06. 04. 2022

4 věci, kterým byste se měli vyhnout, když chcete získat hypotéku

Přemýšlíte nad hypotékou a už plánujete první kroky k jejímu dosažení? Při zařizování, ale můžete také šlápnout vedle. Jakých nejčastějších chyb se vyvarovat, když chcete být v dosažení hypotečního úvěru úspěšní?

Nelítejte po bankách

Mnoho lidí se chce informovat přímo u zdroje, a tak jdou z banky do banky a zjišťují si informace a podmínky hypotečních úvěrů. Většinou tak ale pouze vyplní několik žádostí hypotéky a některé banky pravděpodobně jejich žádost zamítnou. Co se pak stane? „Když si konečně vyberou banku, tak ta jim žádost může zamítnout také, protože uvidí, že jiné banky již žádost zamítly. Přesto, že se tento krok zdá být logicky správným, praxe vás vyvádí z omylu. Raději jako první oslovte hypotečního poradce,“ doporučuje Kamil Dunaj, ředitel developmentu společnosti Getberg.

Nenechte se zaskočit

Pokud plánujete zažádat o hypotéku, buďte připraveni, že banka se bude dívat až 12 měsíců zpětně do vaší historie. Prozkoumá rejstříky, registry a také změny zaměstnání. Budou také sledovat, jak jsme až dosud spláceli půjčky. Čím více půjček jste již splatili, tím lépe. To, co naopak může mluvit proti, je změna zaměstnání, i v případě, pokud se jedná o lepší pozici s vyšším platem, stále jde o nové zaměstnání a zkušební dobu. Banky dají spíše na jistotu stabilního příjmu, a tak změna zaměstnání může negativně ovlivnit rozhodování o vašem úvěru.

Novostavbu nekupujte od neznámého developera

Pokud jste se rozhodli bydlet úplně v novém, kde ještě nikdo nikdy nebydlel, a přitom se nezabývat vlastní stavbou, budete hledat mezi developerskými projekty. „V tom případě doporučujeme prověřit důvěryhodnost developera. Pokud narazíte na malou developerskou společnost, která staví svůj první projekt, má navíc pochybné webové stránky a zaplatit chce nejlépe hned, i když ještě ani nezačala stavět, tak taková společnost nebude pravděpodobně to pravé, a to ani pro banku,“ říká Kamil Dunaj ze společnosti Getberg. „Může vám to navíc ztížit získání hypotéky. Proto pečlivě zvažte předešlé zkušenosti developera a hlídejte si platební podmínky. Důvěryhodný developer vám také může nabídnout služby svého vlastního hypotečního poradce, a jelikož už má banka zkušenosti s obdobnými projekty společnosti, získáte snadněji schválení hypotečního úvěru,“ dodává.

Nešetřete na nepravém místě

Když už se rozhodnete vzít si hypotéku, jedná se většinou o závazek na mnoho let. Chytrou ochranou, na které se nevyplatí šetřit, je pojištění schopnosti splácet. Pojištění schopnosti splácet si lze sjednat nejen k hypotékám, ale i k půjčkám, úvěrům na auto, kreditní kartě nebo k leasingu. V případě výpadku příjmu pak pojistné plnění pokryje splátky úvěru. Navíc pro banku jste jako pojištěný mnohem stabilnějším partnerem a nabídne vám často výhodnější podmínky.