02. 12. 2019

Až 2 miliony korun bez zajištění na pořízení družstevního bytu u RSTS

PRAHA, 2. prosince 2019 – Obliba družstevního bydlení stoupá, a to jak kvůli drahým nájmům, tak kvůli vysokým cenám bytů určených do osobního vlastnictví. Raiffeisen stavební spořitelna na jeho pořízení půjčí až 2 miliony korun bez zajištění. Úvěr nově poskytne i na modulové domy.

V mnoha českých městech se chystá výstavba nového družstevního bydlení. Pro lidi, kteří zatím žijí v nájmu nebo nemají dostatek prostředků na nákup vlastní nemovitosti, to může být zajímavé řešení jejich situace. Ceny družstevních bytů totiž bývají podstatně levnější než byty pořizované do osobního vlastnictví.
„Družstevní bydlení je dostupnou formou bydlení pro všechny věkové kategorie. Zájemce o družstevní byt složí 25 – 30 % z ceny bytu a zbývající cenu splácí postupně jako součást měsíčního nájmu,“ říká Lenka Molnárová, tisková mluvčí Raiffeisen stavební spořitelny, a doplňuje: „Při podání žádosti o úvěr na financování družstevního bytu však lidé mohou narazit na podstatný problém. Družstevním bytem se bance nedá ručit a je proto třeba dát do zástavy jinou nemovitost. Ale ne každý takovou možnost má.“
Raiffeisen stavební spořitelna proto zvýšila maximální výši úvěru, kterou nabízí svým klientům na financování družstevního bydlení a to bez zajištění úvěru nemovitostí. Bez zástavy klientům půjčí až 2 miliony korun. Navíc až 50 % z této částky se dá využít na rekonstrukci kupovaného družstevního bytu nebo vybavení domácnosti.
„Pro malé družstevní byty nebo ty v menších městech je tato částka dostačující. Při pořízení staršího družstevního bytu je možnost použít až polovinu z přiděleného úvěru na jeho zrekonstruování ideálním řešením. Výhodou našeho úvěru je také to, že u něj není podmínka budoucího převodu bytu do osobního vlastnictví,“ doplňuje Molnárová.
Další novinkou je financování modulových domů. Jedná se o nový a cenově dostupný typ bydlení. Dům si lze „poskládat“ z několika modulů a časem přidávat další podle toho, jak se rozrůstá rodina. Pokud je takové bydlení zapsané v katastru nemovitostí a má přidělené číslo popisné, jeho financování u RSTS není problém a to včetně možnosti použít tento objekt jako zajištění úvěru.
Dále spořitelna nově uznává jako příjem u živnostníků žádajících o úvěr až 65 % z jejich ročního obratu při doložení posledních tří daňových přiznání. „Osoby samostatně výdělečně činné se mohou při vyřizování žádosti o úvěr setkat se spoustou papírování a neochotou ze strany banky. My však k živnostníkům přistupujeme individuálně a vyhodnocujeme i jiné faktory, než jen to, co je v daňovém přiznání,“ říká Pavel Chmelík, místopředseda představenstva Raiffeisen stavební spořitelny.
Poslední novinka se týká technologického vylepšení. RSTS si zakládá na rychlém a online vyřízení všech klientských požadavků. Její klienti nyní mohou čerpat úvěr prostřednictvím zadání SMS kódu.

Vstoupit do diskuze Žádný příspěvek