15. 11. 2022

Boj o zákazníka nutí developery k pobídkám. Nejoblíbenější jsou garáž zdarma, příspěvek na fit-out, či dotovaná hypotéka

Home Portal, který po celé ČR poskytuje služby zejména zájemcům o novostavby, dle aktuální analýzy nabídky 102 developerů zjistil, že 58 % z nich, kteří na Home Portal prodávají své nemovitosti, nabízí nyní různé pobídky pro kupující. Nejčastěji se jedná o garážové stání zdarma, příspěvek na vybavení či výhodnější hypotéky. Při platbě v hotovosti lze u větších developerů výjimečně získat i slevu z kupní ceny.

„V současné situaci vysokých úrokových sazeb a propadu hypotečního trhu kupují nemovitosti zejména zájemci s připravenou hotovostí. Kdo v nynější situaci jde kupovat novostavbu, tak má teoreticky silnou pozici pro vyjednávání, pokud již developer nenabízí veřejně slevy v podobě pobídek – například příspěvku na vybavení či garážového stání zdarma,“ říká Jan Vitvera, obchodní ředitel společnosti Home Portal.

Úplně nejčastější pobídkou (44 %) je dnes parkovací místo zdarma, anebo s velmi výraznou slevou. Následují dle oblíbenosti příspěvky na fit-out, a to zejména kuchyně zdarma (19 %). Zajímavým nástrojem jsou také dotované hypotéky (14 %), které pro kupujícího znamenají slevu z kupní ceny i přes to, že se nemovitost ceníkově nezlevnila. Nabídku uzavírají různé vouchery na vybavení, často i v řádu statisíců korun na byt (7 %).

„S cenotvorbou a zejména možnostmi slev z ceníků, je situace složitější u novostaveb financovaných bankami, tam prostor na zlevňování ceny za metr čtvereční moc není, ale jde se tomu naproti různými pobídkami. Navíc roste cena stavebních materiálů tak, že jednoduše není kde zlevňovat u novostaveb. Na druhou stranu bankami financované nemovitosti se musí prodat i v době krize, což znamená daleko větší úsilí a investice do marketingu ze strany developerů než dříve,“ vysvětluje dále Vitvera.

Slevy z kupní ceny jsou velmi výjimečné a často i nemožné, a to z důvodu rostoucích cen stavebních materiálů, energií a dražšího financování. Developeři na výstavbu získali finance od bank za určitých podmínek a i přesto, že jsou motivování prodat, nelze na projektu prodělávat. Finanční slevu si proto mohou dovolit jen ti největší developeři a často tehdy, pokud je složená vyšší část hotovosti hned při podpisu smlouvy.

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.6 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu