků?

Loading



 


Pomalu, ale jistě se blíží volby, a tak politické strany vymýšlejí, jak zaujmout voliče. Bydlení je v době rostoucích úrokových sazeb, omezování hypotečních úvěrů ze strany České národní banky (ČNB) a nedostatečné výstavby jedním ze stěžejních témat. Zelení se rozhodli zabít hned dvě mouchy jednou ranou.

Obchod se smrtí garantovaný státem

Důchodcům, kteří vlastní nemovitost, chtějí Zelení nabízet státem garantované zpětné hypotéky. Stát by od seniorů nemovitost odkoupil, místo kupní ceny by ale dostávali doživotní rentu. „Chceme, aby seniorům zpětné hypotéky nabízel stát. Díky kontrole profesionálních a férových odhadů ceny nemovitostí tak seniorům zajistíme spravedlivější podmínky,“ říká předseda strany Matěj Stropnický.
Senior by nadále ve své nemovitosti bydlel a platil poplatky. Majitelem nemovitosti by se stát (či obec) stal až po jejich smrti. Podle Zelených má doživotní renta důchodcům k penzi přilepšit až o polovinu. Jakým způsobem k výpočtu došli, ale není jasné. Zatím nemají jasnou představu, jak by byl přesně odhad nemovitosti prováděn a jak by následnou rentu počítali.
„Obrácená neboli reverzní hypotéka nebo také renta z nemovitosti, to jsou už letité produkty, které umožňují starším lidem prodat svou nemovitost, a tedy si významně přilepšit k důchodu, aniž by se museli stěhovat ze svého domova, kde prožili často celý svůj život. Původně myšlenka vznikla jako možnost pro vdovy nebo vdovce, kteří chtěli dál bydlet na stejném místě, ale výpadkem jednoho příjmu na to již neměli. Zajímavý produkt, jen je třeba být obezřetný. Proč by to ale měl organizovat také stát, tomu moc nerozumím,“ říká Patrik Nacher, provozovatel serveru Bankovnipoplatky.com.
Na českém trhu působí od září 2015 jeden komerční subjekt. Společnost Finemo.cz nabízí zpětnou hypotéku seniorům starším 60 let. Proces získávání klientů je zdlouhavý. Průměrná doba od počátečního kontaktu seniora do uzavření smlouvy je šest až devět měsíců. Zelení ale nechtějí důchodce obcházet a přemlouvat. „Senior by musel sám aktivně jít na úřad,“ uvedl Matěj Stropnický.

Má stát dostatek hypotečních klientů?

Starobních důchodců rok od roku přibývá. Zatímco v roce 2015 jich bylo zhruba 2,362 milionu, v roce 2017 již téměř 2,4 milionu. Zelení ovšem nemají představu, kolika penzistů by se zpětná hypotéka měla týkat. Záleží údajně také na tom, kolik by se našlo ve státní pokladně peněz na odkupy nemovitostí.
Jistotu, že transakce proběhne „férově“, má seniorům zaručit garance státu. Ale co když se vláda při dalších volbách vymění a rozhodne se zpětnou hypotéku garantovanou státem zrušit? Ostatně i sám Matěj Stropnický zmiňoval nechvalně proslulý druhý důchodový pilíř

Bytový fond v rukách státu

Bytový fond vytvořený zpětnými hypotékami by Zelení pronajímali mladým, aby se kvůli bydlení nezadlužovali, protože podle Matěje Stropnického: „Zadlužený člověk není svobodný.“ Znamená to snad, že svobodný člověk není dostatečně svobodný na to, aby se sám rozhodl, že se chce zadlužit?
Podporovat chtějí Zelení také výstavbu nájemního bydlení, aby se bydlení stalo dostupnějším. A to především pro ty, co nechtějí nebo nedosáhnou na hypotéky, tedy opět zejména mladí lidé. Během deseti let by se jednalo o 100 tisíc nájemních bytů.
Přidělování by probíhalo bez pořadníků podle nároku pro každý populační ročník. První by měli nárok ti nejmladší. Zdroje by získávali z fondů Evropské unie a samozřejmě ze státního rozpočtu. Kde konkrétně hodlají Zelení nalézt ve státní kase peníze řečeno již není.

Dluhová amnestie v režii Zelených

Postavit se chtějí Zelení také přebujelým exekucím. „Zastavíme současnou praxi exekucí a snížíme maximální výši úroků z prodlení a odměny exekutorům. Sjednotíme mnohdy roztříštěná exekuční řízení proti jednotlivým dlužníkům vždy pod jednoho exekutora, exekuční praxi omezíme územní příslušností. Připravíme jednorázovou amnestii dluhových příslušenství (úroků a poplatků z prodlení) u dluhů vázaných na veřejnou správu,“ uvedla jednička Libereckého kraje Věra Nováková.
Pokusům o zavedení teritoriality ovšem zatnula nedávno tipec i Poslanecká sněmovna, která pozměňovací návrh v rámci novely exekučního řádu neschválila„O zavedení místní příslušnosti už navíc není přesvědčeno ani ministerstvo spravedlnosti, které po zpracování nezávislé analýzy už dříve uznalo, že teritorialita by znamenala ohrožení vymahatelnosti v České republice,“ uvedl k odmítnutí „teritoriality“ poslanci exekutor Ondřej Mareš.

REKLAMA

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje


Související články

Ač se to nemusí zdát, nájmy v reálném vyjádření poklesly

Nájemné v Česku se od roku 2010 zvýšilo v průměru o polovinu. Úvahy související se změnami cen nájemného musí zohlednit inflaci a růst příjmů. A nejen to. Analytik Petr Bartoň na základě analýzy veřejně dostupných dat zauvažoval, jak se od roku 2010 zvyšovaly nájmy v Česku. Zjistil, že nominální nájmy byly v prosinci 2023 o […]

Text: Radovan Novotný

Foto: Shutterstock

06. 03. 2024

Pronajímatelé často zakazují i to, co nemají

Nájemní smlouva o nájmu bytu či domu je jedním z nejčastějších typů smluv, které lidé uzavírají. Protože si je většinou píší pronajímatelé sami, jejich obsah se může velmi odlišovat, a to jak od jiných nájemních smluv, tak zejména od znění zákonných ustanovení. Vzniká velké množství situací, kdy je nájemníkovi zakázáno něco, co zakázat nelze. Jaké […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

20. 02. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *