24. 10. 2019

BNP Paribas Real Estate: Německý fond Warburg-HIH Invest vstoupil na český trh – koupil komplex River Garden I

Jednu z ikonických budov „nového Karlína“ River Garden I získala německá investiční společnost Warburg-HIH Invest Real Estate. Komplex o pronajímatelné kancelářské ploše 19 000 m2 a 2 200 m2 retailu se stal první tuzemskou nemovitostí v portfoliu tohoto investora. Při jeho vstupu na zdejší realitní trh mu radila konzultantská společnost BNP Paribas Real Estate.

Důvodů pro akvizici River Garden I bylo hned několik – komplex se pyšní nejen dlouhodobou téměř stoprocentní obsazeností významnými klienty (ADP, Monster Worldwide, Creditinfo aj.), ale zároveň dynamicky se rozvíjející lokalitou, která láká firmy atraktivní pro mladé zaměstnance. Dosavadním vlastníkem šestipatrového objektu byla společnost LaSalle Investment Management.
Němečtí investoři patří k hlavním hráčům na českém investičním trhu. Za první tři kvartály letošního roku se vzhledem k podílu investic nacházejí na třetím místě za českými investory a korejskými fondy. „Transakce je pochvalou pro zdejší ekonomické prostředí a nemovitosti, které jsou v mezinárodním měřítku atraktivní i přes klesající výnosovou míru,“ konstatuje Stewart Thomson, šéf týmu Capital Markets pražské pobočky BNP Paribas Real Estate, a dodává: „Karlínský kancelářský komplex je prémiovým investičním produktem a my jsme hrdí, že jsme našemu klientovi pomohli s jeho akvizicí.“
Celá investice byla završena v době, kdy pokračuje komprese výnosových měr, mimo jiné s ohledem na rostoucí cenu nemovitostí. Na konci září BNP Paribas Real Estate registrovali yield na úrovni 4 %.
„Do konce roku očekáváme ještě několik velkých transakcí v kancelářském segmentu, které mohou vést k další korekci výnosové míry směrem dolů. V roce 2020 pak očekáváme její stabilizaci,“ predikuje Lenka Šindelářová, Vedoucí poradenství a průzkumu trhu v BNP Paribas Real Estate. Podle jejího odhadu by měl letošní celkový objem investic vzrůst až na 3 miliardy EUR. To by znamenalo třetí nejlepší výsledek po letech 2016 a 2017.