Sobota 16. února. Svátek má Ljuba.

Byt v plamenech, úrazy v kuchyni i kost v krku. Vánoce mají v Česku svéráznou podobu

18.12.2018 12:12 Tisková zpráva: Generali Pojišťovna

Češi během Vánoc doma zapálí v průměru deset svíček – Více než půlka Čechů se už někdy zranila při přípravě vánočních jídel – Uvízlá rybí kost v krku? Tenhle problém o Vánocích zažil každý čtvrtý

Češi během Vánoc milují pohled na hořící svíčky. V průměru jich každá domácnost během zimních svátků zapálí deset. Jen výjimečně se v rodinách během svátků svíčky nezapalují vůbec. Obejdou se bez nich jen čtyři procenta lidí. Zjistil to průzkum pojišťovny Generali, který sledoval, jak Vánoce prožívají tři různé generace označované písmeny X (narození v letech 1966 až 1979), Y (1980 až 1994) a Z (1995 až 2003).

Průzkum Generali ukázal, že oblíbenost svíček je napříč generacemi. O něco vyšší je jen u nejmladší generace Z a nejstarší generace X. Přes dvacet procent (Z – 21 %, X – 25 %) respondentů v obou skupinách uvedlo, že během Vánoc doma zapálí dokonce víc než dvacet svíček. U generace Y stejně odpovědělo jen 13 procent. A nejvíc, konkrétně 8 procent, respondentů z generace Y také odpovědělo, že svíčky během Vánoc nezapalují vůbec.

Nikdy bez dozoru

Vonné, čajové, na adventním věnci a někde pořád dokonce i přímo na vánočním stromku. Svíčky jsou během Vánoc fenoménem. Když k tomu přidáte prskavky na vánočním stromku, je tu slušné riziko, že začne hořet. Svíčka je očima hasičů zkrátka otevřený oheň, který dokáže ničit domy a byty, ale i zraňovat a zabíjet. Loni právě oheň zničil Štědrý den v 53 domácnostech v Česku.

Základní pravidlo ve spojení s ohněm v bytě je jednoduché: nikdy nesmí zůstat bez dozoru. „V případě adventního věnce požár může zásadně zbrzdit to, když je položený na nehořlavé podložce, například na skle, ale rozhodně ne na ubrusu,“ upozorňuje mluvčí pojišťovny Generali Jan Marek. A stejně tak je potřeba se vyhnout tomu, aby svícen stál poblíž velmi hořlavých záclon. Požár se v podobných případech šíří velmi rychle. „Z našich reálných testů společně s hasiči vyplynulo, že hořící svíčka na vánočním stromečku dokáže proměnit pokoj ve žhavé peklo do dvou minut,“ popisuje praxi Jan Marek.

Další rizika vánoc: nejvíc hrOzí zranění v kuchyni

Zapíchnutá rybí kost v krku je notoricky známá potíž Vánoc. Podle průzkumu Generali tuto situaci muselo řešit 39 % Čechů, nejčastěji (ve 48 %) pak ti, kteří se narodili mezi roky 1980 až 1994, tedy generace Y. Jenže ještě víc lidí, konkrétně 61 procent se zranilo při vaření, nejčastěji zástupci nejstarší generace X (v 67 %). „Manipulace s horkými plechy s cukrovím nebo zabíjení a následné zpracování kapra si tak během Vánoc zřejmě vybírá svoji daň i na straně lidí. A obvykle to odnáší ženy – úraz při vaření jich bez ohledu na konkrétní generaci přiznalo 66 procent, u mužů to bylo jen 58 procent,“ poznamenává Jan Marek z Generali. Pojišťovna ale zkoumala i další příčiny zranění. Po úrazu při přípravě jídel a rybí kosti v krku respondenti nejčastěji uváděli úraz při manipulaci s ohněm (14 % dotazovaných) a úraz při úklidu (12 % dotazovaných). Zazněl ale i úraz ve spojení s elektřinou, který se objevil jen u nejmladší generace Z, a to v šesti procentech.

V domácnostech převažují živé stromečky a na talíři smažený kapr

Ohledně dvou neoddělitelných součástí Vánoc jsou Češi konzervativní. Nástup umělých stromečků a ústup smaženého kapra se tak koná jen v omezené míře. Klasika v podobě vonícího vánočního stromku a kapra vyloveného z kádě na ulici u nás tedy zůstává nezměněna. „Náš průzkum ukázal, že stromkem z lesa či plantáže si o Vánoce ozdobí 58 procent domácností v Česku,“ říká Jan Marek. Nejčastěji se bude zdobit smrk (26 %), jedlička (23 %) a s velkým odstupem borovice (9 %). Umělý stromek z krabice vyndá 39 procent obyvatel Česka. Nejčastěji zástupci nejstarší generace X, konkrétně ve 42 procentech případů.

Průzkum pojišťovny Generali se zaměřil i na vánoční tabuli. Na ní stále kraluje smažený kapr, kterého si dá 65 procent Čechů. Následuje duo řízků. Kuřecí si dá 38 procent a vepřový 24 procent Čechů. Z pohledu jednotlivých generací má nejmenší zájem o smaženého kapra ta nejmladší – generace Z, jejíž zástupci si ho dají v 58 procentech případů (generace X v 65 %, generace Y v 69 %). Poměrně zřídka se na českých vánočních stolech objevuje rybí polévka, která se bude servírovat jen v osmnácti procentech domácností. Její obliba je napříč generacemi prakticky stejná. Co se ale mezigeneračně liší, je vztah Čechů k vinné klobáse, kterou si dá 22 procent Čechů generace X, ale jen dvanáct procent zástupců generace Z.

Co dělat, aby idylka se svíčkou neskončila tragédií?

  • Žádný oheň (ani malou čajovou svíčku natož adventní věnec!) nikdy nenecháváme bez dozoru.
  • Každá svíčka musí mít stabilní podložku z nehořlavého materiálu.
  • Svíčky i prskavky umisťujeme vždy co nejdál od hořlavých materiálů.
  • Děti a zvířata nesmí mít k ohni přístup.

Jak rychle vznikne pohár od svíčky? Podívejte se na video: https://www.youtube.com/watch?v=IH7_4QkiU4w

Reprezentativní průzkum pro pojišťovnu Generali provedla v listopadu výzkumná agentura Response:now na vzorku 360 respondetů ve věku 15 až 53 let.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *